ABD’nin ardından şimdi de İngiltere, Türkiye’ye Suriye konusunda gaz vermeye başladı. İngiltere Türkiye’den Suriye’ye askeri harekat düzenlemesini bekliyor, bunu memnuniyetle karşılayacaklarını bildiriyor…
The Times gazetesi, başyazısında Türkiye’nin “ölüm makinesi”ni durdurması için Esad rejimine iki hafta mühlet verdiğini öne sürerken “Sonra ne olacağı açıklanmış değil. Ancak açık olan, ‘Türkiye’nin çıkarlarını korumak üzere’ bir askeri harekat. Bu, Esad konusunda elinden pek fazla bir şey gelmeyen Batı ve belki de Suriye’nin komşuları tarafından da alkışlanacaktır” sözlerini kullandı.
İngiliz basını, giderek artan biçimde Suriye’ye bir askeri müdahalenin ancak Türkiye tarafından gerçekleştirebileceği yönündeki savlara yer vermeyi sürdürüyor. The Times gazetesi, Suriye Devlet Başkanı “Esad’ın devrilmesini ancak Türkiye sağlayabilir” yorumunu yaptığı başyazısında ayrıca Türkiye’nin “ölüm makinesini durdurması için Esad rejimine iki hafta mühlet verdiğini iddia etti.
ABD DE GAZ VERİYOR!
The Times gazetesi, “Ankara kavşakta” başlığını kullandığı başyazısında Türkiye’nin “ölüm makinesi”ni durdurması için Esad rejimine iki hafta mühlet verdiğini, açıklanmasa da, alternatifin “Türk ordusunun ‘Türkiye’nin çıkarlarını korumak için bir askeri harekatı” olduğunu yazdı.
-BAŞBAKAN ERDOĞAN’A ÖVGÜLER-
BBC Türkçe tarafından yansıtılan değerlendirmede ABD Başkanı Barack Obama’nın Esad’ın görevden uzaklaştırılması için çağrı yapmaya hazır olduğunu, bunu ise ancak “Türklerin gerçekleştirebileceğini” savunan Times, Türkiye’ye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a övgüler sıraladı.
Gazete, “Avrupa’nın yeni ‘güçlü adamı’ Türkiye, Orta Doğu’da da büyüyen bir güç” saptamasıyla başladığı başyazısında Türkiye’nin Suriye krizinin çözümünde oynayabileceği kilit rolü irdeliyor.
Beşar Esad’ın baskılara ve ülkesindeki felakete duyarsız tavrıyla Orta Doğu’nun siyasi gerçeklerini bile anlayamaz hale geldiğini savunan gazete, Suriye liderinin Batı’nın eleştirilerini ve tedirgin Arap komşularının değişim çağrılarını dikkate almamasını da “aptalca” olarak niteliyor.
-” ULUSLARARASI İHTİRASLARIYLA TÜRKİYE BÖLGESEL DEV”-
Batı’nın, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış döneminde nitelendiği şekliyle “hasta adamlığı”, yakın tarihteki darbeler, istikrarsızlık ve aşırı yüksek enflasyon sorununa ilişkin akılda kalanlar nedeniyle Türkiye’yi çoğunlukla hafife aldığını kaydeden gazete, “Türkiye bugün ise 74 milyonluk nüfusu, yüzde 9’luk yıllık büyüme oranı, taşmış durumdaki yabancı yatırımcısı, iddialı özgüveni ve uluslararası ihtiraslarıyla bölgesel bir dev” diyor.
Başbakan Erdoğan’ın üçüncü kez seçildiği son seçim zaferiyle Atatürk’ten sonra en fazla iktidarda kalan devlet adamı haline geldiğini belirten gazete, bir yandan izlemekte olduğu serbest piyasa modeli ve Avrupa Birliği üyeliği peşinde koşarken, diğer yandan da İslamcı ideolojisiyle Türkiye’nin çıkarlarını, 90 yıldır ilk kez eski Osmanlı coğrafyasına, Arap dünyasına yeniden odakladığını belirterek, Arapların da Türkiye’nin başarılarını gıptayla takip ettiklerini aktarıyor.
-“TÜRKİYE, ÇIKARLARINI KORUMAK İÇİN ORDUSUNU KULLANMAKTAN GERİ DURMUYOR”-
Gazete, Türkiye’nin çıkarlarını korumak için ordusunu kullanmaktan pek geri durmadığını da Kuzey Irak operasyonları ve 1999’da Suriye’yle yaşanan Öcalan krizi sırasında sınıra askeri yığınak yaptığına gönderme yaparak hatırlatıyor.
Erdoğan’ın iktidarının ilk dönemindeki en önemli başarılarından birinin Suriye’yle sorunlu ilişkileri geliştirmesi olduğunu kaydeden gazete, Öcalan sorunu nedeniyle yaşanan krizin aşılmasıyla ticaret ve dostluğun geliştiğini, Suriye’nin kendi mütevazi kalkınması için Türkiye’ye bağımlı hale geldiğini de söylüyor.
