Büyüme ağrılarıyla romatizmayı karıştırmayın

 

Uzmanlar çocuklarda gelişim döneminde görülen büyüme ağrılarının romatizmayla karıştırılmaması gerektiğini söylüyor. Memorial Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman doktoru Aşkın Güra Nemlioğlu, çocuk romatizmasının düşme, çarpma ya da bağışıklık sistemi bozuklukları nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Nemlioğlu, “Çocuğunuzun eklemleri sık sık ağrıyor, kas güçsüzlüğü şikâyetleri var, ateşi sık sık çıkıyor, saçları dökülüyor ya da ağzında aft çıkıyorsa ‘romatizmadan’ şüphelenebilirsiniz.” diyor.

Çocukların romatizmal ağrılarının aileler tarafından ‘sen büyüyorsun, boyun uzadığı için bacakların ağrıyor’ diyerek geçiştirildiğini söyleyen Nemlioğlu, 3-12 yaş arasındaki çocukların kalça, kol ve bacaklarında görülen geçici ağrıların büyüme ağrısı olabileceğini vurguluyor. Nemlioğlu, “Uzun süreli ve çok şiddetli ağrılar büyüme ağrıları değildir. Çocukların ağrıları mutlaka dikkate alınmalı ve doktora başvurulmalı.” diyerek aileleri uyarıyor. Nemlioğlu, ağrıların kısa süreli kramplar şeklinde görülebileceğini ifade ederek şöyle konuştu: “Çoğunlukla yarım saat süren büyüme ağrılarını çocuk romatizmasından ayırt etmek için ağrı bölgelerine dikkat etmek gerekiyor. Bacaklar, baldırlar, bacağın ön tarafı ağrının en çok hissedildiği bölgelerdir. Büyüme ağrıları nadir olarak belde de görülebilir.”

Ağrıların masaj ve dinlenme ile geçebileceğini söyleyen Nemlioğlu, büyüme ağrılarının aktivite kaybına sebep olmayacağını söylüyor. Romatizmanın erken teşhis edilmezse kalıcı gelişim sorunlarına sebep olabileceğini belirten Nemlioğlu, çocuklarda yetişkinler gibi iltihaplı romatizma türlerinin de görülebileceğine dikkat çekiyor. Türkiye’de her bin çocuktan yaklaşık 64’ünün erken yaşlarda romatizmal ağrılar yaşadığını vurgulayan Dr. Nemlioğlu, 6 haftadan fazla süren eklem ağrılarında mutlaka laboratuvar testi yaptırılması gerektiğini de hatırlatıyor. Nemlioğlu’na göre büyüme ağrılarında çocuk, ‘Ağrıyı göster!’ dediğiniz zaman eklemini işaret etmez ve dizi ile ayak bileği arasında bir noktayı gösterir. Romatizmada ise çocukların şikâyeti eklem ağrıları şeklinde olur. Çocuğun saçı çok dökülüyor ve göz iltihaplanması yaşıyorsa romatizma olabilir. Uzun süren iştahsızlık ve şiddetli ağrılarda kısa sürede doktora başvurun.

 

Yetişkinlere özgü bir hastalık olarak bilinen romatizma çocuklarda da görülebiliyor. Çocuklarda görülen eklem ağrıları, kas güçsüzlüğü, ateş, ağızda aft gibi şikâyetler romatizmanın habercisi olabiliyor.

Post Author: admin

Leave a Reply