İleri demokrasi, inkar politikalarının reddi, kardeşlik projesi, adil yargı ve uzlaşmanın altını çizen Erdoğan, “Tüm partiler millete taahhüt etti. Önümüzdeki dönem yeni anayasa dönemi olacaktır” dedi.
Erdoğan, “Tek bir vatandaşımız bile olsa o kişinin dinine, yaşam tarzına, diline saygılıyız” ifadesini kullandı…
Başbakan Erdoğan, 61.Hükümet’in 4 yıllık taahhütlerini içeren hükümet programını dünMeclis Genel Kurulu’nda okudu. Programda, seçimöncesi açıklanan projeler öne çıktı. Başbakan uzlaşma ile yeni bir Anayasa yapılması gerektiğini söylerken yargının hızlandırılacağı sözünü verdi.
Erdoğan, “Bu program, yeni Türkiye’nin inşasına giden kapıyı sonuna kadar açacaktır” dedi. Programda seçimöncesinde vadedilen projeler tek tek anlatıldı. Anayasa’nın uzlaşma ile yapılması gerektiğinin altı çizildi. Erdoğan, “Önümüzdeki dönemdeMeclis’imiz içinde diyaloğa, uzlaşma arayışına ve işbirliğine önem vermeye devamedeceğiz” dedi.Meclis’in verimli çalışması için hükümet ve AK PartiGrubu olarak ellerinden gelen tümkatkıyı vereceklerini kaydeden Erdoğan, “Hepimize düşen görev, işte bu çatı altındamilletimizin kutlu çağrısına cevap vermektir” ifadesini kullandı.
DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK
Bütün etnik gruplara,Müslüman veya gayrimüslim, Sünni-Alevi, başörtülü-başı açık, yoksul-zengin, kadın-erkek, engelli-engelsiz her görüşten vatandaşa aynı nazarla baktıklarını vurgulayan Erdoğan, her bireyin temel hak ve özgürlüğünü en ileri düzeyde hayata geçireceği bir ortamı hedeflediklerini söyledi. Cesaretle attıkları demokratikleşme adımlarının ülkenin bir bölgesine ya da bir toplumun bir kesimine değil tamamına yönelik olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Şiarımız, herkes için daha fazla demokrasi, daha fazla hak ve daha fazla özgürlüktür” dedi.
HIZLI İŞLEYEN ADALET
Yargı Reformu Stratejisi’ni bütün boyutlarıyla hayata geçireceklerini belirten Erdoğan, ‘Gecikmiş adalet, adalet değildir’ anlayışıyla yargı süreçlerini daha da hızlandıracaklarına dikkat çekti. İstinaf mahkemelerinin sayılarının 9’dan 15’e çıkarıldığını ve başsavcılarının atandığını hatırlatan Erdoğan, bumahkemelerin en kısa sürede faaliyete geçirileceğini belirtti.
Adli Tıp Kurumu’nun hizmetlerinin hızlandırılacağını ve ülke genelinde yaygınlaştırılacağını anlatan Erdoğan, “Halen ülkemizde her yüz bin kişiye düşen hakimsayısı 10’dur. Bu rakamı önümüzdeki dönemlerde AB ortalaması olan 20 seviyelerine yaklaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Demokratikleşme hedefinin ‘ileri demokrasi’ olarak belirlendiğini belirten Başbakanmüzmin toplumsal sorunları asgariye indirmeyi planladıklarını anlattı. Erdoğan, şöyle devametti:
KARDEŞLİK REFORMUNA DEVAM
“Çoğulcu ve özgürlükçü demokrasiyi daha köklü bir şekilde yerleştirmek ve kardeşliğimizi yüceltmek içinMilli Birlik ve Kardeşlik projemizin takipçisi olmaya devam edeceğiz.Her kimliğin kendisini rahatça ifade edebildiği ve geliştirdiği bir ortamda, ayrıştırıcı kimlik siyaseti yapmadan, kimliklere saygı duyan birlikteliği esas alıyoruz. Ret ve inkar politikalarını sona erdirdik. Asimilasyon politikalarını tamamen bitirme yönünde adımlar attık. Bunları devamettirmeye kararlıyız.Milli birliği ve gücü pekiştirecek çabalar, Türkiye’nin uluslararası arenada çok daha etkili bir güç haline dönüşmesini de hızlandıracaktır. Kürtmeselesinin çözümü için önceki dönemlerimizde ileri adımlar attık. Olağanüstü halin kaldırılmasından, Kürtçe’nin serbestçe kullanımına ve öğrenimine, ekonomik kalkınmadan sosyal ve kültürel alandaki reformlara kadar çok geniş bir alanda tarihi reformlar gerçekleştirdik. Kardeşliğimizi daha da pekiştirecek bu reformlara kararlı bir şekilde devamedeceğiz. Biz aynı tarihi, acıyı, sevinci paylaşan birmilletin çocuklarıyız. Bu topraklarda ayrılıkçılığın tarihsel, sosyolojik ve kültürel hiçbir temeli, zemini yoktur. Biz hep birlikte Türkiyeyiz.’’
