İşte paranın hammaddesi

Sürekli cebinizde taşıdığınız ya da olmamasından şikayet ettiğiniz paraların hammaddesini ve o hammaddenin ekonomik durumunu görmek için tıklamanız yeterli

Albay’ınhaberi

Tekstilhammaddesi olarak bilinen pamuğun çekirdeğini kaplayan ve linter adı verilen kısa lifli pamukların,dayanıklılığıve emme kapasitesinin yüksek olması nedeniyle banknot yapımındakullanıldığıbelirtildi.

Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda sadece elyafıylatekstilhammadesi, çekirdeğiyle de yağ hammaddesi olarakkullanıldığıbilinen pamuğun banknottan baruta, hayvan yeminden margarine kadar çok geniş birkullanımalanının bulunduğuna işaret etti.

Pamuğun bir ülke için stratejik birürünolduğunu,Türkiye’nin bu ürünü üretmek zorunda olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirten Azbazdar, yapılan tüm değerlendirmelerde bu ürünün elyaf hali üzerindenhesaplamayapılmasındanrahatsızlıkduyduklarını kaydetti.

kullan

Birtekstilülkesi olanTürkiye’nin yıllık 1 milyon ton pamuk üretebilecek potansiyelesahip olduğunuancak halen dünyanın ikinci büyükithalatçısıkonumunda olduğunu dile getiren Azbazdar, bu ürününTürkiye’nin cari açık sorunu yaşadığı akaryakıt, bitkisel yağ ve yemsektörlerindehammadde olarakkullanıldığını, ihracat geliri yaratan ilginçkullanımalanlarına da hitap ettiğini söyledi.

-Linter, para yapımında kullanılıyor-

Pamuğun çekirdeği üzerinde linter adı verilen küçük lifli pamuk parçalarının yüksekdayanıklılıkve emme kapasitesinesahip olduğunu, bu nedenle kıymetli kağıtların yapımındakullanıldığınıkaydeden Azbazdar, şöyle konuştu:

kullan

”Linter, banknot yapımından gözlük çerçevesine, mobilyadan baruta kadar çok değişik alanlardakullanılıyor. Her günkullandığımızbanknotların hammaddesi linterdir. Linterin içindeki selülöz miktarının çok yüksek olmasıdayanıklılığınıveemiciliğiniartırıyor. Nemlendikçedayanıklılığıkaybolmuyor.

Bu yıl birlik olarakİspanya’da bir kıymetli kağıt üreticisine 2 bin ton linter sattık. Bu ürünün şu anda tonu 500 dolardan satılıyor. Bu yıl yaptığımız linter ihracatıyla 1 milyon dolar gelir elde ettik. Geçen yıllarda da kemik gözlük çerçevelerindekullanılmaküzereürünsatmıştık. Ayrıca barut yapımında dakullanılmasınedeniyle her yıl MKE belli bir miktar linter alımı yapar. Linterinüretimkapasitesinin artması halinde bu ürüne yönelik Ar-Ge çalışması yaparak katma değerini daha da artırabiliriz.”

kullan

-”İthalatı önleriz”-

 

Pamuk çekirdeğinin küçümsenmemesi gereken bir ürün olduğunu, bu ürünün 5 ana sektöre iş verdiğini, üründen elde edilen bitkisel yağın kızartma yağı, margarin gibi kullanım alanlarının yanında biyodizel katkısı ve yem olarak da kullanıldığına işaret eden Azbazdar, bu katkılar hesaba katıldığında pamuktan elde edilen gelirin ikiye katlandığını söyledi.

Azbazdar, ”Pamuktan elde edilen toplam katma değer elyaf olarak kullanımının yaklaşık 2 katıdır. (Bu ürünü ithal etmeyelim biz üretelim) diye ısrar etmemizin nedeni bu. 1 milyon ton pamuk üretsek 1,5 milyon ton çekirdek çıkarırız. Daha fazla işçi çalıştırarak elde edeceğimiz yağı hem yakıt hem bitkisel yağ olarak kullanıp ithalatı önleriz, üstüne de linterle ihracat katkısı sağlarız. Hesap ortada. Sayın bakanlarımız üretimin önemine dikkat çekiyor. Biz de buna katılıyoruz ve (biz hazırız) diyoruz” diye konuştu

Azbazdar, pamukta iyi bir sezon geçirilmediğini, iç piyasada fiyatların dünya fiyatlarının gerisinde gerçekleştiğini, üreticinin maliyetin altında satış yapmak durumunda kaldığını belirterek, yeni sezon için tarlaya inmeden cazip bir prim açıklanmaması halinde üretim alanlarının gelecek sezon daralmasının kaçınılmaz olduğunu da sözlerine ekledi

Post Author: ABGA

Leave a Reply