Üniversite gibi İmam Hatip

Başkent’te Kevser Kültür ve Eğitime Hizmet Derneği tarafından tamamen vatandaşların desteğiyle 16 dönüm arazi üzerine kurulan İmam Hatip Lisesi açılış için gün sayıyor. 3,5 milyon liraya mal olan okul 29 Ekim’de açılacak. Okulda tam bir üniversite havası var

 

Okul Türkiye’de ve Başkent’te bulunan İmam Hatip Liseleri içerisinde modern yapısı ve sosyal donatıları ile bir ilk durumunda…

Kevser Kültür ve Eğitime Hizmet Derneği Başkanı Mehmet Sami Yurtseven, gazetemize bitme aşamasına gelen İmam Hatip Lisesi hakkında bilgi verdi.

Başkanım önce sizleri kısaca tanıyabilir miyiz?

Tabiki sizlere kısaca kendimi tanıtayım. Mehmet Sami Yurtseven. Kevser Kültür ve Eğitime Hizmet Derneği’nin başkanıyım. şu anda dernek başkanı olarak okulumuzun inşaatı ile ilgileniyorum.

Sayın Yurtseven, böylesine bir dernek kurmak nereden aklınıza geldi?

Biz derneğimizi iki sene önce kurduk. Bu derneği kurmamızdaki amaç ilçede yani bulunduğumuz bu bölge olan Demetevler’de İmam Hatip Lisesi büyük ihtiyaç duyulmasıydı. Mevcut şimdiki bulunan İmam Hatip Lisemiz inanın çok zor şartlarda eğitim yapan bir okul. Hem eğiticiler açısından hem de öğrenciler açısından birçok konuda yetersize eksiz. 600 talebemiz zor şartlarda eğitim görmekte. Hatta bazıları okulun yetersizliklerinden dolayı okula bile gelmek istememekte. Bizde bu bölgeden gelen büyük talep karşısında kurmuş olduğumuz dernek vasıtasıyla böylesine büyük bir projeye, böylesine büyük bir gönül işine girişmiş olduk. Amacımız, fakir okuma zorluğu çeken gençlerimize, yetenekli insanlarımıza imkan sağlamak, onların okumalarını, ülkemize hayırlı bir evlat olarak yetişmelerini sağlamak. Onlara eğitimlerinin her aşamasında burs imkanı vererek, diğer durumu iyi olan öğrenciler ile aynı seviyeye getirebilmek, onların başarılarına katkıda bulunmak.

Başkanım, okulumuzun inşaatı için çalışmalar ne zaman başladı? İnşaata ilk kazma hangi tarihte vuruldu?

 

15.7.2010 tarihinde bu görmüş olduğunuz binanın temeli atıldı. Temel atma törenimizde o zamanın Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bizi onurlandırdı. Hem ilçe halkının hem de diğer konuklarımızla birlikte burada bu güzel okul için ilk kazma vuruldu. Şimdiki gördüğünüz haliyle işte okulumuz artık bitme noktasına geldi. Hem bize maddi, hem manevi olarak destek veren insanların çabalarıyla bugünlere geldik. Bizler bile şu anda bu duruma nasıl geldiğimize inanamıyoruz. Çok büyük aşamalardan geçtik, çok çetin yollardan geçtik, çok insanlarla görüştük, birçok insandan büyük destekler aldık, birçok yöneticimizden büyük destekler aldık. Şu görmüş olduğumuz yapı işte bu yoğun çabanın işte bu gönül işinin bir ürünü.

Başkanım, şu anda gördüğümüz kadarıyla okulumuzun içerisinde bulunan bu arsa bayağı büyük bir alana sahip. Bu arsa bağış olarak mı yoksa devlet tarafından mı verildi?

Evet okul olarak büyük bir arsaya sahibiz. Okulumuzun bu arsası Milli Emlak Din İşleri Din Eğitim Genel Müdürlüğü’ne İmam Hatip Lisesi yapılmak üzere verilmiş. Bizlerde kurmuş olduğumuz dernek vasıtasıyla bu arsaya talip olduk.

Kevser Kültür ve Eğitime Hizmet Derneği’nin faaliyet alanlarından biraz bahsedebilir miyiz?

Tabiki, bahsedeyim. Bizim derneğimizi amacı ilk etapta öğretim kurumları yani okullar inşa etmek, ikinci olarak bu okullarda okuyan veya okumayan öğrencilerimize burs vermek, onları eğitim hayatları süresince maddi ve manevi olarak destek olmak, onların yanlarında olmak. İşte asıl amacımız bu.

Başkanım bu bina hayırlısı ile bitti sayılır. Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir? Dernek olarak kendinize yeni hedefler belirlediniz mi?

Evet bu binamız, bu güzel okulumuz bitti sayılır. Yakın bir tarihte inşallah devlet büyüklerimizin de aramızda bulunduğu bir törenle bu okulumuzu açarak Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmek istiyoruz. Bundan sonra işimiz bitti mi hayır bitmedi. Okulumuz tamam şimdi sıra neye geldi güzel bir öğrenci yurduna. Bunun için de şimdiden kollarımızı sıvadık. Yeni bir yurt binası kurmak için çalışmalarımız sürmekte.

