Kütahya depreminden son haber

Hükümet, Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen depremden etkilenen vatandaşa müjde verdi.
Kütahya depreminden son haber
HÜKÜMET’TEN DEPREMZEDELERE MÜJDE

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kütahya‘nın Simav ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle ilçedeki yaşayan mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla “mücbir sebep” ilan edildiğini bildirdi.

Batman’da seçim çalışmalarını sürdüren Şimşek, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın mücbir sebep sayılan haller nedeniyle bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibariyle mücbir sebep hali ilan etmeye ve bu sürede vergi ödevlerini yerine getiremeyecek olanları tespit etmeye yetkili olduğuna işaret etti.

Bakanlığın, mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki mükelleflerin ödeme süresi, afet tarihinden sonraya rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizleri ile verecekleri beyannamelere tahakkuk ettirilen vergilerin ödeme sürelerini de vade bitim tarihinden itibaren azami 1 yıl süreyle uzatmaya yetkili olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti: “Bu çerçevede Kütahya Simav‘da 19 Mayıs 2001 tarihinde meydana gelen deprem felaketinden etkilenen mükelleflerin durumu mücbir sebep hali olarak kabul edilmiştir. Mücbir sebep hallerinde mücbir sebebin başladığı tarih ile ortadan kalktığı tarih arasında geçen süreler işlememektedir. Ancak belli bir bölge veya bölgenin bir kısmını etkileyen hadiselerde vergi ödevlerinin yerine getirilmesi bakımından mücbir sebep halinin başlangıç ve bitiş tarihi belirsizlik arzetmekteyse, başlangıç ve sona eriş tarihinin tespiti mükellefler yönünden güçlük oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Simav‘da meydana gelen depremden etkilenen mükellefler için vergi kanunlarının uygulanması bakımından, mücbir sebep halinin 19 Mayıs 2011 tarihinde başlayıp, 30 Kasım 2011 gününe kadar devam etmesi, dolayısıyla bu sürenin mücbir sebep haliyle, işlemeyen süre olarak kabulü uygun görülmüştür.”

-ÖDEME SÜRESİ 30 KASIM’A KADAR UZADI

Maliye Bakanı Şimşek, alınan karar uyarınca, mücbir sebep halinin başladığı 19 Mayıs 2011 tarihinden, uygulamanın sona ereceği 30 Kasım 2011 tarihine kadar verilmesi gereken vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süresinin, işlemeyen süre kadar uzatıldığını belirtti. Şimşek, 19 Mayıs 2011 tarihinden önce tahakkuk etmiş olup, vadesi bu tarihten sonraya rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin de 30 kasım’a kadar uzatıldığını bildirdi. Şimşek aynı şekilde, ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi vadesi 19 Mayıs tarihinden sonraya rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin de mücbir sebep kapsamında 30 Kasım 2011 tarihine kadar ödeneceğini ifade etti. Maliye Bakanı, isteyen mükelleflerin, bu tarihlerden önce beyanname vererek ödemede bulunmalarının mümkün olduğunu da hatırlattı. Bakan Şimşek, Simav‘da mücbir sebep ilanına ilişkin yazının Kütahya Valiliği’ne gönderildiğini de sözlerine ekledi.AA

İŞTE DEPREM BÖLGESİNDEN GELEN DİĞER HABERLER:


KÜTAHYA VALİSİ KENAN ÇİFTÇİ: “ŞEHİR PLANLAMASINA UYGUN YENİ BİR SİMAV OLUŞTURULACAK”

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Simav‘daki depremin ardından kısa vadeli olarak ihtiyaçların karşılanmasının yanında uzun vadeli planlamaların da yapıldığını belirterek, “Şehir planlamasına uygun yeni bir Simav oluşturulacak” dedi. Çiftçi, Simav‘da depremin ardından kurulan çadır kentte inceleme yaptı.

