1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları başta Taksim Meydanı olmak üzere tüm yurtta kutlanıyor. İşte saat saat 1 Mayıs gelişmeleri
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlanan sahnede son hazırlıklar yapıldı. Üç koldan Taksim’e yürüyecek olan sendikalar da hareket için hazır.
Çok sayıda çevik kuvvet ekibinin görev yerlerini aldığı görülürken, hazırlıklar kapsamında Taksim Metrosu da kapatıldı.
09:00 – 1 MAYIS’IN SİMGESİ OLAN PANKART İLE ATATÜRK ANITINA ÖNLEM Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977’deki kutlamaların simgesi olan pankart ile Atatürk Anıtı’nın çevresi perdelenerek muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.
Taksim’deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlıklar sabah erken saatlerde başladı. Taksim Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nın etrafına 1 Mayıs’ın adeta simgesi olan dev pankart asılarak muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.
10:00 İSTANBUL’A ÇOK SAYIDA ÇEVİK KUVVET POLİSİ GELDİ 1 Mayıs kutlamaları sebebiyle İstanbul’da görev yapmak üzere çeşitli illerden takviye çevik kuvvet polisleri geldi. Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçaklarla sabaha karşı Atatürk Havalimanı’na iniş yapan polisler, Atatürk Havalimanı Emniyet Müdürlüğü önünde toplandı. Daha sonra polisler, buradan belediye otobüsleri ile alınarak görev yerlerine götürüldü. Polislerin 1 Mayıs için Gaziantep, Trabzon, Erzurum ve Rize gibi çeşitli illerden geldikleri belirtildi. Öte yandan çevre illerden gelen polislerin silahları da özel kutularla getirilerek otobüslere binince dağıtıldığı görüldü.
10.15 HARBİYE’YE 30 ARAÇLIK TAKVİYE ASKER KONUŞLANDIRILDI
1 Mayıs kutlamaları sebebiyle 30 araçlık takviye asker Harbiye Askeri Müze’ye konuşlandırıldı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında çevik kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemleri almaya devam ederken, 30 araçlık bir takviye askerinde geldiği görüldü. Harbiye Askeri Müze’ye konuşlanan askerlerin ihtiyaç duyulduğu anda hareket edecekleri öğrenildi.
10:30 Taksim Meydanı’nda düzenlenen kutlamaya katılacak gruplar, Şişli, Beşiktaş ve Şişhane bölgelerinde toplanmaya başladı
Taksim Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına katılacak gruplar, Şişli, Beşiktaş ve Şişhane bölgelerinde toplanmaya başladı.
DİSK, Enerji-Sen, Spor Emek-Sen, Oyuncular Sendikası, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Sendikal Güçbirliği Platformu’nun da aralarında bulunduğu gruplar, Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmek üzere Şişli Halaskargazi Caddesi’ndeki DİSK Genel Merkezi önünde bir araya geliyor.
Yürüyüş için son hazırlıklarını tamamlayan grup, 1 Mayıs’a ilişkin pankartlar açarak, çeşitli sloganlar atıyor.
Bağlı bulundukları sendika, oda, dernek, siyasi partilerin yeleklerini giyen katılımcılar, davul-zurna eşliğinde halay çekerek yürüyüşün başlamasını bekliyor.
DİSK Genel Başkanı Ekici
DİSK Genel Merkezi önünde AA muhabirinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin sorularını cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ”En az 1976’daki kadar heyecanlılığımız var. 1976’da DİSK’in önderliğinde Taksim’de kutlanan kitlesel 1 Mayıs’tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz” dedi.
Ekici, 1977’de Taksim Meydanı’nda yitirilen şehitlere olan sorumluluk ve görevleri gereği heyecan ve kararlılıklarını yitirmeden mücadeleye devam ettiklerini belirterek, 1 Mayıs’ı Emek ve Dayanışma Günü olarak özünden saptırmadan sonraki kuşaklara taşımaya çalıştıklarını söyledi.
