Umuda kaçış!

Suriye’de endişe içindeki halk Türkiye’ye sığınıyor

Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak istedikleri iddiasıyla Hatay’ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye’ye giren ve daha sonra ilçe merkezindeki spor salonuna getirilerek kayıt altına alınan Suriye vatandaşlarına çorba verildi.

Bugün akşam saatlerinde ilçe merkezine yakın Harabjoz ve çevresindeki bazı köylerde yaşayan, Güveççi köyü yakınındaki tel örgüyü aşarak 2-3 metre kadar Türkiye sınırını geçen, daha sonra Fehmi Dinçer Spor Salonu’na yerleştirilen Suriye vatandaşlarına askerler tarafından çorba servisi yapıldı.

Suriye vatandaşlarından Seryah Hammude, karısı ve üç çocuğuyla Türkiye’ye sığındıklarını söyledi.

Türk yetkililere, kendilerini kabul ettiği için teşekkür eden Hammude, ”Türkiye bizim için kardeş ülke. Burada olmaktan çok mutluyuz” dedi.

Karısı ve altı çocuğuyla sınırı geçen Muhammed Simeydo da Türkiye’ye sığınmak isteyen binlerce Suriye vatandaşının olduğunu söyledi.

Suriye’de çok gergin anlar yaşadıklarını belirten Simeydo, ”Suriye’de insanlar katlediliyor. Güvenlik güçleri zor kullanıyor. Bu nedenle evimizi terk etmek zorunda kaldık” diye konuştu.

Bu arada Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat da spor salonunda bulunan Suriye vatandaşlarını ziyaret etti.

Polat, sınırı geçen Suriyeli sayısının 250 olduğunu belirterek, ”Bunların 145’i erkek, 44’ü kadın, kalanı ise 29’u kız 61 çocuktan oluşuyor” dedi.

Kızılay Samandağ Şube Başkanı Habip Yapar da spor salonuna yerleştirilen Suriye vatandaşlarına battaniye dağıtılacağını belirterek, ”Spor salonunda bulunanlara, helva, peynir ve çocukları için de mama ve çocuk bezi dağıtıldı. Sabahtan itibaren de sıcak yemek dağıtımı yapılacak. Aynı zamanda sınırı geçen Suriye vatandaşlarının barınmalarını sağlamak amacıyla Kızılay çadırı kurulacak.” dedi.

KIZILAY ÇADIRLARI KURULUYOR
Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak istedikleri iddiasıyla, Hatay’ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye’ye giren ve Suriye vatandaşları için ilçe merkezinde Kızılay çadırları kuruluyor.

Alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinde ilçe merkezine yakın Harabjoz ve çevresindeki bazı köylerde yaşayan Suriye vatandaşları, ülkelerindeki olaylar ve baskılardan kurtulmak istedikleri iddiasıyla Güveççi köyü yakınındaki tel örgüyü aşarak Türkiye sınırını geçti. Sınırı geçen Suriyeliler daha sonra Fehmi Dinçer Spor Salonu’na yerleştirildi. Suriye vatandaşlarına bu sabah Kızılay tarafından sabah kahvaltısı verildi.

Spor salonunda bekleyişleri süren 145 erkek, 44 kadın ve 29’u kız 61 çocuktan oluşan Suriyelilerin barınmalarını sağlamak üzere ilçe merkezinde bulunan eski Tekel binasının bulunduğu araziye de Kızılay çadırları kuruldu.

Yetkililer, 50 adet Kızılay çadırının kurulacağını, Ankara’dan da ek çadır ve erzak talebinde bulunulduğunu ifade etti.

Bu arada, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in de Yayladağı’na gelerek incelemelerde bulunacağı bildirildi.

DIŞİŞLERİ KONUTUNDAKİ TOPLANTI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan toplantıda, Suriye ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Toplantının, “rutin bir değerlendirme toplantısı olduğunu” belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin önceliğinin “şiddet olaylarının en kısa sürede durması olduğunu” vurguladı.

Dışişleri Konutu’nda yapılan toplantıya, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile Dışişleri ve Başbakanlık üst düzey yetkilileri katıldı.

ABD’NİN SURİYE’YE YÖNELİK YENİ YAPTIRIM KARARLARI
ABD Başkanı Barack Obama’nın aralarında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın iki akrabasının da bulunduğu rejimin bazı yetkililerine ekonomik yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırmasının ardından Beyaz Saray, Beşşar Esad’a “izlediği yolu hemen değiştirmesi” çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Suriye’yı kınayan ve can kayıplarıyla ilgili soruşturma yürütülmesini öngören kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Açıklamasında, Suriye Devlet Başkanı Esad’ı, “izlediği yolu hemen değiştirmeye ve halkının çağrılarına kulak vermeye” çağıran Carney, “ABD, atmakta olduğumuz adımlara ilaveten, Suriye’nin kendi halkına karşı giriştiği elim eylemlerin, güçlü bir uluslararası yanıtı gerektirdiğine inanmaktadır” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Washington’da bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “bugün alınan yaptırım kararlarının, Suriye hükümetine, eylemleri ve davranışlarının hesabının sorulacağı mesajının verilmesini amaçladığını” söyledi.

