Der Spiegel, Türkiye’yi ‘yükselen güç’ gösterdi, Osmanlı sınırı çizdi
Türkiye’deki seçim sonuçlarını değerlendiren Alman Der Spiegel Dergisi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ‘karizmatik lider’, Türkiye’yi de ‘Boğaz’ın yükselen gücü’ olarak nitelendirdi. Türkiye’nin ekonomik performansını Avrupa ülkeleriyle karşılaştıran derginin kullandığı haritada Türkiye’yi bölgenin merkezine yerleştirmesi ve Osmanlı sınırlarını da çizmesi dikkat çekti.
Alman Der Spiegel Dergisi Türkiye’deki seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, kullandığı ifadeler kadar, yer verdiği harita ile de dikkat çekti. Ak Parti’nin 8.5 yıllık iktidarında yakaladığı ekonomik istikrarın oy verenlerin kararında önemli etken olduğunu yazan dergi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ‘karizmatik’ lider olarak tanımladı. Haberinde Türkiye’nin ekonomik performansını bazı Avrupa ülkeleri ile karşılaştıran yan Der Spiegel Dergisi’nin kullandığı haritada Türkiye’yi bölgenin merkezine yerleştirmesi ve Osmanlı sınırlarını da çizmesi dikkat çekti.
Boğaz’ın yükselen gücü
Der Spiegel, ‘Boğazın yükselen gücü’ başlığı ile yayınladığı bölgesel bir haritada Türkiye’yi merkeze yerleştirirken, Türkiye’nin performansını rakamlarla anlattı. Türkiye’ye komşu ve bazı Avrupa ülkelerinin yer aldığı haritada 2010 yılı büyüme rakamları, kamu borcunun milli gelire oranı, yaşı dağılımı, işsizlik oranları ve tüketici harcamaları gibi bilgileri tablolarla anlatan dergi, okurlarına ülkeleri karşılaştırma olanağı verdi.
Kırmızı çizgili sınır
Avrupa Komisyonu’nun İstatistik Kurumu’nun (Eurostat) verilerine dayanarak hazırlanan tablolarda, Türkiye, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerin makro ekonomik verileri ile Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üyesinin ortalamasına da (AB-27) şeklinde yer verildi. Haritada dikkat çeken bir diğer unsur da Osmanlı İmparatorluğu’nun 17’nci yüzyıldaki sınırlarının kırmızı kesik çizgilerle belirlenmesi oldu.
İki kat milli gelir
Der Spiegel, konuyla ilgili haberinde, Türkiye’deki seçim sürecini ve sonuçlarını özetlerken, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Son 9 yılda ülkede yakalanan ekonomik patlama Ak Parti’nin zaferinde en önemli unsur oldu. Ak Parti’yi tercih edenlerin çoğunluğu ekonomik istikrar ile kredi kazanan Ak Parti ve Erdoğan’ın önümüzdeki yıllarda kişi başı geliri iki katına çıkarma yönündeki hedefine ikna oldukları için oy verdiler.”
İşsizlik hariç durum iyi
Der Spiegel’in haritasında Türkiye’nin büyüme, kamu borcu, tüketim harcamaları, yaş dağılımı gibi ekonomik göstergelerde karşılaştırıldığı ülkelerden daha iyi durumda olduğu görülüyor. Türkiye işsizlik konusunda yüzde 10.7 oranıyla, Almanya (yüzde 7.1), Fransa (yüzde 9.7), İtalya (yüzde 8.4) ve AB 27’den (yüzde 9.6) daha kötü durumda olduğu görülürken, sadece işsizlik oranı yüzde 20.1’i aşan İspanya’dan daha iyi durumda olduğu görülüyor.
FT, seçim zaferini yazdı cari açıkla moral bozdu
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’ın ‘Türkiye’nin Ekonomisindeki Isı Yükseliyor’ başyazısında, ‘etkileyici bir zafer’ elde eden Ak Parti’nin ekonomi yönetiminden gurur duyması gerektiği belirtildi. Buna karşın, cari işlemler açığının, ‘Yunanistan ve Portekiz’deki krizlere katkıda bulunan düzeylere yakın’ olduğuna dikkat çeken gazete, “Sıcak para Türkiye’ye sonsuza dek akmayacak ve riskler katlanacak” uyarısı yaptı. Yazıda, “Merkez Bankası’nın faiz oranlarının enflasyon altında tutması tehlikelidir” ifadesi dikkat çekti.
Financial Times, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı bekleyen birçok önemli dosyanın bulunduğu da vurgulandı. Gazete, en zorlu meydan okumalardan birinin de ekonomi ile ilgili olduğunu öne sürerken, hızlı büyümenin cari açığı ve krediyi büyüttüğünü, enflasyonu körüklediğini belirtti. İngiliz gazetesi şu değerlendirmeleri yaptı:
“Cari işlemler açığı, bu yıl GSYH’nın yüzde 9’unun üzerine çıkacak gibi. Bu da Yunanistan ve Portekiz’deki krizlere katkıda bulunan düzeylere yakındır. Merkez Bankası’nın alışılmamış para politikaları sanki pek yardımcı olmuyor.”