Erol Ekici, saat 10.30’da 3 koldan başlayan yürüyüşle, bu heyecanı Taksim alanına talepleriyle birlikte taşıyacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
”Bunu açıkça ifade etmek istiyorum; hiç kimsenin iki yıllık bir pratikten sonra ‘Şöyle mi olacak?’, ‘Provokasyon mu olacak?’ demeye hakkı yok. Provokasyonların kimler tarafından yapıldığı çok iyi biliniyor. Bunların failleri meçhul gibi gözükse de biliniyor. 1977 katliamı, devlet sırrı olarak mahkeme kasalarında saklanma gereği duyuluyor. Bu katliamı yapanların kimler olduğu açık. Bu provokasyonu yapanlar, işçiler veya 1 Mayıs’ı özüne ve anlamına uygun kutlamak isteyenler değil. Provokasyon yapmak isteyenler, bu niyetlerinden vazgeçsinler. Zaten iki yıldır 1 Mayıs’ın nasıl kutlandığını Taksim’de gösteriyoruz. Bu yıl da bütün bu beklentileri boşa çıkaran heyecan, coşku, talep ve kitlesellikle 1 Mayıs’ı yaşatacağız.”
Beşiktaş ve Şişhane’deki toplanma noktaları
Bu arada, Beşiktaş Akaretler Durağı önünde toplanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halk Evleri, Öğrenci Kolektifleri üyesi gruplar, türküler dinliyor ve çeşitli sloganlar atıyor.
Şişhane’de toplanan KESK ve KESK’e bağlı sendikalar ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) mensupları da türküler dinlerken, bir grup feminist kadınlar da 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere bölgeye geldi.
Bir grup turist de 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Taksim Meydanı’na yürümek üzere yine Şişhane’de bekliyor.
10:40- ”Antikapitalist Müslüman Gençler”, Fatih Camisi’nde işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı
Kendilerini ”Antikapitalist Müslüman Gençler” olarak adlandıran grup, Fatih Camisi’nde hayatlarını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
Gıyabi cenaze namazı öncesi konuşan İhsan Eliaçık, bundan 40 yıl önce bu camide ve bunun gibi başka camilerde toplanan dönemin mukaddesatçı Müslüman gençlerin, 6. Filo’yu protesto etmek isteyenleri taşlamak için camilerde biraraya geldiklerini ve protestocuları taşladıklarını söyledi.
Eliaçık, ”Biz bu zihniyetin yönlendirdiği İslami anlayışla ayrıldığımızı, reddi miras yaptığımızı bu kortejle duyuruyoruz” dedi.
Muhafazakarlara, solculara, sosyalistlere bir mesaj verdiklerini ifade eden Eliaçık, bu hareketin her geçen gün büyüyeceğini belirtti.
”Anne ve babalarımız iki şey yere düştüğünde onu alıp öpüp yüksek bir yere koyar; birincisi Kur’an-ı Kerim, ikincisi ekmektir. Bugün bu korteji düzenleyen gençler, anne ve babalarının yaptığını İstanbul’un caddelerinde haykıracak ve Taksim Meydanı’na taşıyacak” diyen Eliaçık, bunun tamamen yerli, Anadolu’dan kaynaklanan bir hareket olduğunu dile getirdi.
Eliaçık, ”Balınız iyi olsun, arınız Bağdat’tan gelir. Önemli olan zamanın sözünü söylemektir. En tehlikeli fikir zamanı gelen fikirdir ve bu fikrin zamanı gelmiştir” şeklinde konuştu.
Daha sonra Eliaçık, hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı. Namazda kadınlar da erkeklerin yanında saf tuttu.
Bu arada, camideki musalla taşına beyaz karanfiller yerleştirildi. Yan taraflarda hayatını kaybetmiş işçilerin fotoğrafları yer aldı.
Cenaze namazı öncesinde evsizler adına Tufan Aslan da kısa bir konuşma yaptı. Grup, daha sonra camiden ayrılarak Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Grubun taşıdığı Kürtçe, Ermenice, Arapça ve Türkçe olmak üzere 4 farklı dilde ”Kölelere Özgürlük” yazan pankartlar ile farklı dini kitaplardan alıntıların yer aldığı dövizler dikkati çekti.
