Eşine şiddet uygulayan, elektronik kelepçeyle takip edilecek

Kadına yönelik şiddetin son bulması için radikal tedbirler alınıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa ülkelerinde uygulanan elektronik kelepçe sistemine geçileceğini açıkladı. Yasal hazırlıkları da tamamladıklarını söyledi. Şahin’in “Meclis açılır açılmaz çıkacak ilk yasa budur.” dediği 29 maddelik tasarı, eşine şiddet uygulama ihtimali bulunan kişilere dahi hapis cezası getiriyor.

Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer alan kadına yönelik şiddetin önlenmesi için nihayet beklenen adımlar atılıyor. Kamuoyunda tartışılan ‘çözüm önerileri’nin ardından devletin zirvesi harekete geçti.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kadın cinayetlerinin araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu’na talimat verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise eşlerine şiddet uygulayan erkeklere elektronik kelepçe takılacağını söyledi. Dünyada 120 bin kişinin elektronik kelepçe ile izlendiğini hatırlatan Şahin, “Birçok AB ülkesinin yaptığı gibi teknik bir takip sistemi oluşturacağız.” dedi. Ayşe Paşalı cinayetinden hareketle ‘Devlet neden kadını koruyamadı?’ konusunu masaya yatırdıklarını belirten Şahin, “Yasal altyapımız hazır. Meclis açılır açılmaz çıkacak ilk yasa budur.” açıklamasını yaptı.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için 29 maddelik tasarı hazırlandı. Tasarıda yer alan bazı maddeler şöyle: Şiddete maruz kalan kadın, belge gerekmeksizin koruma altına alınacak. Cumhuriyet savcılıklarına şiddetten koruma bürosu kurulacak ve şiddet uygulama ihtimali olan kişi 4 aydan 8 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Kadın cinayetlerine Köşk el koydu

Eşleri ve aileleri tarafından töre adı altında hunharca katledilen kadınların sayısının artması, Çankaya Köşkü’nü harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının tüm yönleriyle araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu’nu (DDK) görevlendirdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Kurul, aile içi şiddetin kapsamı ve algılanmasındaki mevcut durumun analizini yapacak. Kadın ve çocuklara yönelik şiddetle mücadelede uluslararası örnekleri de araştıracak. Ayrıca aile içi ve dışı şiddete maruz kalan kadın ve çocukların korunmasına yönelik sunulan hizmetlerin yeterliliğini masaya yatıracak.

Son dönemde sokak ortasında eşleri veya aileleri tarafından töre ve namus adı altında hunharca katledilen kadınların sayısının artması, Çankaya Köşkü’nü harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının tüm yönleriyle araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu’nu (DDK) görevlendirdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Kurul, aile içi şiddetin kapsamı ve algılanmasındaki mevcut durumun analizini yapacak. Kadın ve çocuklara yönelik şiddetle mücadelede; politika, mevzuat ve kurumsal mekanizmaların etkinliğini ve uluslararası örnekleri araştıracak. Aile içi ve dışı şiddete maruz kalan ve risk altındaki kadın ve çocukların korunmasına, güçlendirilmesine yönelik sunulan adli, idari ve diğer hizmetlerin kalitesi ve etkinliği konusunda çalışma yürütecek.

Kadını koruyacak tasarı tamam

Kadına şiddet ile mücadelede bir güzel haber de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den geldi. Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin ‘elektronik kelepçeli teknik izleme sistemi’ ile takip edileceğini söyledi. Bakanlık görevini devralır almaz Ailenin Korunmasına Dair Kanun’a yönelik Adalet ve İçişleri bakanları ile neler yapabileceğini tartıştıklarını belirten Şahin, konuyla ilgili yeni taslak çalışmasını tamamladıklarını kaydetti. 6 bölümden oluşan taslak metinde toplam 29 madde bulunuyor. Tasarıya göre savcılıklara ‘şiddetten korunma büroları’ kurulacak. Şiddetin uygulanma ihtimaline bile hapis cezası verilecek. Bu alanda görev yapacak hâkimden polise kadar herkes özel eğitim alacak.

Kadının şiddetten korunması için hazırlanan kanun tasarısına göre cumhuriyet başsavcılığı, kişinin başvuruda bulunması halinde, duruşma yapılmaksızın ve şiddete delil aranmaksızın koruma kararı verecek. Şiddet uygulayan veya şiddet uygulama ihtimali bulunan kişinin, korunan bireye sözlü olarak bile sataşmasının önüne geçilecek. Korunan bireyi, iletişim araçlarıyla bile rahatsız etmesi engellenecek. Silah veya benzeri araçlarını kolluk kuvvetlerine teslim edecek ve tedavi edilecek. Koruma altına alınan kişiye barınma yeri verilecek. Maddi yardım sağlanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorsa işyeri değiştirilecek ve fiziki koruma altına alınacak. Koruma kararı 6 ay geçerli olacak. Koruma altındaki kişilere yapılacak maddi yardımlar bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Savcılıklara koruma bürosu

Cumhuriyet başsavcılıklarında ‘şiddetten koruma bürosu’ kurulacak ve yeterli sayıda savcı, bu büroda görevlendirilecek. Bürolar, şu görevleri yerine getirecek: Tedbir alınması gereken durumlarda, gecikmeksizin bu tedbirleri almak veya alınmasını sağlamak. Aile mahkemesinden koruma tedbirleri alınması için talepte bulunmak. Suçluların soruşturma iş ve işlemlerini yürütmek. Şiddet gören kişilerden yardım, barınma veya benzeri diğer hizmetlere ihtiyacı olanlara ihtiyaç duydukları destek hizmetlerini sağlamak üzere, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmak. Koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının tebliğini yapmak, yerine getirilmesini sağlamak.

Yeni tasarıya göre Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlüğü, iş bulma ve benzeri konularda bireylere rehberlik edecek. Alınan kararların uygulanması, uygulamanın sonuçları ve taraflar üzerindeki etkilerini izleyecek. Korunan bireylerin karşılaştıkları psiko-sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde danışmanlık yapacak. Ayrıca şiddet uygulama ihtimali olan kişi, 4 aydan 8 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Tedbir kurallarına uymayan kişi ise tutuklanacak.

Elektronik kelepçe uygulaması nedir?

Dünyada 120 bin kişinin izlendiği elektronik kelepçe uygulaması, Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde suçluların takibinde kullanılıyor. El veya ayak bileğine takılan kelepçe, zanlının mağdura yaklaşması durumunda sinyal veriyor. Bileklikteki özel sistem, bu aşamada devreye girerek zanlının yaklaşmasına engel oluyor. Mesafe aşıldığında ise güvenlik güçleri devreye giriyor.

Post Author: SerGe

Leave a Reply