Yeni bir yurt binasından bahsettiniz. Bunun için şu anda belirlediğiniz bir bölge var mı?

Evet, çalışmalarımız sürüyor. Buraya yakın bir bölgede yine Milli Emlak’a ait bir arsa var. Buraya yurt kurulması için müracaatlarımız yapıldı. Hem okulumuza yakın olması hemde yurt olarak arsanın çok uygun olması bizim için büyük bir avantaj oldu. İnşallah yakın bir zamanda yurt binamızı da tamamlayarak hem okulumuz hem de yurt binamız öğrencilerimizin istifadesine sunulacak. Bizler bunca yoğun çalışmanın sonucunda burada öğrencileri görmekle dünyanın en mutlu insanları olacağız. Onların böyle güzel eğitim kurumlarında eğitim almalarını, güzel yurt binalarında kaldıklarını gördükçe çok mutlu oluyoruz. Bunlar tabiki acizane benim değil, bu işe gönül vermiş binlerce insanın düşüncesi.

Başkent’te böylesine güzel ve modern bir bina yok. Böylesine devasa büyüklükte birokulun yapımı da kolay olmamıştır. Sizlere bu konuda ne tür yardımlar geldi, kimlerden destek alabildiniz?

Evet bu güzel bina kolay olmadı. Bu koca bina inanın sadece ve sadece vatandaşlarımızın yardımları ile yapıldı. Bizler bu binanın yapımında hiçbir resmi kurum veya devletten yardım almadık. Sadece ve sadece vatandaşların yapmış olduğu yardımlarla bugünlere geldik. Bildiğiniz üzere bu tür yani okul olsun, cami olsun bu tür yapıları vatandaşlar kendi imkanları ile yapıyorlar. Bizlerde sağolsunlar hayırsever vatandaşlarımıza gittik, onlardan büyük destekler aldık. Bu güzel okul projemize hepsi hem maddi hem de manevi destek oldular.
Başkanım, bu güzel esere imza atarken sanırım başınızdan ilginç olaylar da geçmiştir.

Bunlardan bir tanesini bizlerle paylaşır mısınız?

Evet, tabiki. Bu işe giriştiğimizden bu yana hem duygusal hem komik birçok olayla karşı karşıya geldik. Bunların içinden benim için önemli olan bir tanesini anlatayım. Biz bu okula ilk başladığımızda o zamanın valisi ile bu protokolü yaptık. Protokol imza aşamasında sayın valimiz bize “Hocam, bu binayı böylesine büyük bir projeyi yapacaksınız sanırım bayağı bir paranız vardır” diye bir espri yaptı. Oysaki o zaman biz bu işe beş parasız başlamıştık. Bizler de sayın valimize “Sayın valim, bu işi parayla herkez yapar, amaç burayı parasız yapmak” dedim. Sayın valimiz güldü. Peki hocam memleketiniz neresi diye sorduğunda bende “Kayseriliyim” deyince “Tama o zaman siz bu işi yaparsınız” dedi. Bu benim için unutulmaz bir anı oldu.

Başkanım, okul sanırım bitme aşamasına geldi. Açılış olarak bir tarih belirlediniz mi?

Evet, sizlerinde gördüğünüz üzere okulumuz bitme aşamasına geldi. Şu anda kalan ufak tefek işler yapılıyor. Bizler okulumuzu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda okulumuzun açılışını gerçekleştirmek istiyoruz.

Başkanım, okulunuz yanında bir cami inşaatı da dikkatimizi çekti. Bu inşaatın sizin çalışmalarınızla bir ilgisi var mı?

Hayır, okulumuz ve camimizin inşaatı tamamen ayrı. Okulumuz yanında yapımı devam eden cami ile de sağolsun bir arkadaşımız ilgileniyor. Okulumuzun yanında bir caminin olması bizler için büyük bir avantaj oldu. Burada öğrenim gören öğrencilerimiz orada uygulamalı eğitim alabilecekler.

Başkanım Başkent’te kurmuş olduğunuz şekilde bir okul var mı şu anda?

Hayır, Başkent’te bir ilk, sanırım Türkiye’de de bu bir ilk olacak. Hem cami hem okul yanyana bir okulumuz henüz yok. Bu sistem ilk olarak Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi’nde uygulandı. Esasen bütün İmam Hatip Liseleri için aslında uygulamalı eğitim alabilecekleri bir cami lazım. Çocuklar teorik olarak gördükleri bilgileri uygulamalı olarak muhakkak ve muhakkak pratikte uygulamaları gerekiyor. Binamız hem Başkent için hem de Türkiye için tek olma özelliği taşıyor. Şu anda bulunduğumuz alan 16 dönümlük büyük bir alan ve inşaatımızın oturduğu alan ise 1.600-1.700 m2 civarında. Bu görmüş olduğunuz kalan alan ise tamamen yeşil alan olarak ayrıldı. Bu yeşil alan içerisinde de tabiki öğrencilerimiz için değişik alanlar düşünüyoruz. Düşünün Demetevler gibi merkezi bir alanda bu kadar büyük bir okul arsası bulmak çok zor. Yeşil alan olarak ayırdığımız alanlarda hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin oturup dinlenebileceği nezih ortamlar yapacağız. Ayrıca bu alan içerisinde 3-4 tane hem Osmanlı, hem Selçuklu mimarisi özelliklerini taşıyan çeşmeler inşa edeceğiz. Yani hem okul olarak hem de dış alan olarak okulumuz bir örnek teşkil etmekte.