Yürüyüşe geçen kortej, Saraçhane’de HAS Parti korteji ile birlikte yola çıktı.
10: 45 – DİSK önderliğindeki grup, Halasgargazi Caddesi’nden Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti
İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak üzere DİSK öncülüğünde Şişli Halasgargazi Caddesi’nde toplanan grup, kortej oluşturarak Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
İş kazalarına gönderme yapan ”Unutmadık, unutturmayacağız, iş kazası değil cinayet” ve ”1 Mayıs” yazılı pankartlar ile kırmızı beyaz karanfillerden ”1 Mayıs” yazısının oluşturulduğu çelenk arkasında toparlanan kortej, Taksim Meydanı’na doğru yürümeye başladı.
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de yer aldığı kortej, ”Sorumlular artık hesap verecek”, ”Direne direne kazanacağız”, ”1 Mayıs, işçinin emekçinin bayramı” şeklinde sloganlar atıyor.
Bu arada, kortejin yürüyüş güzergahındaki ara sokaklarda resmi kıyafetli polislerin güvenlik önlemi aldığı, grup çevresindeki güvenliğin ise daha çok sivil kıyafetli polisler tarafından sağlandığı gözlendi.
Öte yandan, Halaskargazi Caddesi üzerindeki bazı dükkanların kepenklerinin kapalı olduğu görüldü.
10: 45 – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde oluşturulan kortej, Beşiktaş’tan Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde Beşiktaş’ta oluşturulan kortej, Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Beşiktaş Akaretler Durağı önünde toplanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halk Evleri, Öğrenci Kolektifleri üyesi gruplar, türküler eşliğinde kortej oluşturdu. Bazı vatandaşların da çocuklarıyla korteje katıldığı görüldü.
Kortejin önünde Türk Tabipler Birliği tarafından ”Sağlıkta şiddete son” pankartı açıldı. Kortej, Taksim Meydanı’na ulaşmak üzere Dolmabahçe Caddesi’nden Gümüşsuyu’na doğru yürüyüşe geçti.
10 : 45 – KESK’in öncülüğünde oluşturulan kortej, Şişhane’den Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti
KESK’in öncülüğünde Şişhane’de oluşturulan kortej, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasının yapılacağı Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Grup, ”Yaşasın 1 Mayıs” şeklinde sloganlar atarak, davul ve zurna eşliğinde Tarlabaşı Bulvarı üzerinden yürüyüşü sürdürüyor.
Kortejin önündeki KESK’li bir grup, ”Suriye ve Orta Doğu’daki emperyalist işgale ve savaşa karşı alanlardayız” yazılı büyük pankart taşırken, farklı dillerdeki pankartlar dikkat çekiyor.
11: 17 – Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nın yanında, 1977’deki 1 Mayıs mitinginde kullanılan pankart açıldı
Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nın yanında, 1977’deki 1 Mayıs mitingde kullanılan pankart açıldı.
Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nın önünde vinçle desteklenen büyük ebattaki pankartın üzerinde, avuç içerisinde dünya figürü bulunuyor. ”1 Mayıs” yazının da yer aldığı pankartın, 1977’de Taksim Meydanı’nda düzenlenen mitingde de kullanıldığı belirtildi.
Bu arada, vatandaşlar yavaş yavaş miting alanına gelmeye başladı.
Elinde karanfil bulunan bir vatandaş, 1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında ölümlerin meydana geldiği Kazancı Yokuşu’na gelerek, polis bariyerlerinin arkasından yokuşa karanfil attı. Vatandaş, karanfilleri yokuşa atarken, ”Her gün bir insan, hepimizin başı sağ olsun. Uyanın artık. Kümeste 1 Mayıs kutlaması yapıyoruz” dedi.
11:36 DİSK öncülüğünde Şişli Halaskargazi Caddesi’nden yürüyüşe geçen kortej, Taksim Meydanı’na ulaştı
İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak üzere DİSK öncülüğünde Şişli Halaskargazi Caddesi’nden yürüyüşe geçen kortej, Taksim Meydanı’na giriş yaptı.
