ABD,Türkiye ve İsrail ilişkileri ne durumda?

ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, geçen yıl Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinde ve Türkiye hakkında önemli soru işaretleri olduğunu, ancak son bir yıl içinde iki ülke ilişkilerinin güçlendiğini ve yoğunlaştığını söyledi

 

ABD’deki düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun yılda bir düzenlediği Transatlantik Eğilimler anketinin sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Gordon, Türkiye hakkında da açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ABD için bir çok konuda kritik bir müttefik olduğunu vurgulayan Gordon, anket sonuçlarına göre Türkiye’de ABD’ye olumlu bakanların oranının yüzde 30 olduğuna işaret ederek, bunun düşük bir rakam olduğunu, bu oranı daha yükseklerde görmeyi arzuladıklarını söyledi.

Gordon, yine de yüzde 30’luk oranın diğer bir çok ankete göre daha yüksek bir oran olduğuna ve aynı kuruluşun geçen yılki anketine göre de 8 puanlık artışı yansıttığına işaret ederek, bu artışın, iki ülke ilişkilerinde son bir yıl içindeki güçlenmenin bir yansımasını oluşturduğunu kaydetti.

“Bu rakamın bile, Türkiye ile ABD arasında ortaklık ve işbirliği için hala çok güçlü bir temel bulunduğunu yansıttığını ve bu ortaklık ve işbirliğinin düşüş göstermek yerine, aslında geliştiğini düşünüyorum” diyen Gordon, Türk halkının ABD’ye bakışı konusuna çok önem verdiklerini ve üzerinde çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
-“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ, HEM TÜRKİYE, HEM DE AB’NİN YARARINA”-

Gordon, ankette Türkiye’de AB üyeliğine verilen desteğin son bir yıl içinde arttığı tespitinden de memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Birçok kereler söylediğimiz gibi, bu (Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusu), Avrupalıların vereceği bir karar, ancak biz, Türkiye’nin gerekli kriterleri karşıladığı zaman nihayetinde AB’ye üye olmasının hem Türkiye, hem de Avrupa için hayırlı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Anket sonuçlarına göre, NATO’nun önemine inanan Türklerin oranının da düşük olsa da, artış gösterdiğine işaret eden Gordon, sözlerine şöyle devam etti:

“Tüm bu sonuçlar bence genel anlamda Türkiye-ABD ilişkilerinin sadece önemini ortaya koymakla kalmıyor, işbirliğinin de artmaya devam ettiğinin altını çiziyor. Geçen yıl Türkiye hakkında önemli soru işaretleri vardı. Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırım oylamasında ‘hayır’ oyu kullanmasından ABD’nin hayal kırıklığı duyduğu sır değildi. ABD, Mavi Marmara konusunda İsrail ile gerginlikten de kaygılıydı. Türkiye ile ABD’nin işbirliğinin geleceğine dair her çeşit soru soruluyordu. Bana göre son bir yıl içinde, iki ülke ilişkilerinin yoğunlaştığını gördük. Sadece bu konularda değil, Libya, Suriye, Afganistan ve bölgeyle alakalı olarak çok yakından çalışıyoruz ve bunu da devam ettirmek niyetindeyiz”.
-TÜRKİYE-İSRAİL-

Philip Gordon, bir soru üzerine, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilemeden üzüntü duyduklarını söyledi.

İki ülkenin geçmişte savunma, turizm, istihbarat ve ticaret gibi alanlardaki işbirliğinin bölge için gerçek bir örnek oluşturduğunu ifade eden Gordon, “Aralarındaki farklılıkları aşamamış olmalarından üzüntü duyuyoruz ve her iki tarafı da sorunlarını çözmeleri için teşvik etmeyi sürdürüyoruz. İki ülke de ABD’nin çok yakın ortakları ve dostları. Hem Türkiye, hem de İsrail’e, itidalli davranmaları ve birlikte çalışmanın yollarını bulmaları için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
-ARAP BAHARI-

Gordon, Arap Baharı’nda Türkiye’nin rolüne dair bir soru üzerine de, Türkiye’nin bölgede önemli bir oyuncu olduğunun ve çıkarları bulunduğunun şüphe götürmediğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun çok dinamik şekilde hareket ettiğini ve bunu ABD ile birlikte yaptıklarını belirten Gordon, Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile, Davutoğlu’nun da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile sık sık temas kurduğunu hatırlattı.

Arap Baharı konusunda Türkiye ile çok kapsamlı istişareler yürüttüklerini, örneğin Libya konusunda çok iyi bir işbirliği yaptıklarını söyleyen Gordon, Türkiye’nin hem NATO içinde, hem ikili bazda, hem Suriye konusunda, hem de bölge genelinde güçlü bir ortak olduğunun altını çizdi.

Gordon, hem Türkiye hem de ABD’nin bölgede demokrasi, refah ve istikrarın görülmesinden karşılıklı çıkarları bulunduğunu belirterek, “Bunu desteklemek için birlikte yoğun şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

AA

 

Post Author: SerGe

Leave a Reply