Kurtarmayla ilgili ilginç detaylar

Suriye’nin 22 Haziran’da Türk jetini vurduğu gün ABD elçisi Ricciardone’nin harekete geçerek kurtarma gemisi Nautilus kaptanı Ballard’ı Türkiye’ye çağırdığı iddia edildi.

Amerikan The Day gazetesinin haberine göre, Nautilus araştırma gemisinin Türk pilotların kayıp naaşlarının bulunmasındaki çalışmalara katılmasını bizzat ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin istediği belirtildi. Hem de uçakların düştüğü gün olan 22 Haziran’da…

Akdeniz ve Karadeniz’de yapacağı antik kalıntı araştırması için İstanbul’da olan Nautilus’un kaptanı Bob Ballard’ı arayan Ricciardione, Türk jetinin Suriye tarafından düşürüldüğünü aktararak uçak enkazı ve iki pilotun naaşlarının bulunması için ondan acil yardım istemiş. Geçen yıl Nautilus’u ziyaret eden Amerikan elçisi, geminin iki gelişmiş aygıtıyla aranılan bölgeyi tarayabildiğini ve 4 bin metrelik derinlikten görüntü alabildiğini görmüştü.

 

Gazetenin haberinde, Ricciardone’nin ricası üzerine, daha önce Titanic ve Bismarck’da yaptıkları çalışmalarla tanınan Ballard ve ekibi Türk jetini aramayı kabul ederek 3 Temmuz’da Türkiye’ye geldiği kaydedildi.

SEKİZ ALAN BELİRLENDİ Habere göre, Ballard Türkiye’ye gelir gelmez hemen Türkiye-Suriye karasuları sınırına giden Nautilus’a götürüldü. Ardından da TCG Çeşme gemisiyle Nautilus, jetin en son görüldüğü yere gitti.
Sonar sistemlerle yapılan araştırmalarda uçağın enkazının bulunabileceği sekiz alanı aramaya başlayan Nautilus ve TCG Çeşme , ilk alanda bir gemi konteynırı buldu. 3 Temmuz ve 4 Temmuz’da ikinci alandaki araştırma sonucunda uçağın ilk parçalarına ulaşıldı ve ardından yüzlerce enkaz parçası belirlenerek bazıları çıkarıldı. 4 Temmuz’daki aramada ise iki pilotun, deniz dibinde yatan naaşları tespit edildi.
Pilotların naaşları deniz dibinden bilimsel ve arkeolojik kalıntıların alınmasında kullanılan ‘asansör’ ile su yüzüne çıkarıldı. İlk olarak 350 metre derinlikteki Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un naaşı çıkarıldı. Argus ve Hercules adlı uzaktan kumandayla çalışan robotik gereçler Aksoy’un naaşını asansöre yerleştirdi. Asansördeki çelik ağırlıklar alınınca naaş su yüzüne çıkarıldı.
HÂLÂ PARÇALAR VAR Çeilk ağırlıklar takılarak asansör bu kez Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan’ın naaşının bulunduğu derinliğe indirildi. Ertan’ın naaşı da aynı yöntemle çıkarıldı.
Ballard, Türk yetkililere işlemler konusunda bilgi verdikten sonra 6 Temmuz’da ABD’ye döndü.
Genelkurmay Başkanlığı’nın dün yaptığı açıklamada ise, “Nautilus araştırma gemisinin, kamera sistemindeki arıza nedeniyle bölgeden ayrılması üzerine, deniz dibinde tespit edilen ve halen çıkarılamayan parçaların denizden çıkarılması için yeni imkânların araştırılmasına başlanmıştır” denildi.

Post Author: SerGe

Leave a Reply