Halaskargazi Caddesi boyunca yürüyen DİSK öncülüğündeki grup, Harbiye’deki TRT binası önünde oluşturulan güvenlik noktalarında tek tek arandıktan sonra Taksim Meydanı’na alındı.
Kortejde, DİSK’e bağlı sendikalar, Oyuncular Sendikası, Gazetecilere Özgürlük Platformu, Sosyalist Dayanışma Platformu, Hak ve Özgürlükler Partisi, Pir Sultan Abdal Derneği, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Emekçi Hareket Partisi, Ermeni sosyalistlerin oluşturduğu Nor Zartonk’un yanı sıra meslek odaları, engelliler, belediyeler, meslek örgütleri de yer aldı.
Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora’nın da aralarında bulunduğu oyuncular, ”Şehir tiyatroları yok edilemez”, ”Oyuncu da işçidir”, ”Başrol dayanışmanın”, ”Şimdi tam sendika zamanı” yazılı pankartlar açtı. Vatandaşların yürüyüşe katılan oyunculara yoğun ilgi gösterdikleri ve fotoğraf çektirdikleri görüldü.
Korteje, takımlarının formaları ve flamalarıyla katılan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray taraftarları da renkli görüntüler oluşturdu.
Agos Gazetesi binasına da Sarkis Çerkezyan’ın fotoğrafının bulunduğu ”Dünya hepimize yeter” yazılı bir pankart asıldı.
Kortejde yer alan gruplar, yürüyüş boyunca ”Kadın cinayetlerine hayır, taşeronlaştırmaya hayır”, ”Padişaha bir çift sözümüz var. Kıdem tazminatını kaldırtmayacağız”, ”Üniversiteler hapsedilemez”, ”Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar taşıdı.
Ön saflarında DSP Genel Başkanı Masum Türker, öldürülen DİSK kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan ve CHP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş’ın da yer aldığı kortejdekiler, ”İş, emek, özgürlük,”, ”İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, ”Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” şeklinde sloganlar attı.
Bu arada, Harbiye Askeri Müzesi içerisinde bir grup askerin hazır bekletildiği görüldü.
Cadde boyunca çeşitli yiyecek ve içeceklerin satıldığı, Harbiye Askeri Müzesi yakınlarına ve Taksim Meydanı’na seyyar tuvaletlerin kurulduğu gözlendi.
İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, Taksim Meydanı’na gelerek incelemelerde bulundu
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı’na gelerek incelemelerde bulundu.
Çapkın, meydanda alınan güvenlik önlemlerini denetleyerek, yetkililerden bilgi aldı.
İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Çapkın, amaçlarının, işçilerin huzur içinde bir bayram kutlaması olduğunu belirtti.
Çapkın, ”Bu yıl değişiklik olarak anıtla ilgili tedbir aldık. Amacımız, anıtın üstüne çıkarak, herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntü vermemektir. Tüm işçilerin 1 Mayıs Bayramını kutluyorum. Nice 1 Mayıs’lara diliyorum” dedi.
Bir gazetecinin ”İstanbul’da göreve başladığınızdan bu yana, 1 Mayıs kutlamaları Taksim’de yapılıyor? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu Çapkın, şöyle cevapladı:
”Bu, sadece tek başına benim verdiğim bir karar değil. Bu bir taraftan siyasi bir karardır. Bir taraftan da arkadaşlarımızın hepsinin ortak fikriyle yapılmış, oluşturulmuş bir karardır. Dolayısıyla ilk günden beri doğru bir karar olduğuna inanıyoruz. İlk günden bu yana bu karar bizim tek başına verdiğimiz bir karar değildir. İlimizin valisi dahil ortaklaşa bir karardır.”
Çapkın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki Yerleşkesi’ne girişinde de gazetecilerin sorusu üzerine, amaçlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün huzur içinde kutlanması olduğunu belirterek, bunun için tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.
