Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in Kuşadası’nda bulunan çiftliğine kaçak içki operasyonu düzenlendi
Çiller’in eşi Özer Uçuran Çiller, 2006 yılında belediyeye başvurup imar tadilatı isteyerek, “şarap üretimi” için izin istemişti. Özer Çiller bir süre önce verdiği bir röportajda da “şarap, zeytinyağı, sabun üretip, gömlek dizaynı ile uğraşma kararı aldığını” açıklamıştı. Özer Çiller, şarap üretimi için yeni bağ da dikmişti.
POLİSE İHBAR GELDİ
Kuşadası İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne Çiller’in çiftliğinde Mar- Ada adlı firmanın kaçak içki ürettiği ve piyasaya sürüleceği yönünde bir ihbar geldi. İhbarın ardından harekete geçen polis, savcılığın talimatı ve mahkemeden alınan arama kararıyla çiftliğe ani bir baskın düzenledi. Baskında “Mar-Ada Zirai Ürünler Seracılık Gıda Turizm ve Sanayi Ticaret A.Ş.”ye ait üretim tesisinde satışa hazır halde 7 bin 750 şişe bandrolsüz kırmızı şarap ele geçirildi.
Polis, el koyduğu kaçak içkilerle ilgili tutanak düzenleyerek soruşturmayı yürüten savcılığa gönderdi. Operasyon sırasında çiftlikte sadece kahya olarak görev yaptığı belirlenen S.A.Ç.’nin bulunduğu öğrenildi. Uzun süredir kahyalık yapan ve şüpheli sıfatı ile ifadesi alınan S.A.Ç. bandrolsüz içkilerden haberi olmadığını belirtip, “İstanbul’daki şirket yöneticilerinin bana verdiği talimatları yerine getiririm. Özer Bey neyi emrederse onu yaparım” dediği ileri sürüldü.
TAPDK’YA BİLDİRİLMEMİŞ
Polis ekipleri çiftlikte bulunan 7 bin 750 şişe kaçak içkiyi tek tek tutanağa geçirdi. Çok büyük bir araziye sahip olan çiftliğin içinde Özer Çiller’in büyük hissedarı olduğu Mar-Ada firmasının şarap üretim tesisi bulunduğu öğrenildi. Üzerlerinde bandrol olmayan kaçak şarapların Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na da bildirilmediği öğrenildi.
ŞARAPLARLA İLGİLİ İKİ İDDİA VAR
Çiftlikte üretilen kaçak şarapların İstanbul’dan gelen siparişlere göre kargo ile Kuşadası’ndan gönderildiği iddia edildi. İkinci iddia ise kaçak içkilerin Özer Çiller’in sahibi olduğu Taksim’deki oteller ve oğullarının işlettiği restoranda piyasaya sürüldüğü yönünde. Bu arada şişeler üzerinde yapılan incelemede kaçak şarapların 2007-2009 yıllarında üretildiği ve piyasa değerinin yaklaşık 1 milyon TL olduğu belirlendi. Denetimden önce çiftlikte başka kaçak içki üretilip üretilmediği ya da piyasaya sürülüp sürülmediği bilinmiyor.
“KENDİMİZ İÇİN ÜRETTİK”
Özer Uçuran Çiller ise baskın olayı ile ilgili olarak soruları yanıtlarken, bir hafta önce çiftliğe denetim için gelen yetkililerin depoda 400-500 şişe bandrolsüz şarap bulduğunu söyledi. Çiller, olayla ilgili olarak şunları söyledi:
“Biz 1995 yılında bağa başladık ve 1999 yılında ilk üretimi yaptık. 2008 yılına kadar kendimiz kullandık. Fazla geldiği için daha sonra müracaatta bulunduk ve 2009 yılından itibaren şişilemeye başladık. ‘Çiftlik karası’ ve ‘fattoria’ ürettik. Bulunan şaraplar 1999-2008 yılları arasında kendimiz için ürettiğimiz bandrolsüz şaraplardır. Eğer bandrol olursa o zaman suç işlemiş oluruz. Niye Türkiye Cumhuriyeti’nin bir başbakanı ile böyle uğraşırlar. Bunlar Tansu Hanım’ı çok üzüyor. Şimdi ürettiğimiz şaraplar oğlumun ve benim işlettiğim yerde bandrollüdür.”
DAVA AÇILABİLİR
Soruşturma sonunda şirket yetkilileri hakkında kaçak içki üretmek suçundan kamu davası açılabileceği öğrenildi. 4733 sayılı yasaya göre bandrolsüz içki üretimi ve satışı yapanlar hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. TAPDK’nın da Mar-Ada firmasına bildirimde bulunmadan bandrolsüz şarap üretmekten dolayı yüklü miktarda idari para cezası keseceği iddia edildi. Bu arada firmanın üretim ruhsatını iptal edebileceği ileri sürüldü. (Habertürk)