Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların mağduriyetinin giderilmesi için zararı karşılamayan ilaç firmalarına yaptırım uygulanmasını istedi.
Bakan Çelik’e gönderilen mektupta, Sağlık Uygulama Tebliği’nde, kamu kurum iskontolarındaki artış nedeniyle eczanelerin raflarında bulunan ilaçlarda oluşan kayıpların ilaç firmalarınca telafi edilmesine yönelik değişiklik yapılmasına karşın 6 aydır ilaç firmalarınca hiçbir girişimde bulunulmadığı belirtildi.
Kamu kurum iskontolarının, firmalar tarafından doğrudan SGK’ya yapılması istenen mektupta, eczanelerdeki kayıpların dayanılmaz noktaya geldiği savunuldu.
Bakan Akdağ’a gönderilen mektupta ise ”Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile zararların firmalar tarafından karşılanacağının hükme bağlandığı ancak firmaların buna duyarsız kaldığı ifade edildi.
Bakanlığa bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nca her cuma referans fiyat düşüşü ya da indirimi nedeniyle ilaç fiyatlarının düşürüldüğü ve eczanelerin stok zararlarına yenilerinin eklendiği öne sürülen mektupta, zararları karşılanmayan eczacıların ciddi bir darboğaza sürüklendiği kaydedildi.
Her iki mektupta da eczacıların mağduriyetinin giderilmesi için zararı karşılanmayan ilaç firmalarına yaptırım uygulanması istendi.
-”Öğretmenlerin yüzde 81’i borçlu”-
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından bin 143 öğretmen üzerinde yapılan anket araştırması raporunun 1. bölümü verilerine göre, öğretmenlerin yüzde 81’inin borçlu olduğu savunuldu.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamaya göre, DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, araştırmaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
”Ortalama bin 770 lira maaş alan öğretmenlerimiz aldıkları ücretlerle zorunlu ve vazgeçilmez ihtiyaçlarını ancak karşılayabiliyor. Öğretmenlerimizin sorunlarını çözdüğümüz takdirde eğitimin sorunları büyük ölçüde çözülecektir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’den, öğretmenler için daha fazla fedakarlık ve ellerinden gelenden daha fazlasını yapmalarını istiyoruz. Öğretmenlerimizin maaşı en az 3 bin TL’ye çıkarılmalıdır. Ekonomik sorunları çözülmüş öğretmenlerimiz mutlaka diğer sorunların üstesinden gelecek ve ülkemizi muasır medeniyet hedefine koşar adım taşıyacaktır.”
-”Hemşirelerin yüzde 69’u şiddet mağduru”-
Türk Sağlık Sen’den yapılan yazılı açıklamaya göre, sendika tarafından hemşirelerin çalışma hayatlarındaki sorunları belirlemek amacıyla anket gerçekleştirildi. 407 hemşireyle yapılan ankette, hemşirelerin yüzde 69’unun mesleğini icra ederken şiddete uğradığı öne sürüldü.
Sendika Genel Başkanı Önder Kahveci, araştırmaya ilişkin, ”Anket sonuçlarına göre, hemşirelerimiz önemli bir oranda şiddete maruz kalmıştır. Amirlerle ilgili düşüncelerine baktığımızda da bir şiddet türü olan mobbinge de maruz kaldıklarını görüyoruz. Çalışma şartlarının gerilediğini düşünüyorlar. Artık hemşirelerimizin sabrı taşmaktadır. Sorunların çözümü için harekete geçilmesini talep ediyoruz” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA