12:25 – Fransa-Türk Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı: Parlamentoların rolü tarih yazmak değil, teklif anayasaya aykırı
Fransa meclisi genel kurulunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin görüşülmesi sürüyor. Genel kurulda söz alan Fransa-Türk Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher, ”parlamenterlerin rolünün tarih yazmak olmadığını” belirterek, ”teklife hayır oyu vereceğini” söyledi.
11:56 – Guardian: “Türkiye-Fransa diplomatik ilişkileri bıçak sırtında
İngiliz Guardian gazetesi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle “Türkiye-Fransa diplomatik ilişkilerinin bıçak sırtında olduğunu” yazdı. Teklifin, yasalaşma yolunda ilk aşama olarak görülen meclis genel kurulundaki oylamayı geçmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Türk tarafının teklifin gündeme gelmemesi için yaptığı lobi çalışmalarına yer verdi.
11:08 – AP’ liderlerleri ‘soykırım’ taslağını saçma buluyor
Fransa’daki Ermeni tasarısına bir tepki de Avrupa Parlamentosu’ndan geldi. Fransız Milli Meclisi’de bugün gündeme alınan 1915 olaylarının inkâr edenleri cezalandırma teşebbüsü “saçma” olarak değerlendirdi. AP’deki Sosyalist Grubun Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda ile Liberallerin Başkan Yardımcısı Alexander Graff Lambsdorff, ülke parlamentolarının tarihi yargılamak gibi bir yetkililerin olmadığı görüşünde.
11:04 – “Soykırım” oturumuna düşük katılım
Fransa Milli Meclisi, Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere ceza verilmesini öngören tasarıyı görüşmeye başladı. Oturuma katılımın düşük olması dikkat çekti. Tasarı sahibi Milletvekili Valerie Boyer’in konuşmasının ardından milletvekilleri hükümet ve gruplar adına söz alıyor. Milletvekilleri, Boyer’in tasarısına bazı değişiklik önergeleri de verdi. Öğleden sonraki oturumda yapılacak oylamayla tasarının kabul edimesi bekleniyor.
SAAT: 10:51 – 12 milletvekili söz almak için başvurdu
Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı.
Daha sonra siyasi grup sözcüleri ve hükümet adına bir bakan yasa teklifiyle ilgili söz alacak. Meclisteki bu konuşmaların ardından 12 milletvekili daha konuşma yapacak.
Yasa teklifine ilişkin 10 değişiklik önergesi sunuldu. Değişiklik önergelerinden en önemlisi üniversitelerde görevli veya bilimsel çalışmalar yapanların müeyyidelerden muaf tutulmasını öngörüyor. Önemli bir değişiklik önergesinde de parlamenterlerin tarihi konuda yasa yapamayacağı belirtilerek, bu türden yasaların meclisten geçmesinin ileride Ruanda, Kamboçya, Şatilla ve Sabra gibi diğer potansiyel konularda tartışmanın artmasına yol açacağı görüşü dile getiriliyor. Bu değişikliğin kabul edilmesi beklenmiyor.
7 Aralık’ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı. Yasa teklifinde, ”Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ”Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.
Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı. Fransa’daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti. Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor.
SAAT: 10:50 – Soykırım oturumuna düşük katılım
Fransa Milli Meclisi, Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere ceza verilmesini öngören tasarıyı görüşmeye başladı. Oturuma katılımın düşük olması dikkat çekti.Tasarı sahibi Milletvekili Valerie Boyer’in konuşmasının ardından bir milletvekili hükümet adına söz aldı.
SAAT: 10:30 – Soykırım yasa teklifi görüşülüyor
Fransa Ulusal Meclisi, “Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen yasa tarafından tanınan soykırımların varlığının inkarının cezalandırılması” yasa teklifini görüşmeye başladı.
SAAT: 10:00 – Kabul edilmesi halinde yasalaşmıyor
Fransa Meclisi Genel Kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârının suç sayılmasını öngören yasa teklifini bu sabah görüşerek oylayacak. Teklifin bugün mecliste kabul edilmesi, yasalaşması anlamına gelmiyor. Senatonun da meclisten geçen aynı metni oylayıp kabul etmesinin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bunu imzalayıp resmi gazetede yayımlanmasının ardından teklif yasa haline gelecek
SAAT: 09:45 – Fransa’da protesto gösterileri yapılıyor
Fransa parlamentosunda bugün oylanacak 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin meclis genel kurulunda tartışılmasından önce çok sayıda Türk vatandaşı protesto gösterisi yapıyor. Paris dışında Lyonn, Strasbourg, Nantes ve Ruan kentlerinden sabah saatlerinde otobüslerle gelen yaklaşık 5000 kişi ellerinde Türk ve Fransız bayrakları ve yasa teklifine karşı çıkan pankartlarla tepkilerini dile getiriyor. Türk göstericiler, ”Tarihi tarihçiler yazar, siyasetçiler değil”, ”Düşünce özgürlüğü ihlal edilmesin”, ”Tarihi tartışma siyasi tartışma olamaz” yazılı pankartlar taşıyor. Yasa aleyhine sloganların atıldığı gösteride, polislerin çok sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
SAAT: 09:30 – Türkler Fransa Meclisi önünde toplandı
Sabahın erken saatlerinden itibaren Paris’in yanı sıra, ülkenin farklı şehirlerinden otobüslerle meclis önüne gelen Türkler, bugün geçmesine kesin gözüyle bakılan yasa tasarısını protesto ediyor. Türklerden bazılarının da sabah namazlarını parlamento önündeki meydanda eda ettiği görüldü. Fransa’daki Türk sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Türk bayrakları taşıyan ve pankartlar taşıyan Türklere hitap etti. Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Demir Önger, yalnız bağırıp çağırmakla olmayacağını, kendilerine ihanet eden milletvekillerinin sandıkta cezalandırılmasını istedi.
Başbakan Erdoğan’dan yaptırım açıklaması
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Meclisindeki yasa teklifine ilişkin, ”Açıklamam büyük ihtimalle birinci etaba yönelik neler yapacağız, bunu açıklayacağım ve 2. etap, 3. etapta ne gibi yaptırımlarımız olacak onları da açıklayacağız. Şu anda Sarkozy’nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir” dedi. Erdoğan, ”Bu konuyla ilgili olarak yarın bu yapılacak oylamadan sonra bizim biliyorsunuz Ukrayna ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimiz var. Ben basın açıklamasında, Sayın Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile yapacağımız, bu konuyla ilgili açıklamalarımı yapacağım” diye konuştu.