Kemal Derviş hakkında sarsıcı iddia

IMF Başkanlığı için ismi geçen güçlü isimleri yıpratmaya yönelik iddaalar gün yüzüne çıktı.
Kemal Derviş hakkında sarsıcı iddia
Derviş’in, Dünya Bankası’nda çalışırken emrindeki evli bir bayanla ilişkisi olduğu iddia edildi. Derviş aday olmayacağını açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığı’ndan istifa eden Dominique Strauss-Kahn’ın koltuğuna gösterilen adayların kirli çamaşırları da ortaya döküldü. New York Times (NYTimes) gazetesi, Kemal Derviş’in Dünya Bankası’nda çalışırken bir bayanla ilişkisi olduğunu iddia etti. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’nin ise devleti zarara uğratmakla suçlandığı bildirildi.

ADAY DEĞİLİM

Dünya Bankası’nın eski çalışanı Derviş’in evlilik öncesinde aynı kurumda çalıştığı bir bayanla ilişkisi olduğu bildirildi. NYTimes gazetesi, bu ilişkinin, Derviş ve söz konusu kadınla aynı katta çalışan Dünya Bankası eski çalışanlarından Stanislas Balcerac tarafından da doğrulandığını belirtti. Balcerac, ilişki yaşadıkları dönemde Derviş’in evli olmadığını ancak kadının evli olduğunu kaydetti. Buna karşın Balcerac, 62 yaşındaki Derviş’in iyi bir başkan olacağına işaret etti. Derviş’in muhtemel bir aday olarak öne çıkmasını profesyonel başarısı olduğuna da değinen gazete, “Yükselen ekonomiler ile Avrupa arasında potansiyel bir köprü vazifesi görebilir” yorumunda da bulundu. NYTimes, Kemal Derviş’in mali krizdeki Yunanistan’ın Başbakanı George Papandreou’ya da danışmanlık yaptığını belirtti. Gazetenin haberinin ardından açıklama yapan Kemal Derviş, IMF için aday olmadığını söyledi.

ALTIN KIZ

Maliye Bakanı Lagarde’nin ise devleti zarara uğratmakla itham edildiği ortaya çıktı. Fransız kabinesinin “altın kızı” Lagarde, Fransız bankası Credit Lyonnais ile işadamı Bernard Tapie’nin arasında yaşanan sorunun çözülmesine müdahale ederken dava sonucunda banka iş adamına 285 milyon euro ödemeye mahkum edildi. Muhalefetin girişimleri sonucunda Cumhuriyet Adalet Mahkemesi konu hakkında soruşturma başlattı. Suçlu bulunursa 75 bin euro para ve 5 yıl hapis cezası alabilir.

Avrupa Lagarde’nin arkasında

Para Fonu’nun yeni başkanının Avrupa’dan olmasını isteyen ülkeler, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’nin arkasında saf tuttu. Birçok Avrupa başkentinde IMF Başkanlığı için Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’nin iyi bir seçenek olduğu konuşuluyor. Çok akıcı İngilizce konuşan ve yıllarca ABD’de yaşamış olan Lagarde’nin uluslararası camiada güçlü bir itibarı bulunuyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Lagarde’ye destek çıktı.

Seçim sistemi demode kaldı

2. Dünya Savaşı’nın ardından kurulan Para Fonu’nun yeni başkanını belirleyecek yöntemin eskide kaldığı ifade edildi. IMF’nin yeni başkanı seçecek yönetim kurulu 187 ülkeyi temsil eden 24 üyeden oluşuyor. ABD, Çin, Japonya ve İngiltere gibi “büyük ekonomiler”, bir üyeyle temsil ediliyor. Diğer ülkeler ise, gruplar halinde temsil ediliyor. Oylar ise, ülkelerin IMF üyeliğine bağlı olarak farklı ağırlıklara sahip olacak. İngiliz BBC kanalı, oyların ağırlığının demode olduğuna dikkati çekti. Çin ve gelişmekte olan ülkelerin yeterince temsil edilmediği, batı Avrupa’nın ise aşırı temsiliyete sahip olduğu kaydedildi. Başkanlık seçim süreci ise gelecek perşembe
başlayacak.

Post Author: SerGe

Leave a Reply