Avrolar elinizde patlamasın

Ekonomik krizin pençesinde kıvranan Yunanistan eski para birimi Drahmi’ye geçtiğinde, Yunanistan orijinli Avrolar geçersiz olacak fakat bu parayı kimin nasıl alacağı bilinmiyor

Büyük bir ekonomik kriz içinde olan Yunanistan’ın durumu her geçen gün biraz içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Son çare olarak Yunanistan’ın Avro birliğinden çıkarılması planlanıyor. Ancak bunun da başka bir soruna yol açmasından endişe ediliyor. Zira Yunanistan Avro’dan çıkarılırsa da bu ülkenin bastığı Avrolar başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere dünyada dolaşmaya devam edecek. Dolayısıyla Yunanistan eski para birimi Drahmi’ye geçtiğinde, Yunanistan orijinli Avrolar geçersiz olacak fakat bu parayı kimin nasıl alacağı bilinmiyor.  

CEBİNİZDEKİ “Y”YE DİKKAT EDİN
27 AB üyesi ülkeden 17’sinin kullandığı Avro her ne kadar Avrupa Merkez Bankası tarafından basılsa da, seri numaralarından hangi ülke orijinli oldukları anlaşılıyor. Seri numaranın başında yer alan büyük harf cebinizdeki Avronun ait olduğunu ülkeyi simgeliyor. Buna göre X Almanya’yı, N Avusturya’yı simgeliyor. Kriz içindeki Yunanistan’ın simgesi ise “Y” harfi. Seri numaraları P, L, U ve Z harfleriyle başlayan Avrolar da sırasıyla Hollanda, Finlandiya, Fransa ve Belçika’ya ait. F, G, M, S ve T harfleri de sırasıyla Yunanistan sonraki diğer zayıf halkalar olan Malta, Güney Kıbrıs, Portekiz, İtalya ve İrlanda orijinli anlamına geliyor.

AVRUPA’DA “X” Mİ, “Y” PARANOYASI
Avrupa ülkelerinde ise insanlar paranoyaklaştı. İnsanlar her parasal işlemden sonra aldıkları paraları kontrol ederek, her an Avro’dan çıkarılabileceğini düşündükleri Yunanistan’a ait olup olmadığını kontrol ediyor. Avro banknotları içinde en fazla tercih edilen, Avrupa’nın en güçlü ekonomisi durumundaki Almanya’ya ait Avrolar. Konu internet ortamının da önemli tartışma konularından bir haline geldi. Bazı bloklarda, özellikle Almanya’da piyasada çok fazla 10 Yunan Avrosu olduğuna dikkat çekiliyor.

Post Author: SerGe

Leave a Reply