Tasarı kabul edildi

Fransa Senatosu genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini 127 oyla kabul etti

86’ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde, ”Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır” ifadesi yer alıyor.

Fransa Parlamentosu, 2001 yılında, ”Fransa, 1915’deki Ermeni soykırımını tanır” ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.

Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin imzası ve resmi gazetede yayımlanması gereken yasa, iki maddeden oluşuyor. Yasanın ilk maddesinde, ”soykırımı aşağılayarak ve küçük göstererek karşı çıkmanın” suç sayılacağı belirtiliyor.

Yasa teklifine göre, suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezası istenebilecek.

Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.

Kanunlar komisyonu başkanı Sueur’dan Senatoda tarihi konuşma

Kanunlar komisyonu başkanı Jean Pierre Sueur, Senato genel kurulunda yaptığı konuşmada, ”Bu yasa ne işe yarayacak, halkların dostluğuna mı yarayacak, diplomatik sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasa sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasayla bütün sorunlar çözülecek mi?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Senatoda kabul edilen yasa teklifine kanunlar komisyonu, ”Fransız anayasasına, ifade ve araştırma özgürlüğüne aykırı” olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Yasa teklifine karşı çıkan kanunlar komisyonu tarafından hazırlanan önerge ve yine yasa teklifi aleyhindeki iki ayrı önerge, genel kurulda bu akşam açık farkla reddedildi. Senato genel kurulu, daha sonra sunulan 5 değişiklik önergesini de reddetti.

Meclis 22 Aralık’ta, bugün Senatoda onaylanan söz konusu yasa teklifini kabul etmişti.
Fransa’da tarihçiler, anayasa uzmanları ve gerek sağ, gerek sol basının önemli bir kısmı, yasa teklifine karşı çıkan yorumlar yaptı.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen yıla kadar şiddetle karşı çıkmasına rağmen, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ermeni diasporasının oylarını alabilmek için yasa teklifine yeşil ışık yakmıştı.

***

Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin komisyona gönderilmesini talep eden önergeyi de reddetti.

Genel kurulda senatör Jacques Mezard tarafından sunulan üçüncü önerge için 196 senatör ”hayır”, 42 senatör ”evet” oyu verdi.

Kanunlar komisyonunun sunduğu ilk değişiklik önergesinin oylamasında 86 senatör ”evet”, 166 senatör ”hayır” demişti.

Genel kuruldaki ikinci değişiklik önergesi için 81 senatör ”evet”, 171 senatör ”hayır” oyu vermişti.

Genel kurul, yasa teklifiyle ilgili önergelerin oylanmasının ardından, yasa teklifinin metni üzerinde sunulan değişiklik önergelerini oylamaya başladı.

Genel kurula sunulan üç önergenin reddedilmesinden sonra yasa teklifinin kabul edilmesine artık kesin gözüyle bakılıyor.

Teklifin yasalaşması için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından imzalanıp, resmi gazetede yayımlanması gerekiyor.

Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.

Cumhuriyetçi Merkez Birlik Grubu Senatörü Nathalie Goulet bugün AA muhabirinin sorularını cevaplarken, “60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum” demişti.

Raportör Sueur, yasa teklifinin reddedilmesini istedi
Fransa Senatosu genel kurulunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin görüşülmesine başlandı.

Kanunlar Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean-Pierre Sueur, ”Fransız Anayasasının 34 maddesine aykırı” olduğu gerekçesiyle yasa teklifinin reddedilmesini istedi.

Hiç bir siyasi eğilim adına konuşmadığını, sadece hukukçu kimliğini ön plana çıkararak konuştuğunu ifade eden Sueur, geçen yıl toplanan Kanunlar Komisyonunun ve Senato genel kurulunun da, bu yönde bir yasa teklifinin incelenmeye alınmasını reddettiğini hatırlattı.

Sueur, yine Parlamento tarafından 2008 yılında kaleme alınan bir araşırma raporunun da, parlamentoların tarih yazmaması gerektiği yolunda görüş bildirdiğini söyledi.

Tarihçiler endişeli
Sueur, Fransa’nın ünlü tarihçisi Pierre Nora’nın, parlamenterlerin tarih yazamayacağı, anayasa hukukçusu Robert Badinter’in ise ”parlamentoların mahkeme olmadığı” yolundaki açıklamalarına atıfta bulundu.

Kanunlar Komisyonu Başkanı, ”Fransız tarihçiler, bu yasa teklifiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyorlar” dedi.

Kanunlar Komisyonunun uyarısının Senato tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Sueur, Fransız hukukçuların da, yine gelişmelerden büyük rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

Post Author: SerGe

1 thought on “Tasarı kabul edildi

    gulay turan

    (January 24, 2012 - 12:57 am)

    yol ve hizmette TOP yapan iktidar Turkiye icin cok onemli bir kararda niye etkin bir dis politika izleyemedi? Dis poltikayi belurus,suriye,gurcistan ile vizeleri kaldirmayi marifet sanmak degil.Turkiye yi tazminat ve ardindan gelecek her turlu odunlerin onunu acan bu karar alinirken bizimkiler cetelerimi kovaliyordu yurt icinde????

Leave a Reply