Anavatanlarında öğretmen, mühendis, mimar ya da doktor olan binlerce gurbetçi, Avrupa’da vasıfsız işçi olarak istihdam ediliyor.
Söz konusu fırsat eşitsizliği, Avrupa Birliği’nin resmî araştırma kurumu Eurostat tarafından geçtiğimiz hafta yayımlanan bir çalışmada da gözler önüne serildi. Araştırmaya göre, Birliğe üye 27 ülkede yaşayan yabancı kökenlilerin 3’te biri, kabiliyetlerinin altında bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Araştırmada, AB’nin toplam nüfusunun yüzde 9,4’ünü oluşturan göçmenlerin sosyo-ekonomik durumunun yerel halka göre daha elverişsiz olduğuna dikkat çekiliyor. Norveç Bergen Üniversitesi’nden Gro Mjeldheim Sandal, sonuçların şaşırtıcı olmadığını dile getiriyor. Bu durumun arkasında ırkçılığın saklı olduğuna inanıyor. Danimarkalı araştırmacı Chantal Pohl Nielsen ise yabancı kökenlilerin kendi ülkelerinde aldıkları eğitimin Avru-pa’da küçümsendiğine işaret ediyor.
Avrupa Birliği’nin resmi araştırma kurumu Eurostat’ın yaptığı araştırmaya göre; 2008 yılında, yaşları 25 ile 54 arasında değişen her 100 yabancı kökenliden 34’ü, eğitim seviyesi ve yetenekleri dikkate alındığında kabiliyetinin altında bir işte çalışıyor. Aynı oran yerel halkta yüzde 19. Yabancı kökenliler arasında işsizliğin yerel halka göre daha yaygın olduğunun (% 10, % 6) belirtildiği araştırmada, yabancı kökenli insanların kabiliyetlerine göre iş bulmakta zorlandığının altı çiziliyor. Araştırma sonuçlarına göre Norveç’te yabancı kökenli çalışanların yüzde 26’sı kabiliyetlerinin altında bir işte çalışıyor. Danimarka’da ise her yüz yabancı kökenli çalışandan 24’ü yeteneklerinin altında bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Aynı oran, yerli Danimarkalılar içinse sadece yüzde 14. Yabancı kökenlilerin İsveç’teki durumu ise hem Danimarka’dan hem de Norveç’ten daha kötü. İsveç’te her yüz yabancı kökenli çalışandan 31’i kabiliyetlerinin altında işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Aynı oran yerel halkta yüzde 11.