Burada AA muhabirine açıklamalarda bulanan Çiftçi, depremin hemen ardından harekete geçtiklerini, ilk bir buçuk saat dışında devletin varlığını etkin biçimde burada hissettirdiklerini söyledi. Çiftçi, ilk etapta alınması gereken tüm tedbirlerin alındığını belirterek, “Sayın Başbakanımız bizzat ilgilendi. Bakanlarımız ilgilendi. Köyler dahil 2 binin üzerinde çadır kurduk” dedi. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Çiftçi, şimdiye kadar 802 tane oturulamaz bina, 53 acil yıkılması gereken ve 14 de yıkılmış bina tespit edildiğini anlattı. Çiftçi, hasar tespit çalışmalarının yarın öğlene kadar tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi. Bunun yanı sıra Tapu Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle de Simav‘daki Hazine arazilerinde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çiftçi, “Kısa vadeli yapılması gerekenlerin yanında uzun vadeli planlamaları da yapıyoruz. Bu planlama bir iki ay içerisinde hazır olacak. Daha sonra TOKİ’ye ne kadar yeni bina yapılması gerektiği yönünde öneride bulunacağız. Şehir planlamasına uygun belki yeni bir Simav oluşturulacak” dedi. Vali Çiftçi, İstanbul’dan özel bir ekibin akşam saatlerinde Simav‘da olmasını beklediklerini, yıkılmak üzere olan 15 minareyle acil yıkılması gereken binaların bu özel ekipler tarafından yıkılacağını bildirdi. Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan ise, çadır kentte kurulan çadır sayınının 750’ye ulaştığını, 3 bine yakın vatandaşın burada konakladığını söyledi. Artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşların tedirgin olduğunu, moralleri yüksek tutmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Karahan, şöyle konuştu: “Göründüğünden daha büyük bir hasara maruz kaldık. Daha öncekilerden çok şiddetli bir deprem yaşadık. Hasar tespit çalışmaları yüzde 60 oranında tamamlandı. Bir yerleşim alanının afet bölgesi ilan edilmesi için binaların yüzde 20 oranında ağır hasarlı olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Burada bu rakam çoktan aşıldı. Sayın valimiz, Bakanlarımızla sürekli temas halinde. Tahmin ediyorum Simav afet bölgesi ilan edilecek. Edilmesi de gerekiyor. Devletin desteğine ihtiyaç var.”


Simav’ın Gökçeler köyünde vatandaşlar yardım bekliyor

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Gökçeler köyü depremin ardından evleri hasar gördüğü için çadırlarda ve traktör römorklarında kalan vatandaşlar yardım bekliyor.

Simav merkeze en yakın köylerden Gökçeler’de çok sayıda ev kullanılamaz hale geldi. Evleri çatlayan ve hasar gören köylüler artçılardan dolayı evlerine giremiyor ve sokakta yaşamlarını sürdürüyor. Gökçeler köyü muhtarı Mehmet Oğuz köy meydanında da kendi yaptığı yemeği halk dağıtıyor. Muhtar Oğuz, “Köyde yaralı yok. Hasarlı olduğu için evlere giremiyoruz. Dün 50 çadır kurduk. İhtiyaçlarını karşılıyoruz. Kaymakam ve jandarma komutanı ile görüştük 75 çadır alacağız. Tek bir çadırda yaklaşık 3-4 hane kalıyor. Şu anda köy evlerinin yüzde 90’ı boş.” diye konuştu.
Oğuz, kendi elleriyle yaptığı kuru fasulye yemeğini bütün köylülerle yiyeceklerini anlattı.

Öte yandan köy camiinin minaresi yıkılırken cami kubbesine yuva yapan leylek yavrularının başında bekliyor.


SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLER, KENDİLERİNE EK PUAN VERİLMESİNİ İSTİYORLAR

Kütahya’nın Simav ilçesindeki çadırkentte çadır dershane kurularak, LYS ve SBS’ye girecek öğrencilere kurs verilmeye başlandı.

Depremin ardından kurulan çadırkente yerleştirilen vatandaşların ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çadırkentte kurulan iki ayrı çadırda, depremzede ailelerin öğrenci çocukları için LYS ve SBS’ye hazırlanmaları amacıyla kurs verilmeye başlandı. Öğretmenler tarafından ilköğretim ve lise öğrencilerine verilen kursa, çok sayıda öğrenci katıldı. Öğretmenler, hasar gören evlerine giremeyen ailelerin çocuklarının sınavda geri kalmaması amacıyla açılan kursların, öğrencilere katkısı olacağını ifade ettiler. “Çadırkurs”a katılan Simav Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Sercan Bütün, sınava hazırlandıkları dönemde depremin meydana geldiğini belirterek, depremin ardından mağdur olduklarını, kurulan çadırda ders çalıştıklarını söyledi.