Basın mensuplarının, ”İstanbul’da bir canlı bomba yakalandığı söyleniyor” sorusuna da Çapkın, ”Yok, herhangi bir şey yok şu ana kadar” dedi.
11:53 – TAKSİM’DE PODYUMUN YERİ DEĞİŞTİ
1 Mayıs kutlamalarının merkezi İstanbul’da yine Taksim’di. Kutlamalara katılmak için gruplar, sabahın erken saatlerinden itibaren buluşma alanlarında toplanmaya başladı. Bu kapsamda sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kollektif gruplar, dergiler ve dernekleden oluşan oluşan kortejler, giriş noktalarından Taksim’e çıkmaya başladı.
Gümüşsuyu, Tarlabaşı, Elmadağ gibi alana giriş noktalarında sıkı güvenlik önlemleri alan polis, katılımcıların üstlerini tek tek arayarak meydana girişlerine izin verdi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da meydanın değişik noktalarında seyyar tuvalerin kurulmuş olması dikkati çekti.
GEZİ PARKI’NIN MERDİVENLERİ ANFİ TİYATRO GÖRÜNTÜSÜ OLUŞTURDU
Yoğun katılımın gözlendiği kutlamalar nedeniyle meydan büyük ölçekte pankart ve afişlerle süslenirken, Atatürk Anıtı’nın bulunduğu yere asılan, “1 Mayıs 77 Suçluları yargılansın” dev pankartı dikkat çekti.
Bu yılki kutlamalarda Taksim alanının farklı düzenlendiği ve podyum alanının değiştirildiği gözlendi. Daha önce Atatürk Kültür Merkezi’nin önüne kurulan podyum, bu defa The Marmara Oteli’nin önünde kuruldu. Bu da değişiklik, alanın daha verimli kullanılmasını sağlarken, katılımcıların doldurduğu Gezi Parkı’nın merdivenleri de adeta amfi tiyatro görüntüsü verdi.
Bu yıl da her yaştan katılımcıları ağırlayan Taksim Meydanı, renkli görüntülere sahne oluyor. Davul-zurna eşliğinde halay çekenlerin yanı sıra, karadeniz müzikleriyle horon tepen gruplar da meydadaki coşkuyu yansıtıyor. Alana, kortejlerin girişi devam ediyor.
12:03 Şişhane ve Beşiktaş’ta kortej oluşturan gruplar da Taksim Meydanı’na ulaştı
İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak üzere Şişhane ve Beşiktaş’ta kortej oluşturan gruplar da Taksim Meydanı’na ulaştı.
Şişhane’de KESK önderliğinde oluşturulan ve Tarlabaşı Bulvarı’nı izleyerek Taksim Meydanı’na ulaşan grupta, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sebahat Tuncel de yer aldı.
Bu arada, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğündeki Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halk Evleri, Öğrenci Kolektifleri üyesi grupların katılımıyla Beşiktaş Akaretler Durağı’nda oluşturulan kortej de sloganlar ve türküler eşliğinde Taksim Meydanı’na giriş yaptı.
Bu grupta, engelli vatandaşların da olduğu görüldü.
12:40 – DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde düzenlenen Taksim Meydanı’ndaki kutlamalar başladı
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde Taksim Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları başladı.
Şişli, Beşiktaş ve Şişhane yönünde oluşturulan kortejler, Taksim Meydanı’na ulaştıktan sonra alandaki yerlerini aldı.
The Marmara Oteli önüne, konuşmaların yapılabilmesi ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için kurulan platformun üst kısmında ”Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız” yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe ”Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar asıldı. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sundu.
Sanatçı Mustafa Alabora, etkinlikte Nazım Hikmet’in ”Taranta Babu’ya mektup” şiirinden bir bölüm okudu.
Çeşitli pankartların açıldığı kutlamada, 7 dilde ”1 Mayıs” yazılı pankart dikkati çekerken, katılımcılar ”Biz emekçiyiz, savaşa geçiş vermeyeceğiz”, ”İşçiyiz haklıyız kazanacağız” şeklinde sloganlar attı.
Haber 7 / İHA / ANKA