Yabancılar Türkiye’de av peşinde

 

Yabancı yatırımfonları Türkiye’de şirket avına çıktı. 2012 yılında 2.5 ila 3 milyar dolarlık satın alma gerçekleşir. Türkiye’nin dünyadaki pazar payı da yüzde 20 artar” Geçen yıl 3 fonla ortaklık anlaşması yapan Özdemir, “Bu fonların ilgisi 2012’de de artacak. Çünkü dünyada fazla güvenli liman kalmadı” dedi.

Son yıllarda yabancı yatırım fonlarının Türk firmalarına olan ilgisi arttı. 2008’in başında İngiliz BC Partners tarafından kontrol edilenMoonlight Capital’in Migros’u Koç Holding’ten satın almasıyla başlayan sürecin ardından irili ufaklı çok sayıda Türk firmasına fonlardan teklif geldi. Son olarak gıda perakendeciliğinin önemli markalarından Uyum Gıda’nın Avrupa’nın ilk özel yatırımfonu Permira ile görüşmelere başladığı duyuruldu.

A101 de hisse satışı konusunda yabancı fonlarla görüşüyor. En gözde perakende Çocuk giyim markası WeniceKids ise 2010’un sonlarına doğru özel sermaye fonu Eurasia Capital Partners, Hollanda Kalkınma Bankası ve bölgesel yatırımfonu Balkan Accession Fund ile ortaklık anlaşması imzaladı. Wenice Kids’in CEO’su Oktay Özdemir, yabancı fonların Türkiye’ye ilgisinin yükseldiğini, bunun 2012’de daha da artacağını söyledi. Özdemir, “2011’in 4’üncü çeyreği ile 2012 arasında 2.5-3 milyar dolarlık bir satın alma gerçekleşecektir. BudaTürkiye’nin dünyadaki pazar payını yüzde 20 artıracak” dedi.

Fonların Türkiye’de her sektörle ilgilendiklerini kaydeden Özdemir, ancak en gözde sektörün perakende olduğunu bildirdi. Özdemir şu bilgileri verdi:

– Daha önce Türkiye’de yatırımyapmayı hiç düşünmeyen fonlar bile bugün Türkiye’yi ilk sıraya koyuyor. Çünkü dünyada güvenli liman özelliğine sahip fazla ülke kalmadı. Türkiye’nin izlediği politikalar yerel değil global konuma geldi.

– Yasal altyapıda sorun vardı, ancak hızlı bir şekilde altyapı da fonların yatırımına uygun hale getirildi. Yabancı yatırımcı kendisini sağlamda hissetmeye başladı. Batı’dan bir adım öndeyiz

– Türkiye’nin dünyadaki büyüme performansı ve kamu borcunun az olması dikkat çekiyor. Ayrıca Türkiye Orta Asya, Balkanlar, Körfez Bölgesi ve Afrika’da çok etkili bir ülke. Bu bölgelerde en çok desteği Türk markaları görüyor. Bu nedenle Batılı şirketlerden daha önde başlıyoruz.”

100 milyon euro ciroyu 6 ayda yakaladık

Oktay Özdemir, daha önceleri Türk şirketlerini dikkate almayan yabancı CEO’ların bugün Türk şirketlerini görünce ceketlerini iliklediğini söyledi.Wenice Kids’in de fonlarla işbirliğine gittiğini hatırlatan Özdemir, “2010’da 100 milyon euro ciro yapmıştık. Fonlarla çalışmaya başladıktan sonra bu yılın ilk 6 ayında bu rakamı yakaladık” dedi. 15 milyon euroluk fabrika yatırımı yaptıklarını söyleyen Özdemir, 40 yeni mağaza açtıklarını da belirtti.

Dünya Bankası korkuttu

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, küresel ekonominin yeni bir tehlike bölgesine girdiğini söyledi. Zoellick, Avustralya Hazine Bakanı Wayne Swan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa’daki borç krizinin ve ABD’de borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda Washington’da yaşanan siyasi çekişmenin uluslararası borsalarda hızlı çöküşlerle sonuçlanan ‘’küresel ekonomide belirsizlik ve endişe dalgasına’’ yol açtığını belirtti. ‘’Sanırım birkaç hafta önce yeni bir tehlike bölgesine girdik’’ diyen Zoellick, şu anda bu durumun tüketici ve işletmelerin güvenini etkileyip etkilemediğini ve hükümetlerin buna nasıl önlem alacaklarını izlemenin önem kazandığını ifade etti.

Zoellick, küresel ekonominin yeni bir tehlike bölgesine girmesi yüzünden Avrupa hükümetlerinin, finansal piyasalarda güveni sağlamak için ekonomilerini yeniden yapılandırmaya ihtiyacı bulunduğunu bildirdi.

Yıldızı gören geliyor

İş Portföy Yönetimi Genel Müdürü Gürman Tevfik, AB’de Almanya hariç hiçbir ülkenin Türkiye’den daha iyi durumda olmadığını söyledi. Tevfik, “Uzakdoğu, Japonya ve ABD kötü durumda. Bir tek Çin, Hindistan Arjantin gibi ülkeler daha iyi durumda ama onlara göre de genç nüfus avantajımız var” dedi.

Türkiye’nin yıldızının iyi durumda olduğunu kaydeden Tevfik, bu durumu gören yatırımcıların Türkiye’ye koştuğunu söyledi. Tevfik, “Artık eski Türkiye değiliz. Sorunlarımızı halledebiliyoruz” diye konuştu. 2006 yılında Uluslararası Yatırım Fonları Derneği’nin başkanlığını yürüten Tevfik ayrıca, tüm dünyadaki yatırım fonlarının büyüklüğünün 20 trilyon euroyu bulduğunu söyledi.

HABER: Zeynep CEYLAN-BUGÜN

Post Author: SerGe

Leave a Reply