Tek Türkiye partisi AK Parti

AK Parti 12 Haziran seçimlerinde, Türkiye’nin 7 bölgesinden milletvekili çıkartan tek parti oldu.

27 ilde oyların yüzde 60’tan fazlasını kazandı. 2007 seçimlerinde 16milyon oy alırken 2011’de 21 milyonu aşkın vatandaştan destek buldu. İktidardaki bir partinin oylarını 5milyon artırmasının büyük başarı olduğuna dikkat çekiliyor. Üçüncü dönem iktidara gelirken oylarını artıran tek parti olarakda rekorkırdı.Bugünekadar sadece Demokrat Parti üçüncü dönem iktidar oldu. Ancak DP’nin de 1957 seçimlerinde oyu düşmüştü.

7 BÖLGEDE BİRİNCİ

AK Parti, Türkiye’nin 7 bölgesinde birinci oldu. Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en çok milletvekili çıkartan parti konumunda. Erzurum, Van, Muş gibi illerin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde 34milletvekili aldı. BDP destekli bağımsızlar 14, CHP 3, MHPsadece iki milletvekili çıkartabildi. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep’in içinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 37 milletvekiline sahip olurken BDP destekli bağımsızlar 12milletvekili aldı. Güneydoğu Anadolu’da CHP sadece 3 milletvekili çıkartabildi.

27 İLDE YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE OY

AK Parti, 27 vilayette yüzde 60’ın üzerinde oy aldı. Bunlar arasında Adıyaman, Afyon, Çorum,Düzce, Erzurum, Gaziantep,Kayseri,Konya ve Kütahya gibi değişik bölgelerden iller bulunuyor. 4 ilde yüzde 69 oranında oyla rekor kırıldı. Bu illerin başında Başbakan Tayyip Erdoğan’ınmemleketi Rize geliyor. Mesut Yılmaz, bu seçimlerde aday olmamasına rağmen CHP’nin desteklenmesine yönelik çağrı yapmıştı. Ancak bu çağrı seçmen nezdinde karşılık bulmadı. İktidarın rekor kırdığı bir diğer il Doğu’nun önemli şehri Erzurum.MSP, RP ve FP’nin kalesi olarak bilinenKonya 2002, 2007 seçimlerinde olduğu gibi yine iktidarın kalesi oldu.Kahramanmaraş’ta yüzde 69 oranına ulaşıldı.Malatya, yüzde 68 ile AKParti’ye en çok oy veren iller arasında 5. sıraya yerleşti. AKParti’nin milletvekili çıkarttığı 12 ilde ise başka hiçbir partimilletvekili çıkartamadı.Kırıkkale, Rize, Aksaray veNevşehir’de 3-0 yaptı.

CHP sahilleri kaptırdı

AK Parti’nin sahillere açılarak Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Balıkesir ve Çanakkale illerinde birinci parti olması dikkat çekti. Türkiye çapındaki 67 ilde birinci oldu. CHP sadece Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İzmir, Aydın ve Tunceli’de ilk sırayı alabildi. MHP ise sadece Iğdır’da birinci parti.

CHP 32, MHP 48 ilde yok

12 Haziran seçimlerinde AK Parti sadece üç ilde milletvekili çıkartamadı. Hakkari, Iğdır ve Tunceli’de AK Parti milletvekili alamadı. CHP 12 Haziran seçimlerinde 32 ilde milletvekili çıkartamadı. MHP’ninmilletvekili kazanamadığı ilsayısıise 48.

A takımı Meclis’te

12 Haziran seçiminde 326 milletvekili çıkaranAKParti,MeclisGrubu’nun yarıdan fazlasını yeniledi. Sadece 146 vekil yeniden seçildi. 2007’de liste dışı kalan 10 eski vekil de yenidenMeclis’e girdi. Erdoğan A Takımı’nı da TBMM’ye taşıdı. Başdanışmanlığı’nı yapanNabi Avcı Eskişehir, Yalçın Akdoğan Ankara’dan seçildi. Başbakanlık Özel KalemMüdür Yardımcısı olan Çağatay Kılıç Samsun’dan girdi. Başbakan’ın doktoru olarak bilinen Başbakanlık Müşaviri Yıldırım Ramazanoğlu, Kahramanmaraş, BaşbakanlıkMüşaviri Emrullah İşler AnkaraMilletvekili olarak Meclis’te.

7 milletvekili veda etti

22. Dönem’de milletvekili olmasına rağmen 23. Dönem’de aday gösterilmeyen 10 isim 24. Dönem’de yeniden TBMM’ye girdi. Teşkilat Başkanı Ekrem Erdem, MHP’li Sağlık eski Bakanı Osman Durmuş’u Meclis dışı bırakarak vekillik vizesi alan Ramazan Can 4 yıl aradan sonra milletvekili oldu. Bu isimler arasında Recep Özel (Isparta), Semiha Öyüş (Aydın), Zeynep Uslu (Ş.Urfa), Zülfü Demirbağ (Elazığ), Kerim Yıldız (Ağrı), Ali Aydınlıoğlu (Balıkesir), Adem Tatlı (Giresun) ve Gürsoy Erol da (İstanbul) bulunuyor. Erdoğan 167 milletvekilini liste dışında bırakmıştı. Listelerde yer alan bazı milletvekilleri ise seçilemedi. Bu isimler şöyle: Ahmet Koca (Afyon), Polat Türkmen (Zonguldak), Şevket Gürsoy (Adıyaman), Abdurrahman Arıcı (Antalya), Abdulmuttalip Özbek (Hakkari), Fevzi Şanverdi (Hatay) ve Abdulkadir Akgül (Yozgat).

GÖZLER YENİ KABİNEDE

AK Parti’nin seçimden tek başına iktidar olarak çıkmasının ardından gözler yeni kabineye çevrildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hükümeti kurma görevini vermesinin ardından 61.Hükümet kurulacak. Erdoğan’ın kabinede hangi isimlere yer vereceği merakla konusu.TBMMBaşkanlığı için kulislerde birçok isim zikrediliyor. YSK’nın kesin sonuçları ilan etmesinin ardındanTBMM toplanarak yemin töreni yapılacak.Ardından TBMM Başkanlığı içinmüracaatlar başlayacak. Bu görev içinTBMMBaşkanıMehmet Ali Şahin ile birlikte Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Eğitim BakanıNimet Çubukçu veAnayasaKomisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun isimleri geçiyor.

ARINÇ VE BABACAN KESİN

Öte yandan Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ile Ali Babacan’ın kabinedeki yerlerini korumaları bekleniyor. İzmir’de oyları artıranUlaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım ileKültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da ismi geçiyor. Erdoğan’ın genel başkan yardımcısı olan bazı isimlerin kabineye girebileceği ileri sürülüyor.Hüseyin Çelik,Haluk İpek veHüseyin Tanrıverdi’nin yanı sıraMeclis’te grup başkanvekili olarak görev yapan Nurettin Canikli ile Bekir Bozdağ’ın ismi de yeni kabine için telaffuz ediliyor.

Post Author: SerGe

Leave a Reply