Mısır Pisirirken…

Çocukların ve buyuklerın severek tukettıklerı mısır.

Su sıralar taze taze tamda sırası.

Anneler kucuk ve buyuk cocukları mutlu etmek ıcın pısırırler.

Pekı onları daha sekerlı hale getırmek ıcın ne yapmalı?

Pisirme suyunun ıcerısıne soydugunuz mısırların ıc yapraklarından

 5. 6 yaprak atarsanız mısırlarınız daha sekerlı olacaktır.

Afıyet olsun

Mısırın Faydaları

Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır

Birbardakmısırgünlüklif ihtiyacının yaklaşık % 23’ünü karşılayacak kapasitededir. Yapılan araştırmalar mısırın yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü, kolon kanseri riskini azalttığı ve İrritabl bağırsak sendromunun bir kısımrahatsızlıkverici semptomlarını hafiflettiği göstermiştir

Mısırda hem çözünen hem de çözünmeyen lif bulunur. Çözünür lifler, kolesterol ile karaciğerden safrayabağlanır. Sonra da vücuttan geçerek kolesterolü alır. Kolesterola ve kalbe iyigelir.

Mısır, folat, aminoasit ve B vitamini açısından da zengindir. Bu 3 bileşen, Homosistem seviyelerini düşürür. Önemli metabolik süreçleri üretir. Homosistem düzeyleri yükseldiğinde, kalp krizi, inme veya periferik damar hastalıkları görülebilir

Şu hesaplanmıştır ki folatıngünlükdeğerinin % 100’ünün alınması halinde bu sadece kendi başına her yıl itibari ile muzdarip olunan kalp krizi sayısını % 10 itibari ile geriletebilir.

Mısır vücutta oksijen ve besinlerin dağılımını iyileştirir.

Bu itibarla kısmen gevşetici etkileri ile birlikte, mısırda bulunan magnezyumun. Ayrıca astımı ve migren gibi durumların ağırlığını azalttığı, yüksek kan basıncını düşürdüğü ve arteroskeleroz ve diabetik kalp hastalığı riskini gerilettiği gözlenmiştir. Bir kupa mısır magnezyuma yönelikgünlükdeğerin % 16,4’ünü sağlar.

Kanserle savaşır: Akciğer kanseri riskini azaltan antioksidan özelliklere sahip karotenoid içerir 8 yıl boyunca mısır yiyen kişilerin kanser olma riskinin % 27 azaldığı izlendi. Yardımcı gıdalar, papaya, kabak, portakal, kırmızı biber ve şeftalidir. Sindirim sistemini sağlıklı tutar ve kolon kanserini önleyicidir

Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler.Sindirimsisteminitemizler. Mısırdaki çözünmez lifler hemoroid ve kabızlık gibisindirimrahatsızlıklarına iyi gelir. Lifler dışkıyı şişiren ve hareketini hızlandıran suyu emer.

Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler.Sindirimsisteminitemizler. Mısırdaki çözünmez lifler hemoroid ve kabızlık gibisindirimrahatsızlıklarına iyi gelir. Lifler dışkıyı şişiren ve hareketini hızlandıran suyu emer.

Gözlere iyi gelir: Beta karoten ve folat sayesinde yaşa bağlı dejenerasyonu geciktirir. Beta karoteni A vitamininde bulunur. Ispanak ve havuçtan sonra en çok mısırda A vitamini bulunur.

Şeker hastalarına iyi gelir: Diyabet gıda piramidinde, hububat, bezelye, patates ve fasülyenin yanında, mısır nişastası olarak kullanılabilir. Vitamin ve mineralleri, insülinin makul biraralıkta kalmasını sağlar

Cilde faydalıdır: Mısır özü yağı zengin bir linoleik asit kaynağıdır. Bu asitler cildin temeli için gereklidir. Mısır nişastası, döküntü ve tahrişlere iyi gelir

Gebelikte kullanılır: Hamile kalmak için yeterli miktarda folat gerekir, o da mısırda bulunur.Yeni hücregelişimine ve gebeliğe yardımcı olur. Mısır ekmeği ve mısır gevreği çeşitlere eklenebilir.

Bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler

Mısırın yüksek lifli içeriği bağırsak geçişinidestekler, kollesterol seviyelerini geriletir ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir.

Diüretiktir

Düzenli olarakyenilmesieliminasyonukolaylaştırmasıyoluyla sıvıbirikiminielimine etmeye yardım eder. Ödem durumunda, birtenceresuda kaynatacağınız birtazemısır koçanı bir saat süre ile kaynatılıp sıkılıp soğutulur. Ödem durumu iyileşinceye kadargünlük2 ile 3 kupa arasında içilir; tedavinin sonlanmasında önce bir hafta önce bir kupaya indirilerek devam edilir. Bunun sonrasında dozu ihtiyaca göre 2 ile 3 gün için tekrar edebilirsiniz. Ayrıca sadece püsküllerini kullanmak sureti ile bir diüretik infüzyonu da yapmış olabilirsiniz.

Kaşıntıyı azaltır

Hafif kaşıntıya böcek sokmasına bağlı hafif kaşıntıyırahatlatmaküzere bir miktar suda çözünmüş az bir miktar mısır nişastasını direkt olarak birkaç dakika süre ile deriyeuygulamaküzere lapa halinde uygulayın; suçiçeği gibi çocukluk hastalıklarının sebep olduğu kaşıntılar durumunda ılıklı su banyosuna bir tutam mısır nişastası ekleyin; 15 dakika civarında bir banyo bu hastalıklar sebebi ile ortaya çıkan rahatsızlığı geçici olarak geriletecektir.

İshali tedavi eder

Mısır bağırsak geçişini iyileştirirken diğer yandan ishali birkaç saat içerisinde durdurmanın etkili yoludur. Basit olarak öncesinde kaynatılmış olan birbardaksoğuksuya bir iki çay kaşığı mısır nişastası ekleyin ve bunu bu şekilde için. Meyve, su ve sebzelere ilişkin problemi olan ülkelere giderken küçük bir çanta mısır nişastasını yanınıza almanız kolaylık sağlayabilir.

Böbrek fonksiyonlarını destekler

Böbrek fonksiyonu gerilediğinde ya da azaldığında, bir kupa kaynamış suya bir küçük tutam mısır püskülü ekleyin; 20dakikaboyunca karıştırın sıkın ve bir tatlı kaşığı ile sıcak olarak için.

Sabah.com.tr

Post Author: SerGe

1 thought on “Mısır Pisirirken…

    Semiha

    (September 16, 2011 - 9:05 pm)

    Ayyyyyyyyyyy sepete bayildim….

Leave a Reply