Sınava az zaman kaldığına dikkati çeken Bütün, “Deprem bizi çok kötü etkiledi. Moralimiz bozuldu. Yetkililerden bize ek puan vermelerini istiyoruz” dedi. Lise öğrencisi Uğur Kutluer de depremin ardından Simav kent merkezinde kimsenin kalmadığını, sınava çok az bir zaman kaldığını ve morallerinin de bozuk olduğunu dile getirerek, iki gündür ders çalışamadıklarını, oluşturulan kursun derslerine yardımcı olacağına inandığını ifade etti. Lise öğrencisi Kübra Ateş de büyük bir deprem geçirdiklerine işaret ederek, “Çadırlarda kalıyoruz. Eve girilemiyor. Uyku zaten yok. Çökmüş durumdayız. 15-20 gün sonra sınavımız var. Çalışmadığımız ders konuları da bulunuyor. Simav‘ın doğal afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Böylece belki ek puan alabiliriz” diye konuştu.


Kızılay Genel Müdürü Taşlı: Yarından itibaren 10 bin kişiye yemek vereceğiz

 Kütahya’nın Simav ilçesinde önceki akşam meydana gelen depremden sonra kısa sürede bölgeye intikal eden Türk Kızılay’ı ekipleri depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor.

Deprem bölgesinde bugüne kadar yapılanlar hakkında bilgi veren Türk Kızılay’ı Genel Müdürü Ömer Taşlı, vatandaşlara üç öğün yemek verdiklerini yarından itibaren bu sayının 10 bine çıkacağını söyledi. Genel Müdür Taşlı deprem sonrası yapılanlar hakkında şunları söyledi: “İl planlanan sayın bakanımızla birlikte planladığımız 5 bin çadırdı. İlk 48 saat içinde 5 bin çadıra ulaşmayı planladık. Bu çerçevede lojistiğimiz harekete geçti.

Şimdiye kadar 4 bin çadıra ulaştık. Bugün de 5 bine tamamlamış olacağız. Bunun yanında da kurulu çadırımız 2 bini aştı. Bu da ortalama 5 kişiden 10 bin nüfus barınma altına alındı demektir. Barınma sorunu çözüldü demektir. Şimdi ihtiyaç git gide azalıyor. Çünkü insanlar evlerine girmeye başladılar. Yüzde 1-2 civarında insan sağlam olan evlerine girmeye başladı. Muhtemelen bu gece daha fazla olacak. Yarın gece daha fazla olacak. Sonuçta oturulması sakıncalı binaların dışındakiler 3-4 gün içinde evlerine dönecekler. Biz de 5 bin çadırı aştığımızda yaklaşık 15-20 bin arası bir nüfusun barınma ihtiyacını karşılayacağız. Ama burada uzun süreli barınma ihtiyacı olacak 3-4 bin kişi çıkacak diye düşünüyoruz. Yaklaşık bir çadır civarında bir çadırla bu sorunu çözmüş olacağız.”
Deprem bölgesindeki diğer faaliyetlerini de anlatan Taşlı: “Türkiye’de afet yönetimi ile ilgili stratejik bir plan var. Bu stratejik planda görev dağılımları tanımlanır. Türk Kızılayı’nın görevleri de bellidir. Biz barınma beslenme faaliyetlerimizi yürütürüz afetlerde.

Alt yapı ve tuvaletleri belediye yürütür. Kriz yönetimi ve ihtiyaç tespiti yapar. Biz burada barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayıp psikososyal destek de sağlıyoruz. Psikologlarımız burada. Dün 5 bin kişiye her öğünde yemek verdik. Bugün bunu 7 bin 500’e çıkarttık. Bugün de üç öğün öyle vereceğiz. Yarında bu rakamı 10 bine çıkaracağız. Yine üç öğün yemek vereceğiz. Her bir aileyi çadıra psikologlarımız yerleştiriyor. Onlarla onlar muhatap oluyor. Onların o yaşadığı travmayı atlatmasına destek sağlıyoruz.” şeklinde konuştu. Taşlı tek tek çadırları dolaşıp depremzedelerle bizzat ilgilenerek ihtiyaçları hakkında bilgi alıyor.

Vatandaşlar Kızılay’ın sağladığı hizmetlerden çok memnun olduklarını söyledi. Bu arada Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri de çadır çadır gezerek, çadır kentin planlaması konusunda gönüllü olarak yardımcı oluyor. Gönüllü öğrenciler çadırlarda yaşayan vatandaşların sağlık durumları hakkında da bilgi alıp yetkililere bildiriyor.


Post Author: SerGe

Leave a Reply