Bu köyde 20 yıldır kimse evlenemiyor

Muğla’nın Fethiye İlçesine bağlı Kayaköy köyünün gençleri bir türlü evlenemiyor. Evlenememe sebebi ise bir hayli ilginç….

Fethiye’nin tarihi ve turistik kentleri arasındaki Kayaköy köyünde vatandaşlar sit yüzünden ev yapamayınca köy halkı çocuklarını evlendiremiyor. Yıllar önce Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca da ‘Birinci Grup Anıtsal Yapı’ olarak tescil edilen Fethiye Kayaköy’de yıllardır evlerine bir çivi dahi çakamayan köylüler, ev yapamadıkları için çocuklarını evlendirememekten yakınıp 2000 yılından bu yana sit ve yasak yüzünden problem yaşadıklarını evlerini onardıkları için bile çok yüksek rakamlarda para cezası ödediklerini, köydeki ilk okulun da çocuk olmaması yüzünden kapanma durumu ile karşı karşıya kaldığını söylediler.
Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde yılda yaklaşık 60-70 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği doğal ve tarihi zenginlikleri iç içe barındıran Kayaköy, kiliseleri, mimari yapısı, dar sokakları ile en gözde turizm merkezleri arasında yer alıyor. Kayaköy, yaklaşık bir asır önce Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı, Fethiye ile Ölüdeniz arasında 65 metre yükseklikte bir tepenin yamacına ve önündeki ‘Kaya Çukuru’ adı verilen  ovaya yayılmış vaziyette bulunurken Rumlar’dan kalma evler nedeniyle birinci derece sit bölgesi olarak imara kapalı tutuluyor.
KAYAKÖYLÜ’YE KIZ VERMİYORLAR KÖYDE DÜĞÜNLERİ UNUTTUK
Keçiler Köyü Muhtarı Ercan Gökçe, köy halkından Ömer Çalışkan, Cumhur Erçetin, Coşkun Ceylan ve Mutlu Bilgin ise “Biz bu köyde doğup büyüdük. Kayaköy’ün koruma kullanma ilkesine göre restore edilerek kısa sürede turizme açılmasını istiyoruz. 20-30 yıldır onarım için bile çivi çakamıyoruz. Bina yapamadığımız, sit yasasını aşamadığımız için gençler köyü terk etti. Köyde 20 yıldır düğün unutuldu. Fethiye ve diğer köylere giderek orada ev yapıp düğün yapılabiliyor. Kız istemeye gittiğimizde karşı taraf ev istiyor. Kayaköy’de ev yapamadığımız için Kayaköylü’ye kız da vermiyorlar. Burada su olmadığı için tarım da olmuyor. Tarihi taş evlerin en kısa zamanda koruma kullanma ilkesine göre restore edilerek turizme açılması gerekmektedir. Yeni yapılacak imar planı köyün tarihi ve doğal yapısını bozmasın. Betonlaşma istemiyoruz. Çevreyi bozmayacak, vatandaşı da mağdur etmeyecek bir imar planı bekliyoruz. Tarihi taş evler de restore edilmeli, turizme kazandırılmalı. İmar planı ve restore ile ilgili yıllardan beri çalışmaların olduğunu biliyoruz ama şimdiye kadar hiçbir gelişme sağlanamadı” diye konuştular.

Kaynak: İHA

Post Author: SerGe

Leave a Reply