Adaçayı

Ballıbabagiller ( Labiatae ) ailesinden bitki cinsidir. Ağaçcık benzeri yaklaşık 700 tür içeren adaçayı cinsi üyelerinin birçoğu yenilebilir; hekimlikte ya da süs bitkisi olarak kullanılır. Gövdeleri karemsi, yaprakları, bir dal boyunca birbirlerinin karşısında yer alacak biçimde dizilidir.

Adaçayı türünün anayurdu Akdeniz havzasıdır. Hoş kokulu yaprakları taze ya da kurutularak et yemeklerinde, soslarda, tavuk yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Çok eski dönemlerden bu yana adaçayından yapılan çayın, insana güç verdiğine, kan dolaşımını hızlandırdığına, belleği tazelediğine, göğüs hastalıklarına iyi geldiğine inanılır.

Misk adaçayının, yuvarlak basit yaprakları vardır; leylak renkli çiçekler açar. Geçmiş yüzyıllarda göz iltihaplarının ve kızarıklıklarının giderilmesinde kullanılmıştır.

Adaçayı cinsinde süs bitkisi olarak kullanılan türlerden ateşçiçeğinin anayurdu Brezilya’dır ve genellikle canlı kırmızı renkli, mızrak biçiminde, başak başak çiçekleri ( sonbahar başında açarlar. ) nedeniyle bahçelerde ve parklarda yetiştirilir.

” Salvia ” cinsindeki öbür süs bitkileri arasında, koyu morumsu mavi çiçek açan “ S. Farinacea ” ile açık mavi çiçek açan, mızrak biçiminde yapraklı “ S. Patens “ sayılabilir. Cinsin üyeleri çok-yıllık ve iki yıllıktırlar; ama bazıları yıllık bitkiymiş gibi yetiştirilir.

Post Author: admin

Leave a Reply