Huseyin Guruler – DEGISTIM -2

Gecen yazimda cevre hassasiyetimin son yillarda degistiginden bahsetmistim. Baska bir degisimi de lisansli yazilim kullanmaya hassasiyet gostermede yasiyorum.

 

Yillar varki ulkemde lisansli yazilimlari crackli olarak lisanli kullanici haklarinda kullandim bircok kisi gibi. Su an hic bu yola basvurmuyor diyecek kadar iddia etmemek ile beraber, crack sitelerine girmiyor, ihtiyacim olan programlari ya lisansli kullaniyor veya lisans gerektirmeyen alternatiflerine yonleniyorum, yada kisitli haklara kanaat ediyorum. Devamli internete bagli bilgisayarimda antivirus programi kullanmasam bile format atma ihtiyaci duymuyorum, daha once yilda bir kac kere ihtiyac duymama ragmen. Bu da bir odulu olsa gerek…

 

Korumasiz buyuk bir bahceden onemli sayilmiyacak kadar meyva koparmak bana ne kaybettiriyorsa bu iste bana onu kaybettiriyor diye dusunuyorum artik. Yani cok seyler.

 

Bir sevdigimin soyledigi bir ifade hic aklimdan cikmaz: “Rusvetin adi hicbir zaman ‘rusvet’ olmaz. Bazen bir corba parasi, bazen hediye, bazen …” Askerde karsilastigim bir olay da ibret almanin otesinde bir sey: Tegmen, asker kacagi olarak yakalanmis askere soruyor sivilde ne yaparsin? Cevap: ‘Yankesicilik’. Nasil yani? Cevap: “Komutanim biz oyle garibanin cebine el atmayiz, Gece kuluplerinden cikan zubbeleri sikistiririz”. Yani herkesin savunacak bir seyi var kendine gore.

 

Avrupada gozlemledigim su idi lisansli yazilima sirketler zorunlu gider olarak gorup belirli bir bedel oduyorlar. Fertler ise kisisel bilgisayarlarinda lisans gerektirmeyen yollara yonlenmisler. Bu her zaman mumkun degil her yazilimin serbest alternatifi yok dedigimiz anda devreye benzerini kendileri yazma girisimi giriyor. Iste bu cok onemli. lisansli yazilim kadar kaliteli veya albenili olmayabiliyor ama forum ve gruplar ile birbirlerine yardim ediyorlar. Genc beyinler calisiyor ve sanal ortamda is ortakliklari kuruluyor. Niye buyuk yazilim sirketleri gelismekte olan ulkelerde lisansa onem vermez. Belki cevabi burada gizli, tembellige alistirmak insanlari.

 

Ama bunun disinda hayatini durustce yasamak isteyen insanlarda da bir gedik aciyor bu davranis. Bazi seyler ya hic olmamali ya da kabullenmeliyiz ki kismen hayatimizin parcasi oluyor. Saka ile yalan atabilen kisi yarin zorda kaldiginda ciddi meselelerde de yalan atmayacagini kendi de garanti edemez. Karateyi ogrenen kisi bunu sadece spor olsun diye yapiyorum dese de gerektiginde kullanacaktir elbette. Uranyumu enerji icin zenginlestirebilen, yarin savas araci olarak da kullanabilir diye dusunmeseler, gelismis ulkeler bu kadar cigirtkanligini yaparlar mi?.

 

 

Huseyin Guruler, 1 Agustos 2011

Post Author: HuseyinGuruler

6 thoughts on “Huseyin Guruler – DEGISTIM -2

    gulay turan

    (August 5, 2011 - 12:55 am)

    lisansiz program kullanimina karsiyim ancak Programlar o kadar pahaliki mecburen baska yollara basvuruyoruz.Bu da sureklilik gerektiren bir sektor ve aldiginiz antivirus programi bile belli bir sureden sonra yeni cikan virusleri tanimadigi icin tekrar avuc dolusu para odeyip yenisini almak zorunda kaliyoruz.Biraz daha ucuz satilirsa gelir duzeyi dusuk halkin kullanimini kolaylastiracaktir.

    Cansel A.

    (August 4, 2011 - 6:20 pm)

    ince bir ruh.

    SinBa

    (August 3, 2011 - 5:08 am)

    Turkiye’ de calisirken Microsoft’un bazi firmalari denetlemeye gittgini duyuyorduk. Network deki bir bilgisayara bir program koyarak kac tane lisannssiz program kullanildiginin raporunu verirmis.
    Ne zaman ki oturup kendi programi mi yazmaya basladim o gunden beri ne kendim ne de calistigim sirkete lisanssiz program kullandirdim.

    2 sene once microsoft un exchange server ina 20 kullanici icin yanlis hatirlamiyorsam 10 bin dolar odemistik. dusunun sirkette yuzlerce program kullanininca sadece bir sirketten ne kadar buyuk mevla ediyor. Altindan bile degerli :). Sadece bir CD ye 10 bin dolar. Bazen CD bile vermiyorlar :).

    Teskkurler Huseyin bey.

    nazife

    (August 2, 2011 - 10:10 am)

    Rusveti zaten rusvet oldugunun farkina varabilseydi o rusveti almazdi bile.

    Son paragrafinizda orneklemekler yaparak ne demek istediginizi daha iyi anladim.

    Ellerinize saglik

    Ramiz

    (August 2, 2011 - 9:09 am)

    aslında insanoglu kul hakkını hakkıyla anlayabilseydi eger, kul hakkının sadece mal yada para olmadıgını, sanal alemdeki bir programı çakma kullanmanın da kul hakkı yada kırmızı ışıkta gecerek bır başkasının hakkını ihlal etmenınde kul hakkı oldugunu veyahut pıknıkte doganın kırlenmesı adına bıraktıgımız bır copunde kul hakkı oldugunu bilebilseydık eger sızın bu yazınızın ıcerıgını daha net bır kafayla anlayabılırdık hüseyın bey..Elinize sağlık

    Ramiz

    (August 2, 2011 - 9:05 am)

    aslında insanoglu kul hakkını hakkıyla anlayabilseydi eger, kul hakkının sadece mal yada para olmadıgını, sanal alemdeki bir programı çakma kullanmanın da kul hakkı yada kırmızı ışıkta gecerek bır başkasının hakkını ihlal etmenınde kul hakkı oldugunu veyahut pıknıkte doganın kırlenmesı adına bıraktıgımız bır copunde kul hakkı oldugunu bilebilseydık eger sızın bu yazınızın ıcerıgını daha net bır kafayla anlayabılırdık hüseyın bey..Elinize sağlık

Leave a Reply