Okula başlama yaşı 5’e iniyor

AK Parti Kocaeli Milletvekili FikriIşıkbaşkanlığındaki komisyonçalışmalarınıdünsürdürdü. Alt komisyonun raporu gelecek günlerdeüstkomisyonda ele alınacak.

60 ayı dolduran

Alt komisyon,ilköğretimdeokulabaşlama dönemiyleilgiliolarak“5 yaşını bitirdiği yılıneylülayında başlar”ifadesiniekledi. Değişiklik buşekliyleçıkarsa,çocuklar, 60 ayı doldurdukları yılıneylülayında birincisınıfabaşlayacak. Mevcutuygulamadayaş limiti 72 ay.

8 yıl sonrası açık lise

Milli Eğitim Bakanlığı’nın halen 71ildeuyguladığıokulöncesieğitimi de zorunlu hale getirmeyen komisyon, benimsediği buaraformüllezorunlu eğitime almaçağınıbir yıl geriyeçekmeyihedefledi.

Diğer değişikliğe göreöğrencilerilkkademe yerineilköğretimikincikademenin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği açıköğretim programlarına katılabilecek. Teklifteçıraklıkyaşını11’e düşüren düzenlemeden de vazgeçildi.UluslararasıÇalışmaÖrgütü’nün (ILO) şartlarında en düşük çıraklık yaşı 14olaraköngörüldüğünden, mevcutuygulamanınsürdürülmesine karar verildi.

LYS’ye de ayar

Komisyon üniversiteye girişte katsayı hesabına ilişkin hükümler de getirdi. 2013’teki üniversite giriş sınavında öğrencilerin puanlarına okul başarısı etki etmeyecek. Bu yılki üniversite giriş sınavındaki puanlama sisteminde ise değişiklik olmayacak. Alt komisyon, 2012-2013 eğitim döneminde yeni uygulamaya geçilmesini, bu sürenin Bakanlar Kurulu kararıyla bir yıl ileriye atılabilmesini öngördü. Teklif böyle kabul edilirse en geç Eylül 2013’te yeni sisteme geçilecek.

Post Author: SerGe

Leave a Reply