ABD Başkanı Obama tarafından imzalanan başkanlık emrinde, “Suriye’deki insan hakları ihlalleri” dolayısıyla, Beşşar Esad’ın kardeşi, Suriye ordusu yetkilisi Mahir Esad, Beşşar Esad’ın kuzeni, rejim karşıtı hareketin merkezi Dera bölgesinin eski istihbarat yetkilisi Atıf Necib ve istihbarat teşkilatı başkanı Ali Memluk’a ekonomik yaptırımların uygulanması kararlaştırıldı.

ABD’nin, Suriye’de protestoculara karşı girişilen şiddet eylemlerine cevaben ilk somut adımı olarak nitelendirilen yeni yaptırımlar, bu üç ismin yanısıra, Suriye istihbarat teşkilatı ile İran Devrim Muhafızları bünyesindeki Kudüs Gücü’nü de hedef alıyor. Yaptırımlar, bu üç kişi ve iki birimin, ABD’de olabilecek malvarlıklarının dondurulmasını öngörürken, Amerikalıların onlarla iş yapmasını da yasaklıyor.

Obama, yaptırım kararlarını içeren başkanlık emrinde, “Suriye hükümetinin, son dönemde başvurduğu şiddet kullanımıyla görüldüğü üzere, Suriye halkının baskı altına alınmasıyla alakalı olanlar da dahil olmak üzere insan hakları ihlalleri işlediğini” belirtti.

Beyaz Saray’dan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada da, “ABD, Suriye hükümetinin halkına karşı sürdürdüğü şiddet kullanımı ve yıldırmaları kuvvetle kınıyor. Suriye rejimine ve destekçilerine, siyasi arzularını ifade etme çabası içindeki Suriye vatandaşlarına karşı yeni şiddet eylemleri ve diğer insan hakları ihlallerinden kaçınmaya çağırıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Bununla birlikte, Esad’ın yakın çevresine yönelik yaptırımların, hedef alınanlardan hiçbirinin Amerikan bankalarında önemli ölçüde malvarlıklarının bulunmadığının düşünülmesi nedeniyle, muhtemelen sınırlı düzeyde bir doğrudan etkiye sahip olacağı yorumları yapılıyor. Ancak Amerikalı yetkililer, yaptırım kararıyla, Suriye halkına, şiddet eylemlerinden sorumlu olanların bu yaptıklarının bir bedelinin olacağı ve Suriye yönetiminden hiç kimsenin dokunulmazlığının olmayacağı yönünde açık mesaj verilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Yetkililer, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın yaptırım listesinde yer almamasına karşın, Suriye halkına yönelik şiddet eylemlerinin sürmesi halinde sonraki bir tarihte onun da listeye dahil edilebileceğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “teröre destek veren ülkeler” listesindeki Suriye, zaten Amerikan yaptırımları altındaki bir ülke konumunda bulunuyor. Ancak son açıklanan kararlar, bu yaptırımları bireylere de genişletiyor.

Bu arada Obama, Suriye’ye 2004 yılında uygulanmaya başlanan yaptırımların süresini uzattı. Obama, konuyla ilgili açıklamasında, Suriye’nin Irak’a giden yabancı militanların sayısını azaltmasına rağmen, eylemleri ve politikalarının Amerikan ulusal güvenliği ve ekonomisine tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirtti.

SURİYE, KUŞATMA ALTINDAKİ DERA KENTİNE TAKVİYE ASKER GÖNDERİYOR
Suriye’nin, kuşatma altındaki Dera kentine takviye asker gönderdiği bildirildi.

Dera kentinden bir görgü tanığı, 4 tank ile 20 zırhlı personel taşıyıcısını Dera kentine girerken gördüğünü söyledi.

Suriye’de altı hafta önce başlayan halk ayaklanmasının merkezi konumundaki Dera kenti, Suriye hükümetinin ilk kez tank filoları gönderdiği 25 Nisan Pazartesinden beri kuşatma altında bulunuyor.

İnsan hakları örgütleri Suriye’deki halk ayaklanmasının başladığı tarihten bugüne kadar ülkede 500 kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ SORUŞTURMA İSTEDİ
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (BMİHK) dün yapılan toplantısında, BM’nin Suriye’deki olayları soruşturması yönünde karar kabul etti. BMİHK ayrıca Suriye’den acil olarak siyasi mahkumları serbest bırakmasını ve gazeteciler ile internete uygulanan sınırlamaların kaldırılmasını talep etti.
BMİHK’nin İsviçre’nin Cenevre şehrinde yapılan acil toplantısında, Suriye’deki olaylar ile ilgili karar kabul edildi. Karara 29 ülke evet oyu kullanırken, 9 ülke de aleyhte oy verdi. Ayrıca 7 ülkenin çekimser kaldığı oylamaya, Ürdün, Katar ve Bahreyn’in de aralarında bulunduğu 5 ülke katılmadı.
AJANSLAR

Post Author: SerGe

Leave a Reply