Türkiye’den Suriye’yi yakacak yaptırım

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile ilgili yaşanan gerilim dolayısıyla gümrüklerimde önemli sorun yaşandığını belirterek, ”Bir ülkenin duruşu, insanlık değerlerine bakışı, onları önemsemesi, hiçbir ekonomik değerle ölçülemez” dedi

 

TBMM kulisinde gazetecilerle sohbet eden Yazıcı, Suriye ile ticari ilişkiler konusundaki sorular üzerine, durumla ilgili olarak Hatay Valisi ile görüştüğünü ifade etti. Suriye ile ilgili yaşanan gerilim dolayısıyla özellikle gümrüklerde önemli sorun yaşadıklarını kaydeden Yazıcı, ”Bir ülkenin duruşu, insanlık değerlerine bakışı, onları önemsemesi, hiçbir ekonomik değerle ölçülemez.Türkiyebulunduğu coğrafyada insanı odağa oturtmak üzere bir duruş sergiliyor. Bu duruşu önemsiyoruz ve Türkiye açısından da büyük bir zenginliktir. Dolayısıyla Suriye ile ilgili duruşumuzun bu denli kıymetli ve değerli olduğunun altını çiziyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin duruşu ve Suriye’de devam eden kaotik ortam nedeniyle bir takım yaptırımlar uygulanacağını deklare ettiklerini, Suriye’nin de karşı yaptırımlar uygulayacağını ifade ettiğine işaret eden Yazıcı, şöyle konuştu:

”Suriye ile aramızda 2008 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşması var. Serbest ticaret anlaşmasının özü, ülkeler arasında alınan, satılan ürünler ile ilgili vergilerin giderek sıfıra indirmesi… Bu bir plana bağlanır, hemen sıfırlananlar vardır, yıllar içerisinde indirmek suretiyle uygulamaya devam eder. Suriye, karşılık olarak 2008 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasını askıya aldığını deklare etti. Anlaşma gereği askıya da alabilir, iptal de edebilir. Bunun anlamı şu, ‘Türkiye’den gelecek ürünlerde artık serbest anlaşmasına bağlı olmayacağım, Dünya Ticaret Örgütü’nün belirlediği oranda vergi uygulayacağım’ diyor. Onlar da uygulamaya başladı.
Bu da bazı ürünler açısından yüzde 30 dolayında bir gümrük vergisi uygulayacağı şeklinde. Ayrıca Suriye’ye giriş yapan ya da Suriye’den transit geçiş yapan körfez ülkelerine mal götüren Türkiye plakalı araçlarla ilgili geçiş ücretlerini artıracağını deklare etmiş. Bu yeni uygulamaya bilgisayara uyarlama amacıyla gümrük işlemlerini durdurduğunu beyan etmiştir. Şimdi o program yüklemelerini gerçekleştirdiklerini ifade ediyorlar. Az önce konuştuğum Hatay Valisi, belirttikleri oranlarda bilgisayarlara vergi oranlarını, tarifelerini yüklediklerini ve yavaş yavaş da olsa özellikle Cilvegözü’nde birikmiş transit yük taşıyıcılarının geçişinin devam etmeye başladığını bana ifade etti.”

-”Alternatif çalışmaları sürdürüyoruz”-

Suriye’nin bu uygulamalarına karşılık özellikle körfez ülkelerine yapılacak sevkıyatlarla ilgili alternatif çalışmaları sürdürdüklerini belirten Yazıcı, ”Bunlardan biri ro-ro seferlerini devreye koymak, İskenderun limanından Akabe körfezine sevkıyatı sağlama ya da Mersin’den İskenderiye’ye… Bunu çok fazla uzun zamana ihtiyaç olmadan tabii ki o kanaldan geçiş ücretlerini de yeniden düzenleyerek devreye koyacağız” dedi.

Yazıcı, Irak üzerinden körfez ülkelerine sevkıyat sağlama imkanı da olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

”Bu yollardan birisi de Habur gümrük kapımız. Habur gümrük kapımız ile ilgili 24 saat esasıyla çalışmayı sürdürüyoruz. Arkadaşlara gerekli talimatı verdim. Ayrıca Habur’da köprü geçişi sağlayan bir köprü yapımı gündemde. Bu konuyla ilgili bu ay içinde Irak heyeti gelecek. Erken toplantı yapalım. Güzergah belirlensin, toplantı 26 Aralık’ta olacaktı ama daha önce almaya çalışıyoruz. Habur’da mevcut köprünün yanına paralel bir köprü daha. Oradaki geçişi hızlandırmayı ve geçen araç sayısını artırmayı hedefliyoruz. Habur’un batısında iki tane daha gümrük kapısı açma planımız var. Ovaköy ve Aktepe…

Bütün bunların yanında biz de serbest ticaret anlaşması kapsamında madem ki muhatabımız askıya almış, biz de Suriye plakalı araçların Türkiye’ye taşıdıkları ürünlere ilgili indirimli veya sıfır olarak uyguladığımız gümrük vergilerini kaldırıp ya da onların yaptığı seviyeye getirme noktasında da idari işlem çalışmamız devam ediyor.”
Yazıcı, ”Bu oran ne kadar olacak?” sorusuna, ”Onlar da biz de Dünya Ticaret Örgütü’nün üyesiyiz. Bu oranda, Dünya Ticaret Örgütü’nün belirlediği standardın üzerine çıkmayız. Ayırcatarımürünleri ile alakalı farkı kaldırdık. Ulaştırma Bakanlığının araçların nitelikleri, onların yaşları itibariyle uygulamaları var. 20 yaşından büyük araçların Türkiye’ye girmelerine izin vermeyeceğiz. Araçlarla ilgili uluslararası standartlar var. Bunlara uymayanlara da izin vermeyeceğiz” karşılığını verdi.

Bakan Yazıcı, ”Hangi ürünlerde olacak?” sorusuna karşılık, ”Biz işlemlerimiziBakanlar Kurulukararı ile yaparız. Bizim bunu askıya almayı sağlayacak düzenlemeyle ilgili Bakanlar Kurulu çalışmamız devam ediyor” diye konuştu.

AA

Post Author: SerGe

Leave a Reply