-“SURİYE’DEKİ İSYANLAR TÜRKİYE’Yİ İKİ ŞEKİLDE TEHDİT EDİYOR”-
Erdoğan’ın hem Doğu’da hem de Batı’da demokrasiyle ılımlı İslam’ı bağdaştırma yeteneği nedeniyle de güçlü bir itibara sahip olduğunu kaydeden Times, Suriye’deki isyanların ise Türkiye’yi iki şekilde tehdit ettiğine dikkat çekerek, bunları da “mülteci akını” ve “Erdoğan’ın benimsediği Müslüman demokrasisine pek de ilgi duymayan Müslüman Kardeşler ve diğer radikal İslamcı unsurları cesaretlendirmesi ihtimali” olarak sıralıyor.
-“TÜRKİYE ÇIKARLARINI KORUMAK ÜZERE ASKERİ HAREKAT”-
Türkiye Başbakanı’nın, Esad’la yaptığı görüşmelerde Suriye liderine “reform sözlerinin” bir şey ifade etmediğini, aslolanın “reformun kendisi” olduğunu söylediğini kaydeden gazete, şu görüşleri de öne sürdü: “Bu mesajlar, Esad’ın artık kimsenin ciddiye almadığı terör çetelerine ilişkin klişeleriyle reddedildi. Bu Erdoğan’a da bir hakaret anlamına geliyor. Erdoğan, ferasetini ve ihtiraslarını hafife almanın pek de akıllıca olmadığını orduyla karşı karşıya geldiğinde kanıtlamış olan, çabuk sinirlenebilen bir kişi. Türkiye, şimdi Şam’a ölüm makinesini durdurması için iki hafta mühlet vermiş durumda.”
-“ESAD’IN DEVRİLMESİNİ ANCAK TÜRKLER SAĞLAYABİLİR”-
The Times, bundan sonra ne olacağının açıklanmadığını da belirtikten sonra “Ancak açık olan, ‘Türkiye’nin çıkarlarını korumak üzere’ bir askeri harekat. Bu, Esad konusunda elinden pek fazla bir şey gelmeyen Batı ve belki de Suriye’nin komşuları tarafından da alkışlanacaktır” diye yazdı. Gazete, yazısını şu sözlerle sürdürdü: “Suriye ordusunun da alelacele sınıra doğru hamle yaptığı dikkate alındığında kimin kazanacağı konusunda herhangi bir tereddüt yok. Suriyeli muhalifler ve saldırı altındaki Suriye kentleri. Başkan Obama, Esad’ın devrilmesi için çağrı yapmaya hazır. Ancak sadece Türkler bunu sağlayabilir. Ankara, şimdi güçlü bir konumda konuşuyor.”
NEW YORK TİMES: TÜRKİYE JOKER
Batı basınında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şam’daki görüşmeler sırasında muhaliflere yönelik sert operasyonlara son verilmesi için Devlet Başkanı Beşar Esad’a son bir mühlet verdiği iddiaları yoğunlaşıyor. New York Times gazetesi, “Amerikalı yetkilileri”ne dayanarak Davutoğlu’nun Esad’a “iki gün mühlet” verdiğini iddia etti.
New York Times gazetesi, “Esad Yönetimi’ne destek zayıflama sinyalleri veriyor” görüşünü öne sürdüğü haber analizinde Şam’daki işdünyası eliti desteğinin sarsıldığını, rejiminin üst düzey yetkilileri arasında bölünmeler olduğunu, Suriye’nin 40 yıllık Esad rejiminin en çok tecrit edildiği günleri yaşadığını belirtti.
-TÜRKİYE’Yİ JOKERE BENZETTİLER-
Türkiye’nin tutumu üzerinde duran gazete, “Bir zamanlar, Suriye’nin müttefiki” olarak nitelediği Türkiye’yi, “Esad üzerindeki baskıları hafifletebilecek veya yoğunlaştırabilecek bir joker”e benzetti.
-“TÜRKİYE’NİN SURİYE’DEKİ DEMOKRASİ UMUDU PEK PAYLAŞILMIYOR”-
Bunun ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şam ziyaretine işaret eden gazete şöyle devam etti: “Ahmet Davutoğlu Salı günü Şam’a gitti ve Amerikalı yetkililer, onun (Davutoğlu’nun) Sayın Esad’a sert operasyonlara son vermek için iki gün mühlet verdiğini söylediler. Türk yetkililer sabırlarının taşıdığını söylese de Sayın Esad’ın, bölgenin en baskıcı ülkelerinden birinde hala demokratik değişiklikleri yapabileceğine ilişkin umutlarını koruyor gibi görünüyorlar. Bu, pek az kişinin paylaştığı bir pozisyon.” Gazete, bir Amerikan yetkilinin “aynı sayfada değiliz” sözleriyle ABD’nin Türkiye ile arasında farklı görüşler olduğunu kabul ettiğine dikkat çekti.