Suat VİLGEN– Telegol- BUGÜN
Ancak iki ülke takımının futbol olgusuna bakış açısı, takımlarının Avrupa arenasında elde ettiği başarılar ve yine Avrupa pazarına sunduğu futbolcu sayısı ile birlikte ele alındığında Türkiye açısından durumun vahameti ortaya çıkıyor.
Kupaya yürüyorlar
Nisan ayı itibarıyla Portekiz’in Avrupa kupalarında mücadelesini sürdüren takım sayısı üç. Önceki gün UEFA Avrupa Ligi çeyrek final ilk maçları oynanırken bu 3 takımdan Porto, sahasında Spartak Moskova’yı 5-1, Benfıca da PSV’yi 4-1 ile dağıttı. Braga ise Beşiktaş’ı eleyen Dinamo Kiev’le deplasmanda 1-1 berabere kalarak rövanş için avantaj elde etti. Yani bu 3 takımın yarı finale 3 takım yollama ihtimali çok yüksek olasılık.
Şubatta ‘tuş’ olduk
Türkiye’nin 5 büyük takımı ise Avrupa macerasına çoktan nokta koydu. Fenerbahçe Yunan ekibi PAOK’a, Galatasaray, Ukrayna temsilcisi Karpaty Lviv’e,Trabzonspor da İngiliz devi Liverpool’a elenerek 26 Ağustos 2010
tarihinde Avrupa serüvenini noktaladı. Bu sezon Avrupa’daki en başarılı ekibimiz olarak ise Beşiktaş öne çıktı. Ancak Siyah- Beyazlı temsilcimiz de yine bir Ukrayna ekibi olan Dinamo Kiev’e iki maçta yediği 8 golle boyun eğerek 24 Şubat 2011 UEFA Avrupa Ligi’nden elendi. Bunun yanında Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden tek temsilcimiz Bursaspor grubunda 1 puan toplayarak, sonuncu oldu ve o da yüzünü yurt içine dönmek zorunda kaldı.
Mali açıdan fiyasko
İki ülkenin son dönemdeki ekonomik durumu da futbolda elde ettikleri başarılarla tezat bir durum oluşturuyor. Son iki yılda dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden en az zararla çıkan Türkiye, son açıklanan mali verilere göre 8.9 ekonomik büyüme ile Avrupa’da 1’inci dünyada ise 3’üncü sırada yer aldı. Buna mukabil Portekiz aynı dönemde içine düştüğü ekonomik buhran nedeniyle IMF ve ABden talebinde bulundu.
Ayrıca Türkiye 321 milyon dolarlık naklen yayın geliri ile İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa’nın ardından 6. Sırada bulunuyor. Buna karşılık Portekiz futboluna yayın gelirinden aktarılan para toplam 50 milyon dolar. Yani Türkiye, kulüplerin en büyük maddi kaynağı olan yayın gelirlerinde Portekiz’in yaklaşık 6.5’e katlamış durumda.
Zararımız 49 milyon euro
Ancak bu ekonomik veriler, futbol takımlarına ters bir biçimde yansıdı. Son transfer döneminde Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray toplam 65 milyon dolar harcarken, bunun karşılığında sadece 26 milyon euro gelir elde ederek 49 milyon euro zarara girdi. Buna karşılık Porto, Braga ve Benfica tranfsere 69 milyon euro harcarken tam 70 milyon euro gelir elde etti ve bu üç kulüp ülke ekonomilerine 1 milyon euroluk kazanç da getirmiş oldu. Bu durum mali yönetim açısından Türk kulüp yöneticilerinin nerede olduklarını açıkça ortaya koymaya yetiyor.