Zaman’ın 25. yıl coşkusu İzmir’e taşındı

Zaman Gazetesi’nin 25. kuruluş yıldönümü, İstanbul ve Ankara’nın ardından İzmir’de de şık bir resepsiyonla kutlandı.

Genel Yayın Müdürümüz Ekrem Dumanlı’nın ev sahipliği yaptığı geceye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, milletvekilleri, valiler, belediye başkanları, işadamları ve çok sayıda seçkin davetli katıldı. Coşku ve nostaljinin bir arada yaşandığı programın açılış konuşmasını yapan Dumanlı, dünyanın ve Türkiye’nin hızla değiştiğini, zamanın ruhunu okuyanların sadece bugün değil, yarın için de yeni şeyler söyleme fırsatı yakaladığını söyledi. Bakan Yıldırım, Zaman Gazetesi’nin toplumun vicdanı olduğunu ifade ederken, Kültür Bakanı Günay, Zaman’ın, demokrasi ve düşünce özgürlüğünün gelişmesine ciddi katkılar yaptığını vurguladı. Gece, 25. yıl pastasının kesilmesiyle sona erdi.

Gazetenin gündem oluşturan manşetlerinin “25. Yıl Belgeseli” olarak gösterildiği ve sunuculuğunu ünlü spor spikeri Ertem Şener’in yaptığı geceye katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 28 Şubat post odern darbesinin 15. yıldönümünde önemli mesajlar verdi. Program tarihinin 29 Şubat’a denk gelmesinin önemine dikkat çeken Günay, “29 Şubat 4 yılda bir yaşanır ama milletin ufkunu karartmaya çalışan 28 Şubatlar bin yılda bir bile yaşanmasın inşallah. Allah’ın izni, milletin iradesiyle artık yaşanmayacak.” dedi. 28 Şubat sürecindeki sıkıntıları ve medyanın rolünü anlatan Günay, Zaman Gazetesi’nin 25 yılda Türkiye’de demokrasinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün gelişmesine ciddi katkıları olduğunu belirtti. Günay, “Ben Zaman Gazetesi’ni hep düşünce kulübü, fikirler mecmuası gibi gördüm. Sabırlı, istikrarlı serüveni sürdü; hem okuyucu sayısı gelişti hem okuyucu yelpazesini geliştirdi. Toplumun farklı kesimlerine ulaştı. Başka gazetelerde doğruyu söyledikleri için kovulan arkadaşları bu sayfalarda görüyoruz.” diye konuştu.

Duble yolları biz, adaletin yolunu millet yaptı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Türkiye’de medyanın geçmiş dönemlerde çok iyi sınav veremediğini, güven erozyonuna uğradığını ifade etti. 28 Şubat örneğini veren Bakan Yıldırım, “O dönemlerde medyanın demokrasi dışı faaliyetlere alet edildiğini, tamamı demiyorum ama büyük kısmının kullanıldığını biliyoruz. Bundan da ülkemizin çok şey kaybettiğini bugün görüyoruz.” dedi. Zaman’ın 25 yıldır çizgisini bozmadan yayın yaptığının altını çizen Yıldırım, “Hedefimiz aynı, ülkenin demokrasisi için birlikte çaba sarf ediyoruz.” yorumunu yaptı. Partisinin ismindeki ‘Adalet ve Kalkınma’ya da atıfta bulunan Ulaştırma Bakanı, kalkınma konusunda büyük başarı elde ettiklerini ancak adalete gelince tosladıklarını dile getirdi. Yıldırım, isim vermeden 12 Eylül’deki referanduma işaret etti: “Duble yolları biz yaptık, adalet yollarını millet yaptı.”

Zor dönemlerde hep halkın sesi olduk

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da konuşmasında Türkiye’de farklı inanç ve kimlikteki insanlara cevap verebilen, aynı zamanda dünya standartlarında bir gazete yapmanın büyük önem taşıdığına değindi. Türkiye’nin son 25 yılını Zaman’sız düşünmenin mümkün olmadığını belirten Dumanlı, “Türkiye sağcı-solcu, laik-anti-laik, Sünni-Alevi, Türk-Kürt gibi birtakım ayrışmalara şahit oldu. Maalesef bir kısım medya da bu ayrışmaları körükledi. Böyle zor zamanlarda dimdik durmak ve yayıncılık yapmak oldukça güç. Bu dönemlerde hep halkın sesi olduk.” ifadelerini kullandı. Zaman Gazetesi’nin, tercihini daima diyalogdan yana kullandığını ve yalan haber yapmaktan kaçındığını belirten Dumanlı, “Taşıdığımız sorumluluk duygusunun altında inim inim inliyoruz. Çok titiz düşünüyoruz; değil yalandan, gerçeğin mübalağa edilerek verilmesinden bile endişe duyuyor, manevi mesuliyetle dopdolu bir gazete yapmaya çalışıyoruz. Hata yapmıyor muyuz, elbette yapıyoruz. Halkımız arasında ayrımcılık yapmadık, hiç kimse hakkında önyargılı olmadık, kalbimiz daima ülke ve insan sevgisiyle çarptı ve çarpacak.” diye konuştu. Zaman’ın iki yıldır İzmir’de 59 bin satış rakamıyla en çok satan gazete olduğunu vurgulayan Ekrem Dumanlı, bunun bedelinin zaman zaman çok ağır olduğunu dile getirdi. Dumanlı, sözlerini şöyle noktaladı: “Yeri geldi yaftalandık, üzüldük, kırıldık. Gazete olarak dört başı mamur demokrasi istediğimizde kimileri, yazdıklarımızdan rahatsız oldu. Tüm bunlara göğüs germek, insan ve ülke sevgisiyle mümkün olur. Zaman okurlarına teşekkür ediyorum. Bizi mahcup etmediler. Zaman’a sahip çıktılar.”

Post Author: ABGA

Leave a Reply