Maltepe Üniversitesi’nde bir garip güzellik yarışması… ‘Güzel bir kariyer için ilk adım’ sloganıyla düzenlenen yarışmanın amacı, çağdaş Türk kadınını yaratmakmış!
Ayazoğlu’nun haberi
“Niye” diye sorunca, Miss Maltepe 2012 ileüniversitenin“Çağdaş Türk Kadını”nı aradığını ciddi ciddi söylüyorlar. “Güzelbir kariyer için ilk adım” sloganıyla düzenlenen yarışmanın amacı “Türk insanını,özellikleçağdaş Türk kadınını temsil ederek, emsallerine misal oluşturacak kanaat önderi olabilecek nitelikli kızların belirlenmesi” imiş! Yarışmanın ana katılımcı kitlesiüniversiteninöğrencileri fakat dışarıdan da yarışmaya katılınabiliyor.
Yaş aralığı ise 16-26. Finale kalan yarışmacılar zorunlu üç günlük kampa katılarakprofesyoneleğitmenlerden yürüyüş, diksiyon, dans, kareografi dersleri alacak. “Çağdaş Türk kadınını belirleyen” yarışmanın kriterleri arasında ise fizikselözellikler, yabancı dil, sempati, yürüyüş, zarafet, duruş, genelkültüryer alıyor. Yarışmanın ödülü, iki kişilik bir haftalıktatilbileti. Şaka yapmıyoruz, hepsi gerçek!
Filmini seyredermiş, çok özenirmiş
Yarışma ile ilgili Taraf’a konuşan MaltepeÜniversitesiHalkla İlişkiler’den Özgü Kurt yarışmanın kendi fikri olduğunu söyleyerek “Yabancı filmlerde görürüz balolar yapılır, balonun kraliçesi seçilir. Eskiden beri herkesin özendiği bir şeydir bu, genelde de pekfırsatverilmez. Bizimokulumuzunda çokgüzel, çokkültürlükızları var. Öğrencilerin de hoşuna gitti. Öğrenciler biraz çekiniyor. Bir anda domatesgüzelimi karpuzgüzelimi seçiyoruz diye bir düşünce doğuyor akıllarında. Ama biz ciddi anlamda birgüzellikyarışması yapıyoruz” dedi. Vallahi, böyle dedi…
Çağdaş Türk kadınını belirliyoruz
Kurt, yarışmanın amacını da şu sözlerle anlattı: “Bizim kızlarımızda, öğrencilerimizde gördüğümüz,farklıgiyinmeyi çok seviyorlar, dekolte giyinmeyi çok seviyorlar ama iş kendini tanıtmaya, ifade etmeye geldiğinde orada biraz pısırık davranıyorlar. Çağdaş Türk kadını kendine güvenen bir kadın olmalı. O podyumda yürümek çokkolaydeğil. Amacınız manken olmaksa bu çokkolayama birüniversiteöğrencisi için o podyumda yürümek biraz zor.”
Kurt jüri konusunda da pek iddialı:
“Mazhar Alanson ve Seray Sever’in jüride olmasını bekliyoruz. AyrıcaGüzelSanatlar Fakültesi’nden hocalarımız var. Meslek YüksekOkulu’ndan hocamız, tiyatrooyuncusuEmin Şaylan var. Mayolu geçişimiz olacak. Her öğrenci için ayrı tasarlanan abiye kostümlerimiz olacak.”
Kralların elinde her kadın kraliçedir
Dünyadabazıüniversitelertarafından düzenlenengüzellikyarışmaları feministlerin tepkilerine neden oluyor. 2009 yılında Londra’daüniversiteöğrencileri için düzenlenengüzellikyarışması, feministlerin protestolarıyla karşılanmıştı. Londra sınırları içerisindekiüniversitelerdenyüzlerce öğrencininbaşvurduğuyarışmadaüniversitelilerpodyumda ter dökerken kendilerini yarışmanın yapıldığıbinayazincirleyen feminist öğrenciler, taşıdıkları “Biz obje değiliz” ve “Kralların elinde her kadın kraliçedir” yazılı dövizlerle tepkilerini ortaya koymuşlardı.
Hem güzelim hem kültürlüyüm
Yarışmaya katılacak olan Endüstri Mühendisliği birinci sınıf örencisi Elif Avcı ise kendine güvendiğini belirterek “Projeyiduyuncaokulumuziçin de iyi bir yarışma olduğunu düşündüğüm için katılmaya karar verdim. Herkes gibi kendime güveniyorum, önemli olankazanmakdeğilokulumubir de bu şekilde temsil etmek,heyecanlıyım. Bu yarışmada sadecegüzelseçmeyeceğiz aynızamandakültürlü insan da seçeceğiz. Bu bakımdan kendime güveniyorum.