Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde Demir Ailesi’nin tapulu arazisi üzerinde bulunan tarihi Licese Kilisesi ailenin başına dert oldu
Demir Ailesi, definecilerin talanından kurtarmak için yıllardır korumaya çalıştıkları kiliseyi satmak istiyor. Devlet kiliseyi hazine arazisi karşılığında almak istiyor, ancak aile bu teklifi kabul etmiyor. Giresun Kültür Müdürü Emin Yılmaz kilisenin alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtirken, 1874-1887 tarihleri arasında inşa edildiği tahmin edilen kiliseyi restore etmeyi düşündüklerini söyledi.
“BİLİRKİŞİ DEĞERİNİ BELİRLESİN, DEVLET DE ALSIN”
Şebinkarahisar‘ın Şaplıca köyünde yaşayan Demir Ailesi, tapulu arazileri içerisinde bulunan tarihi Licese Kilisesi‘nin devlet tarafından satın alınmasını istiyor. Kilisenin özellikle yaz aylarında Yunan, Rus ve Gürcü turistler tarafından ziyaret edildiğini belirten arazinin hissedarlarından Şefik Demir, “Devletin bir an önce bunu kendi himayesine almasını istiyoruz. Yıllardan beri korumak için burada adeta bekçilik yapıyoruz. Bölgede gözünü bu kiliseye dikmiş çok sayıda defineci var. Devlet kiliseyi takas yoluyla almak istiyor. Biz maddi bedeli ne ise onu istiyoruz. Gelsin bilirkişi değerini belirlesin, devlet de alsın” dedi. Geçen yıl Yunanistan’dan gelen bir grubun kiliseyi ziyareti sırasında restorasyonunu üstlenmek istediklerini ifade eden Demir, “Biz ‘Mahsuru yok’ dedik, ama yasaların buna izin vermediği bize bildirildi. Bu nedenle bu isteği geri çevirmek zorunda kaldık. Yani ne dokunduruyorlar, ne de alıyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık” dedi.
“RESTORE EDECEĞİZ”
Giresun Kültür Müdürü Emin Yılmaz ise kilisenin Talip Demir mülkiyetinde olduğunu belirterek, “Kime isterse satsınlar burası bir kültür hazinesidir. Bu nedenle tarihi dokusuna kimse dokunamaz. Biz burayı elbette almak isteriz. Bu konudaki çalışmalarımız da sürüyor. Daha önceki valilerimiz kilisenin hazine arazisi karşılığı bir takas önermiş olabilir. Biz burayı restore edeceğiz” dedi.
LİCESE KİLİSESİ
Licese Kilisesi, Şebinkarahisar’ın Şaplıca köyü Licese Mahallesi’nde bulunuyor. 1874-1887 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Ortodoks Kilisesi olarak kullanılan kilise yapı olarak; iki katlıdır, tek merkez kubbesi vardır, 3 apsisli, haç planlı, tamamen kesme taşlardan yapılmıştır, anıtsal bir ana giriş kapısı vardır, kuzeyinde bir başka çıkış kapısı mevcuttur. Günümüzde kilise kaderine terk edilmiş, içi ve çatısı harap olmuştur.
Ali ZENGİN (AHT)