Çoğulcu, demokratik kucaklayıcı bir anayasa
Başbakan Erdoğan,milletin TBMM’den en önemli beklentisinin ‘yeni anayasa’ olduğunu söyledi. Bu konuda ‘tambir kararlılık’ içerisinde olduklarını vurgulayan Başbakan, Meclis’in bunu yapacak olgunluğa ve birikime sahip olduğuna işaret etti. Toplumun 30 yıl öncemüdahale ürünü olarak dayatılan bu anayasayı hak etmediğini vurgulayan Erdoğan, yeni anayasanın şifrelerini şöyle açtı:
“AK Parti olarak yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla hazırlanmasını, tümtoplumsal kesimlerin taleplerini yansıtan tambir toplumsözleşmesi olmasını arzuluyoruz. Bireyi ve onun haklarını esas alacak.Milli birliğimizi ve ortak değerlerimizi koruyacak. Toplumsal çeşitliliği zenginlik olarak kabul edecek. Tek sesliği değil çoğulculuğu öne çıkaracak. Demokratik hukuk devletinin tümunsurlarını içeren birmetin olacak. Biz bu anayasanın dışlayıcı değil kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici, baskıcı değil özgürleştirici bir anayasa olması gerektiğine inanıyoruz. Anayasanın temel haklar kısmı düzenlenirken BMİnsan Hakları Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi taraf olduğumuz uluslararası insan hakları belgeleri esas alınmalıdır.”
Elektronik vatandaşlık kartı
Kamu hizmetlerinin sunumu sırasında vatandaşlardan diğer kamu kurumlarında bulunan bilgi ve belgelerin artık istenmeyeceği sözünü veren Başbakan, tümvatandaşlara elektronik vatandaşlık kartı dağıtılacağınımüjdeledi. Erdoğan bu kartın, kamu hizmetlerinin sunumunda kimlik doğrulama işlemleri için kullanılacağını, böylece vatandaşların kamu hizmetlerine 7 gün 24 saat evlerinde veya işyerinden ulaşabileceğini kaydetti. Yeni anayasa ile birlikte YÖK’ün yapısı da yeniden düzenlenecek.
YÖK, üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayan, denetleyen ve belli alanlarda akreditasyon sağlayan bir kurumhaline dönüştürülecek.Üniversitelerin çeşitliliğine ve kendilerini geliştirmesine kolaylık sağlayan bir yapı oluşturulacak. İstanbul’a 3. havaalanı ve Boğaz’a ikinci tüp geçit yapılırken 3. köprü ileKanal İstanbul’un inşaatları başlayacak. Galataport ve Haydarpaşaport liman projeleri hayata geçirilecek.Mevcut garlar yenilenecek ve yeni hızlı tren garları inşa edilecek. Eskişehir-İstanbul veAnkara-İzmir hızlı tren projeleri tamamlanarak Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı uzunluğu 2015’e kadar 3500 kilometreye ulaşacak. Edirne ileDiyarbakır arasında uzanacak otoyol tamamlanacak. İstanbul-İzmir otoyolu, Ankara- Samsun veAnkara-İzmir otoyolları bitirilecek.