Başkanım biraz da okulumuzdan bahsedebilir miyiz? Okul binamızda neler var?

Tabiki, okul binamız içerisinde bilinen bölümler dışında okulumuzda artı olarak mescit, konferans salonu ve yemekhanemiz var. Yani aslında dışarıdan baktığınızda okulumuzda bir okul havasından daha ziyade bir üniversite havası var. Geniş ve ferah sınıf ortamlarından tutun da geniş koridorlar, geniş merdiven boşlukları ve her açıdan güneş alabilen ferah ortamlar mevcut. Okulumuzun şimdiye kadar maliyet olarak ta hesapları yapılmakta. Sanırım bütün işlemler bittiğinde okulumuz 3.500.000 TL’yi bulacak. Düşünün bu okulun tamamı bu paranın tamamı hayırsever vatandaşlarımız tarafından karşılandı ve halen de
karşılanıyor.

Başkanım bütün yapım aşamaları sanırım sizler tarafından kontrol ve idare edilmekte. Bu işler kendi branşınız dışında olduğundan dolayı sizlere zor gelmiyor mu?

Evet, ben eczacılıkla uğraşıyorum. Eczacılıktan bu işlere geçmek tabiki zor. Ama şu da bir gerçek. Hangi esnafa gitsek, hangi işi yaptırmak için esnaf arkadaşlarımızla görüşsek hepsi okul inşaatı olduğunu duyunca bizlere büyük indirimler ve kolaylıklar yaptı. İnanın birçok esnaf arkadaşımız yaptıkları işleri maliyetine yaptılar, birçok esnafımız da inanın para dahi almadı. Bu iş maddi bir iş olmaktan çıktı, manevi bir işe bir gönül işine dönüştü.

Başkanım, açılış yakın bir tarihte peki açılışa kimler davetli olacak şimdiden belli mi?

Evet, açılışımızı 29 Ekim’e yetiştirmekte kararlıyız. Açılışımıza da bütün vatandaşlarımız davetli, bunun yanında özellikle de Başbakanımızı da bekliyoruz. Davetli listemiz bir hayli kalabalık olacak. Buradan tüm Başkent’i, tüm Türkiye’yi açılışımızda burada görmekten büyük mutluluk duyacağız.

Başkanım okulumuzun kuruluşundan şu duruma gelene dek belediye olarak destek alabildiniz mi?

Evet, ilçe belediye başkanımız ile görüştük, kendisi bizlere bir destek sağlamadı. Başkent’in diğer ilçe belediyelerinden de okulumuz için destek istedik. Burada üzülerek söylemek isterim ki bir destek göremedik. Sadece ve sadece burada ismini vermemizden bir sakınca duymuyorum, bilakis gurur duyduğumuz başkanımız Mustafa Tuna Bey, kendi cebinden çıkarıp okulumuz için bağışta bulundu. Kendilerine buradan çok teşekkür ediyorum. En son aşama olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek Bey’le görüştük. Sağolsun bizlere her aşamada çok büyük yardımlarda, desteklerde bulundu. Şu anda da görmüşsünüz dür okulumuzun dış alanını yani çevre düzenlemesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından tanzim ediliyor ve ilgili müdürler tarafından çalışmalar yakından takip ediliyor. İnanın ilgili birimlerin müdürleri bizzat okulumuza gelerek çevre düzenlemesi çalışmalarını izliyorlar, takip ediyorlar.

Başkanım, sanırım eski okulda bulunan öğrenciler bir an önce okulun bitmesini bekliyorlardır değil mi?

Tabiki, şimdi o çocuklar bu okulu hak ettiler. İnanın keşke gezme imkanınız olsa da gezebilseniz eski okul bugünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeterlilikte değil. Çocuklar bizlerden daha çok heyecanlı. Okulun açılışı ile birlikte eski okuldaki öğrencilerimiz bu güzel mekanda eğitim görmeye devam edecekler. Okulumuz ile ilgili işlerimiz bitince, eski okulun bulunduğu alan ile yurt olarak talep ettiğimiz alan aynı arsa içerisinde. Orada büyük bir külliye oluşturarak, içerisine büyük bir yurt binası inşa edeceğiz. İnşallah ömrümüz yeterse, hepimiz görürüz, bu güzel projeye de şahit oluruz.

Mehmet İhsan Bakar / Habervaktim Gazetesi

Post Author: SerGe

Leave a Reply