Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı ve bir süre tutuklu bulundukları Yassıada’nın demokrasi adası olması yolunda ilk somut adım atıldı.
Kültür ve
“Türkiye tarihiyle yüzleşebilsin, 60’da bir darbe 71’de bir darbe 80’de bir darbe, daha sonra 28 Şubatlar ve 27 Nisanlarda çeşitli örselenmelerle karşılaştı Türk demokrasisi ve biz bugün hala yeni bir anayasanın gerçek bir hukuk devletinin özlemini çekiyoruz.” diyen Bakan Günay, “Yassıada ve Sivriada bizim tarihimizdeki olumsuzluklar yüzünden yaslı ada olarak anılıyordu. Biz bu mekanları demokrasi ve özgürlükler adası haline gelsin bir türlü vicdani yüzleşme mekanları haline gelsin diye yeni bir proje geliştirmeye çalışacağız.” şeklinde konuştu.
Yassıada’da yapmayı düşündükleri projenin detaylarından da bahseden Bakan Günay, adanın sadece demokrasi müzesi değil konaklama ve toplantı salonlarıyla vatandaşların her türlü ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir mekana dönüşeceğini söyledi.
Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yaptığı konuşmasında, “Bizim burada önce projelendirme safhamız var. Hangi fonksiyonlarla birleşebilir demokrasi adası bunlar yapıldıktan sonra sistem ve program ortaya konulur. Bu konuda uzmanlarla bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Bir fikir birliği sonunda, İnsanın geleceği yerde bir takım sosyal tesislere de ihtiyaç duyulacaktır.” ifadelerine yer verdi.
CİHAN