İlk defa istihdamedilen kadın ve gençler için işverenin ödeyeceği sosyal güvenlik primi 3 yıl süreyle alınmayacak. İŞKUR’a kayıtlı her işsiz için “İş veMeslek Danışmanı” belirlenecek. Sendikal örgütlenme oranları ile toplu sözleşmeden yararlanma oranları AB ortalaması düzeyine çıkarılacak. Gündüzlü bakımına ihtiyaç duyan yaşlılar için “Yaşlı Kreşleri” açılacak. Üniversiteler vemeslek kuruluşları ile işbirliği içinde gençler için “İş kurma ve geliştirmemerkezleri” kurulacak. Okul öncesi eğitim ilköğretimle birleşecek.
Bütün il ve ilçelerde okul öncesi eğitime önemverilerek yaygınlaştırılacak. Zorunlu eğitim-öğretim12 yıl değil böylece 13 yıl olacak. Açılacak dersliklerle bir sınıfta en fazla 30 öğrenci ders görecek. Üniversitelerde ise öğretimüyesi başına 20 öğrenci düşecek. 2015’e kadar ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 85’e çıkacak. Özel üniversiteler teşvik edilerek sayılarının artması sağlanacak. Tümokullarda kara tahta yerine akıllı tahtaya geçilecek. İlk kez uygulanacak olan kamu-özel ortaklığımodeli ile sağlık tesisleri, yüksek teknolojimerkezleri, sosyal yaşamalanları, sağlık bilimleri üniversitelerinin bir arada bulunduğu dev şehir hastaneleri oluşturulacak. 2015’e kadar 22 vilayete kurulacak şehir hastaneleri ile 38 bin yeni yatak oluşturulacak.
2015’te bugün 120 bin olan doktor sayısı 130 bine, şu anda 163 bin olan ebe-hemşire sayısı 238 bine, toplamda 650 bin olan sağlık sektöründe çalışan sayısı ise 715 bine çıkacak. Aile hekimleri artırılırken en çok 3 bin 200 kişiye bir hekimdüşmesi sağlanacak. Türkiye sağlık turizminin demerkezi olacak.
Şafak Pavey: Zorluğum sadece pantolon değil
CHP İstanbulMilletvekili Şafak Pavey, ‘kadın milletvekillerinin TBMMGenel Kurulu’nda pantolon giymesine imkan veren İçtüzük değişikliği’ teklifine teşekkür etti. Pavey, “Benimzorluğumsadece pantolon giymek değil, işyerimin erişilebilir yapılması, Genel Kurul’a asistanımla girip, hiç kimseden yardım almadan çalışma imkanımın oluşması benimiçin çok daha değerli bir hassasiyettir” dedi.
PAKET OLARAK GELMELİ
Londra’ya giden Pavey, Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin AK Parti OrduMilletvekili İhsan Şener ile KocaeliMilletvekili Sibel Gönül’ün verdiği değişiklik teklifini hatırlatması üzerine ‘iyi niyetli bu girişimi’ övdü. Pavey, “Bağımsız kılınmamdüşünülüyorsa, sosyal özgürlükler ve rahat çalışma koşulları bir paket olarak gelir. İçinden bir tanesini seçip bir tanesini yapmamak olmaz. Başkamilletvekillerinin de rahat çalışmasına yol açacaksa teklife varım” diye konuştu.
İhracat 130 milyar doları aşacak
Başbakan Erdoğan, 2002 yılı sonunda 36 milyar dolar ihracat hacminin, küresel krizin ve son bölgesel gelişmelerin olumsuz etkilerine rağmen 2011’de 130 milyar doları aşacağını söyledi.
Türkiye’nin hızlı büyüme dönemlerinde yaşadığı yüksek cari açığın altında bazı yapısal nedenler bulunduğunu belirten Erdoğan, enerjide dışa bağımlılığın yüzde 74’ler seviyesinde olduğu Türkiye’de petrol ve doğalgazın neredeyse tümünün, kömürün ise 5’te 1’inin ithal edildiğini, bu nedenle uluslararası enerji fiyat hareketlerinin Türkiye’nin cari açığını doğrudan etkilediğini ifade etti.
İşte bakanlıklara bağlanan kurum ve kuruluşlar
Bakanlıklara bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ile kuruluşlar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre kurum ve kuruluşların bağlandıkları bakanlıklar şöyle:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı.
Kalkınma Bakanlığı: Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Milli Prodüktivite Merkezi Başkanlığı, Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu, Şeker Kurumu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Et ve Balık Kurum Genel Müdürlüğü, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Rekabet Kurumu Başkanlığı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Darülaceze Müessesesi Müdürlüğü.
