1980 yılından beri İsveç’te yaşayan Kürt aydın Burkay, “Kimseye kırgın değilim, insanlarımızın barış ve demokrasi mücadelesine katkıya geliyorum, çok zaman kaybettik” dedi…
İsveç’te yaşayan Kemal Burkay, 31 yıl 4 ay sonra Türkiye’ye dönüyor. 30 Temmuz Cumartesi günü saat 12.20’de kalkacak THY uçağıyla Stockholm’den hareket edip 16.45’te İstanbul Atatürk Havaalanı’na ineceğini söyleyen Kemal Burkay, “Kimseye kırgın değilim, insanlarımızın barış ve demokrasimücadelesine katkıya geliyorum. Ülkemiz çok zaman kaybetti” dedi.
YURTTAŞLIKTAN ÇIKARILMIŞTI
1980’de Türkiye’den ayrıldığını, 12 Eylül darbesinin ardından arandığı için ülkeye dönemediğini belirten Burkay, “Yurttaşlıktan çıkarılmıştım. Özal döneminde çıkarılan yasa ile yurttaşlığımız iade edildi. 1993’te de dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, ülkeye serbestçe gidebileceğimi söylemişti. Ama o yıllar ortamçok kötüydü, çağrıyı gerçekçi bulmadım ve dönmedim” diye konuştu.
MÜCADELEMİ BIRAKMADIM
Burkay, 376 aylık gurbetin 30 Temmuz’da sona ereceği içinmutlu olduğunu belirtirken, ülkeden ayrı geçen yıllarla ilgili duygularını şöyle anlattı:
“Gurbetliğin bu kadar uzun süreceğini düşünmemiştim, ama uzun sürdü. Cunta çekildiği zaman arkasında kendini aratmayacak bir kanuni altyapı ve kurumlar bıraktı. Onu izleyen sivil yönetimler ise bu çarka dokunmadılar. 12 Eylül Anayasası zaman zaman yamalansa da hâlâ duruyor. Umarımo da artık sonuna geldi. Olanlar, 31 yılımı ülke dışında geçirmeye mecbur kaldığımgerçeğini değiştirmez. Ülkede olup özgürce siyaset yapmamızın etkisi başka olurdu. Bundan yoksun kılınmamız ülkeye bir şey kazandırmadı, aksine çok şeyin yitirilmesine yol açtı. Sorunlar çözümsüz kaldı, ağırlaştı. Çok zaman kaybettik. Kırgın değilim. Ülkeye gelecek olmaktanmutluluk duyuyorum. Bundan böyle de insanlarımızın hak ve özgürlükmücadelesine, demokrasi ve barış için mücadeleye katkı sunmaya çalışırım.”
HADi GÜLÜMSE…
Kemal Burkay, 1937’de Tunceli’de doğdu. Osmaniye’de kaymakamlık yaptı. Ancak sol görüşlü olması nedeniylemerkeze çekildi. Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu, 1966’da “Yeni Akış” dergisinde çıkan yazısı yüzünden tutuklandı. 1969 ve 1971 yıllarında üç kez tutuklandı, işkence gördü. 12Mart döneminde baskılar nedeniyle yurtdışına çıktı.
1974’te çıkan afla ülkeye döndü ve Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi’ni kurdu. 1980’de örgüte karşı operasyon başlayınca yeniden Avrupa’ya gitti. İsveç’te siyasimülteci olan Burkay, o günden beri Türkiye’ye dönemedi. PKK ve Öcalan’la arası hiç iyi olmadı. “30-40 bin insanımız yaşamını yitirdi. Peki kazanımlar ne? Kürtler bu yanlış yolda 20 yıl yitirdiler” dedi. Öcalan da Burkay’ı “hain”, “fazla aydın” ve “sahte Kürt” olarak niteledi.
BİR KEDİM BİLE YOK
Ömrü hapisler, işkenceler ve sürgünle geçen Burkay’ı Türkiye kamuoyu şair yönüyle tanıdı. Sezen Aksu’nun bestelediği “İklim Değişir, Akdeniz Olur, Gülümse” şiiri şarkı formatında dilden dile dolaştı. Özellikle “Bir kedimbile yok, anlıyormusun” dizesi çok ama çok sevildi.