İncebel’den aldıkları villalara yıllardır oturamayan Almanlar, şimdi Almanya’da olduğu anlaşılan Dalan’ın bahçeli evinde bir Türk kahvesi içmeye giderler mi acaba
Ergenekon firarisi Bedrettin Dalan’ın, Almanya’da bir kadın ile yemek yerken objektiflere yakalandığının haberleri vardı.
Kırmızı Bülten ile arandığı sanılan ve Alman makamlarınca iadesi reddedilen Dalan, Mannheim’da ortaya çıkmıştı. Cihan haber ajansının objektiflerine yakalanan Dalan’ın, Almanya’ya 1.5 yıl önce girdiği ve 4 ay önce oturma izni aldığı, yine iddialara göre Karlsruhe’de 270 bin dolara aldığı bahçeli bir evde yaşayan Dalan’ın, Alman gizli Servisi ile ilişki içinde olduğu iddia edilen Gülşen adlı kadınla birlikte oturduğu öğrenildi.
Bu flaş haber ve görüntüler 15 Aralık tarihli gazetelerin bir kısmında maalesef görülmedi.
Ama kaderin garip bir cilvesi, 15 Aralık tarihli Hürriyet Gazetesi’nin 1. sayfasında Almanya-Dalan bağlantılı şöyle bir haber vardı:
“İncebel’de Dalan gölgesi”
“Alman Dışişleri Bakanlığının İncebelzedelere gönderdiği bir yazıda; ANAP ve Bedrettin Dalan’dan desteği bulunan ESKA’nın maddi kriz içine girdiği ve inşaatların bu nedenle aksadığı öne sürüldü. Bir iddiaya göre de tatil köyünün ilk sahibi Dalan…
İncebel olayında ESKA’nın malvarlığına haciz konulduğu, Dalaman Tapu Dairesi ve Vakıflar Bankası tarafından doğrulandığı, Türk ve Alman aileler dövizle aldıkları villaları için ESKA’nın borçlarına karşı konan haciz yüzünden tapu alamıyor.”
24 YILLIK OLAYIN GEÇMİŞİ
1987 yılında, dönemin ünlü işadamlarından Selim Edes’e ait ESKA İnşaat, Dalaman havaalanının hemen yanı başındaki Kapukargın bölgesine ileride “Türkiye’nin en büyük tatil köyü” olarak adlandırılacak olan ve toplam 657 villadan oluşan İncebel Tatil Köyünün inşaatına başladı.
Villaların yapılacağı tepenin büyük kısmı tapu sahibi köylülerden satın alınır. Ancak deniz manzaralı, çevresinde selenyum ve kükürtlü suların fışkırdığı bölgenin bir kısmı ormanlık alandır. Ormanlık alan sorunu dönemin siyasilerinin devreye girmesiyle bir gecede ormanlık alan ‘Orman Niteliğini Yitirmiş Alan’ ilan edilir. Ankara, ormanlık alanı orman vasfını yitirmiş alan dışına çıkardıktan sonra bu defa devreye Selim Edes devreye girer ve inşaat başlar.
Villalar sadece yurt dışında pazarlandığı için “İhracat Teşvik Belgesi” ile ödüllendirilen Selim Edes, devletten teşvik primi alır. Vakıfbank’ın teminat mektubuyla pazarlanan villaların her biri 1988 yılında 65 bin ila 150 bin mark civarındaki fiyatlarıyla kapışılır. İnşaat başladıktan sonra Türkiye’de yabancıların belediye sınırları dışında mülk sahibi olmasının yasak olması nedeniyle sorun çıkar. Bu defa ESKA İncebel Villaların yapıldığı alan yine Ankara’daki siyasilerce çözüm üretilir ve Dalaman Belediye sınırlarına dahil edilerek sorun ortadan kalkar.
Dalaman Tapu Dairesi, 1988 yılında, 190’ı yabancı uyruklu, çoğu da çifte vatandaş olan 400 villa sahibine tapularını teslim etmiş. Orman Bakanlığı, ESKA villalarının ormanlık alana inşa edildiği iddiasıyla 1990 yılında bütün villa sahiplerine tapu iptal davası açmıştı.
İddia o ki; Bedrettin Dalan burasını Kapukargın köylülerinden ucuza alarak projeyi bu hale getirdikten sonra Selim Edes’e devretti. Eğer Bedrettin Dalan ve bazı siyasiler bu işin içinde olmasaydı, burayı imara açmak mümkün değildi.
İncebel’den aldıkları villalara yıllardır oturamayan Almanlar, şimdi Almanya’da olduğu anlaşılan Dalan’ın bahçeli evinde bir Türk kahvesi içmeye giderler mi acaba?
Mustafa Yakutcan / Habervaktim.com ÖZEL