‘Hem halef hem selef olduk’
Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini Ömer Dinçer’den devraldı. Bakanlık binasına gelişinde personel Çelik’i davul, zurna eşliğinde karşıladı.
ELEKTRONİK İMZA ALIN
Dinçer, törendeki konuşmasına, “Değerli Bakanımız Faruk Çelik ile karşılıklı olarak hemhalef hemselef olduk. Önce ben onun halefiydim, sonra o benimhalefimoldu” diyerek başladı. Dinçer, ardından “Sayın Bakanımıslak imza atmayacaksınız, elektronik imza atacaksınız. Size bir tavsiyemvar, bir tane elektronik imza almanız gerecek” ifadelerini kullandı. İkili görüşmenin ardından, Çelik, Dinçer’i aracına kadar uğurladı.
Bağış: Türkiye’nin geleceği AB üyeliğinde
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin geleceğinin AB üyeliğinde olduğuna yönelik hiçbir şüphelerinin olmadığını söyledi. Bağış, yeni döneme ilişkin yaptığı yazılı açıklamada AB üyeliği konusunda çok önemli bir dönemece girildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
“Türkiye bu süreci başarıyla nihayetlendirecek özgüven, imkan ve kabiliyete sahiptir. Avrupa Birliği’nin de bu kararlılığımızı görerek, artık ezberinden konuşmayacağını, Türkiye’ye karşı daha makul, dengeli ve objektif bir tutum takınacağını ümit ediyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği açısından alışılmış, bilindik kelamların çok daha ötesinde önemdedir. Yapay engellemelerle anılamayacak kadar değerlidir, stratejiktir.”
Turizmden Meclis’e yeni bakan ve iki milletvekili
Bünyesinden müsteşar ve valiler çıkaran Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu dönemde de Meclis’e yeni bir bakan ile iki milletvekili gönderdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yerini korurken, eski bakanlık müsteşarı İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanı, Güzel Sanatlar eski Genel Müdürü Ayşenur İslam Sakarya Milletvekili, Turizm Bakanlığı eski müşaviri Mihrimah Berna Satır İstanbul Milletvekili olarak görev yapacak. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın yanı sıra Sakarya, Ordu, Çorum ve Kars Valileri de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yolu kesişen isimlerden.
‘Bebeğimi teslim ediyorum’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan Fatma Şahin, AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı görevini Güldal Akşit’e devretti. Şahin, “Çocuklarımdan ve eşimden daha çok sizlerle bir araya geldik. Kadın kolları deyince genel başkanımızın gözündeki ışık çok daha farklı oluyor. Bebeğimi Akşit’e teslim ediyorum” dedi. Akşit ise ilk defa bir teşkilat görevi üstleneceğini belirterek “Bu benim için büyük sorumluluk” ifadesini kullandı.
NOTLAR
Yemin daveti yine havada kaldı
– Meclis Genel Kurulu TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Çiçek, ant içmeyen milletvekillerini bu birleşimde de kürsüye davet etti. Ant içmek isteyen çıkmayınca, gündeme geçildi.
– Çiçek, Bakanlar Kurulu programını okumak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kürsüye davet etti.
– Erdoğan, 128 sayfalık programı satır satır okudu. Prompter kullanmaması dikkat çekti.
Kılıçdaroğlu gelmedi, Bahçeli dinledi
– Hükümet programının okunması sırasında CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul’da yoktu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise programı sonuna kadar dinledi.
– Başbakan Erdoğan, programın çoğaltılarak tüm milletvekillerine dağıtılması talimatı verdi.
Bakan Sadullah Ergin’e yer kalmadı
– Kabinedeki bakan sayısının artması nedeniyle Genel Kurul’da bakanlara ayrılan sıralar yetersiz kaldı. Kabinede 26 bakan vardı, ayrılan yer ise 25’ti. Adalet Bakanı Sadullah Erginmilletvekili sıralarında oturmak zorunda kaldı.
– Kabinenin yeni isimleri Bekir Bozdağ, Fatma Şahin, İsmet Yılmaz, İdris Naim Şahin, Suat Kılıç, Erdoğan Bayraktar ilk defa Bakanlar Kurulu sıralarındaydı.
ANKARA (Bugün)