Silvan ‘kırılma noktası’ oldu…

Ne asker terörlemücadeleden çekiliyor ne de polis tamamen üzerine alıyor. Entegre bir sistemle terörle mücadelede etkili olmak hedefleniyor. Sınırlara profesyonel birlikler, sahada ise özel timler olacak…

Haber Analiz- Adem Yavuz ARSLAN
ayavuz@bugun.com.tr

PKK’nın Silvan’da 13 askeri şehit etmesi üzerine Ankara, terörlemücadelede söylemve yöntem değişikliğine gidiyor. Bunun ilk işaretini Başbakan ErdoğanKıbrıs dönüşü uçakta verdi. “Silvanbir kırılma noktası oldu” diyen Erdoğan “İç güvenlikte polisin kullanılmasıyla ilgili bir çalışma yapıyoruz” dedi. Dün de İçişleri Bakanı İdrisNaimŞahin “Polis operasyonlarda daha etkinrol alacak“ dedi.Hem Başbakan hemde İçişleri Bakanı süreç hakkında detaylı bilgi vermedi fakat yapılan çalışmaları önemli bir irade beyanı olarak görmek şart.

PKK ‘GÖRÜNCE KAÇIN’ DİYORDU

Aslında konsept değişikliği ile ilgili çalışmalar geçtiğimiz yaz yaşanan ve 7 askerimizin şehit olduğu,Hantepe baskını sonrasıhızlanmıştı. Hatta bu amaçla taslak yasal düzenlemeler bile yapıldı.Uzunca bir zamandırAdalet ve İçişleri Bakanlıkları ile Genelkurmay arasında yapılan toplantılarda projenin ayakları şekillendiriliyordu. Artık sona gelindiği söylenebilir. Güvenlik kaynakları yapılacak olandeğişikliklere bütünolarak ba kılması gerektiğini söylüyorlar. Yani terörlemücadeledenne asker çekiliyorne de polis tamamenüzerine alıyor. Birbirine entegre bir sistemle terörlemücadelenin teröristlemücadele kısmında etkili olmak hedefleniyor.

Yeni konseptte özellikle teröristle mücadelede caydırıcı tedbirlerin alınması planlanıyor.Bir yandanda demokratikhaklarıntemini ve kullanımı konusunda da açılımahız verilecek. Bu aşamada özellikle 28 Şubat döneminde başka gerekçelerle sahadan çekilen polis özel harekâtına büyük iş düşüyor. PKK’nın yazışma ve kamp notlarında ‘görüldüğü yerde kaçılması’ tavsiye edilen polis özel harekât timleri tekrar terör bölgelerinde konuşlandırılacak.

UYGULAMA BAŞLADI

EmniyetGenelMüdürlüğü zaten 2010 yılı başındanitibarenkademeli olarak özel harekât timlerini güçlendirme politikası uyguluyordu. Geçtiğimiz yılınmart vehazirandönemlerinde özelharekâta takviye1200polis alındı.Mart ve haziranaylarında açılaniki ayrı kursta binpolis eğitimdengeçirildi.Böylelikle polis özel harekât timlerininsayısı 5 binden 6bin 700’e çıkarıldı.

Ayrıca Özel Harekât Daire Başkanlığı ayrı bir yapılanmaya gitti. Daire Başkanlığı’ndaki şube müdürlüklerininsayısı 4’ten10’a yükseltildi. Branşlaşmaya önem verildi.Ancak burada önemli bir ayrıntı var. Yeni dönemde terörle mücadele işi sadece polise bırakılmayacak. Bildiğimiz anlamda konvansiyonel mücadele yöntemi terk edilerekpolis ve jandarmaözel harekât timleriortakçalışacak. Çünkü çokgenişbir coğrafyadaoperasyonyapılması gerekiyor.

Yeni ekipman siparişi verildi

Özel harekâtın operasyonel gücünü artırmak için yeni ekipman siparişi verildi.Özel harekât polislerinin kullanması için ‘Cobra’ adı verilen ve üzerine ağırmakineli tüfekmonte edilebilen zırhlı araçlardan alınacak. Envantere ilk kez girecek ‘Cobra’ların yanında Şortlant ve Akrep’lerin de aralarında bulunduğu 200 yeni araç Başbakanlık’tan sağlanacak örtülü ödenekle finanse edilecek.

54 ilde görev yapan 6 bin 500 özel harekât polisi zırhlı araç projesi ile ilk kez Cobra’lara sahip olacak. İstihbaratın artırılması için de hem yurtiçindeki kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması hemde ABD’den alınacak anlık istihbaratın daha verimli hale getirilmesi için çalışmalar var. Bu arada önceki günMİT’te yapılan zirvede emniyet genel müdürü ileMİTmüsteşarı Hakan Fidan toplantı yaptı.

MUTABAKAT TAMAM

Polise istihbarat desteği konusundamutabakata varıldı. EmniyetGenel Müdürlüğü’ne atananMehmet Kılıçlar ki, kaymakamlığı döneminde bizzat özel harekâtla operasyonlara katılmış bir isim, aldığı brifingde özellikle özel harekâtın durumu ve helikopter desteği üzerinde durdu. Bütün bu çalışmalar tekrar 1990’lı yıllara, yani şahin politikalara dönüş anlamı taşımıyor.

Ankara’da uzunca bir zamandır terör örgütü ilemücadelede farklı görüşler çarpışıyordu. Bir kanat ‘açılımvarken operasyon olmaz’ deyip saha taramayı ve teröristlemücadeleyi askıya alıp ‘işimasada bitirme’ hedefindeydi. Bir başka grup güvenlik bürokratı ise teröristlemücadelede etkin ama aynı zamanda demokratik standartları da geniş çaplı yükseltecek paralel bir yapıyı öneriyordu. Ankara’nın kullandığı ‘kırılma noktası’ ifadesinden şunu anlamak lazım: Devlet bir yandan tümülkede demokratik standartları yükseltirken suça bulaşan, silahla halk üzerinde baskı kuran ve eylemyapan teröriste karşı daha sert politikalar uygulayacak.

Kır-şehir polisi

Yetişmiş özel harekât polisi ile bu alanı kontrol etmek mümkün değil. Fonksiyonu daraltılmış, nokta operasyonlar yapan ve caydırıcı bir birimoluşturulacak. Bu noktada önemli bir başka ayrıntı da şu. Kulislere göre terörlemücadelenin yeni konseptinde jandarmanın rolünün ne olacağı da üzerinde tartışılan başka bir konu. Çünkümevcut sistemde iki başlılık var.

Henüz son şekli verilmese de önümüzdeki dönemde jandarmanın İçişleri’ne bağlanarak kır-şehir polisi şeklinde yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Sınırların korunması ve güvenliği ise profesyonel birliklerle yapılacak. Böylece sızmaların olmadığı, sahada da tamamen profesyonel polis ve jandarma timlerinden oluşan vurucu güçlemücadele edilecek.

Post Author: SerGe

Leave a Reply