Fransa vize için okul diploması istedi

Sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldıran 14 Haziran 1984 tarihli AB üyeleri arasında imzalanan Schengen Antlaşması, birliğe üye ülkeler arasında serbest dolaşıma imkan tanıyor. Birliğe tam üye olmayan ülkelerin vatandaşlarına uygulanan vize protokolü çerçevesinde Schengen Vize si, ilgili ülkelerin konsolosluklarından alınıyor. Özellikle Türk vatandaşlarına yönelik uygulanan katı vize politikasının yumuşaması zaman zaman gündeme gelse de gün geçmiyor ki vize için müracaatta bulunan Türk vatandaşlarından yeni belgeler istenmesin. Bunun son örneği iseFransa ’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda yaşandı. Konsolosluğun turistik amaçlı seyahat edecekTürk vatandaşlarından artık diploma istemesi vatandaşı adeta çileden çıkarıyor.

Vize mülakatı sırasında Fransız Konsolosluğu’ndaki yetkili personelin diplomasını incelediğini söyleyen Esma Belgin Özdemir, olay karşısında şaşkınlık yaşadığını dile getirdi. Özdemir, “Paris’e turistik bir gezi planımın hemen ardından vize için gerekli tüm belgeleri ivedilikle hazırladım ve Fransa konsolosluğuna ulaştırdım. Parmak izi alınması işlemi sonrasında evraklarım eksiksiz olduğu halde; daha önce verdiğim birkaç belge, çalıştığım kurumdan yaptığım görevin belirtildiği bir dilekçe ve üniversite diplomam istendi. Vize için konsolosluktaki yetkiliyle yapılan mülakatta diplomamın fotokopisi yetkili tarafından havaya kaldırılıp titizlikle incelendiğini gördüm. Hem ben hem kurumumdaki idareciler bu durumu büyük bir şaşkınlık ile karşıladık. Hayalini kurduğum gezi bir anda stresli bir sürece dönüştü” dedi.

Avrupa Birliği ülkelerine turistik amaçlı seyahat edecek vatandaşlardan uzun yıllardır genel olarak şu belgeler isteniyor: 2 adet vesikalık fotoğraf, Şirketin antetli kağıdına gidiş amacını belirten İngilizce dilekçe, imza sirküleri, faaliyet belgesi (son 3 aylık), vergi levhası, sicil gazetesi, SSK işe giriş bildirgesi, son 3 aylık maaş bordosu, SSK pirim dökümü, şahsi banka hesap cüzdanları (son 5 aylık hareket görünecek, güncel ve hesapta para olacak), tapu fotokopileri (var ise), kredi kartı fotokopileri, araç ruhsat fotokopileri (var ise), seyahat sağlık sigortası (30.000 € teminatlı), otel ve uçak rezervasyonu, vize formu, kimlik fotokopisi, kişisel iletişim bilgileri.

Fransa tüm belgelerin yanına başvuru ücreti olarak 85 euro ücret talep ediyor. Bu ücretin ödenmesi başvuru sahibinin vizeyi alacağı anlamına gelmiyor. Konsolosluk yetkilileri tüm bu evraklar kendilerine ulaşsa bile vizeyi vermeyebiliyor.

AB, ERMENİSTAN’A VİZE KOLAYLIĞI SAĞLIYOR

AB Komisyonu önceki gün aldığı bir kararla Ermenistan’a vize kolaylığı tanımak için harekete geçti. Bu kapsamda Ermenistan vatandaşlarının vize başvuru ücreti yarıya indirilirken, iş adamları TIR sürücüleri ve gazeteciler gibi AB’ye sıklıkla seyahat eden meslek gruplarına uzun süreli vize verilebilecek. Türkiye ise AB’ne vizesiz seyahat için şart olan Geri Kabul Anlaşması’nı 21 Haziran 2012 tarihinde paraflamıştı. Fakat AB Komisyonu Türkiye’nin ev ödevlerini içeren eylem planını hala sunmuş değil. Söz konusu plan Türkiye’ye sunulmadığı için Ankara Geri Kabul Anlaşmasını imzalamıyor. Türkiye’nin vize serbestliği karşılığında imzalaması istenen Geri Kabul Anlaşması, Avrupa Birliği’nin yasadışı göçü engellemek için uygulamaya koyduğu bir yöntem. Anlaşmayı imzalayan ülkelerden gelen kaçak göçmenler aynen bu ülkeye geri gönderilebiliyor.

CİHAN

Post Author: SinBa

Leave a Reply