Yazıcıoğlu kazasında yeni skandal

BBP’nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili yeni görüntüler…

BBP‘nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası sırasında bölgeden geçen savaş uçaklarının askeri radar görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülere göre, kazadan birkaç dakika önce olay mahallinin 28,5 kilometre uzağından bir F-16 geçiyor. Uçak kuzeydoğu istikametinde ilerliyor. Fakat kazanın gerçekleştiği tahmin edilen 15.03 sularında Genelkurmay’ın doğu bölgesindeki tüm radarları bir anda bozuluyor.  Dört dakika sonra görüntü tekrar geliyor. Aynı uçak bu kez yaklaşık 45 km daha uzakta gözüküyor. Radarların karardığı 4 dakika 38 saniyelik süre içinde söz konusu F-16’nın izlediği rota ise meçhul

Askeri uzmanlar Genelkurmay’ın “Doğudaki tüm radarlar bozuldu” açıklamasını gerçeğe uygun bulmuyor. Emekli bir asker pilot “Aynı anda o kadar radarın bozulması mümkün değil” diyor. Devlet Denetme Kurulu ise hazırladığı son değerlendirme raporunda, uçuş bilgileri ortaya konulamayan bu jetlerin, radarların karardığı süre zarfında helikopterin olduğu bölgeden geçebilecek sürat limitleri içinde olduğunu vurguluyor. F-16’lar saatte 2 bin kilometre hızın üzerine çıkabiliyor. Genelkurmay Başkanlığı, soruşturmayı yürüten Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda, kazanın yaşandığı gün saat 15.03.02 ile 15.07.40 arası dijital radar görüntü kayıtlarının, doğu bölgesindeki tüm radarlarda meydana gelen kısa süreli bir arıza nedeniyle alınamadığını bildirmişti. Devlet Denetleme Kurulu (DDK)’nun daha önce yaptığı tespitlere göre helikopter tam da bu zaman aralığında düştü. Yani helikopterin düştüğü anda etrafından bir savaş uçağının geçip geçmediğini gösterecek radar kayıtları yok. Çünkü radarlar o anda 4 dakika 38 saniye boyunca bozulmuş. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı daha önce yaptığı açıklamada, kaza bölgesinin 74 km çevresinde herhangi bir savaş uçağı bulunmadığını dile getirmişti. Fakat Genelkurmay Başkanlığı’nın verdiği bilgiler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın açıklamasını doğrulamadı. Genelkurmay’ın gönderdiği yazıda söz konusu bölgede üç savaş uçağı olduğu, bunlardan en yakınının da 14.59.47’de kaza mahallinin 28.5 km güneydoğusundan 7 bin 528 metre yükseklikten geçtiği belirtildi.

Görüntülerde üç savaş uçağı kazanın gerçekleştiği bölgenin yakınlarında görülüyor. Bölgenin en yakınındaki MJ 524 numaralı F-16 savaş uçağı, 14.59.47’de kaza mahallinin 28.5 km güneydoğusundan geçiyor. Uçak kuzey doğu yönünde ilerlemeye devam ederken, radarlar 15.03.02’de kararıyor. Görüntülerin tekrar geldiği 15.07.40’da ise söz konusu uçak enkaz bölgesinin bu kez yaklaşık 72 km uzağında görülüyor. HK 046 ve HH721 numaralı diğer F-16 ve F-4 de kazadan önce MJ 524 numaralı uçak ile yakın bir yerde görülüyor. Görüntüler geri geldiğinde HK 046 numaralı uçak kaza bölgesinin yaklaşık 90 km uzağındayken HH721’in uzaklığı yaklaşık 110 km. Radarların karardığı dakikalarda, Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopter düşüyor. Kaza ile ilgili sorular burada düğümleniyor. Radarların görüntü alamadığının savunulduğu dakikalarda, Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopterin yanından bir savaş uçağının geçip geçmediği aydınlatılamıyor. Genelkurmay’ın, 4 dakikalığına bozulduğunu açıkladığı Doğu’daki radarlar ise Malatya, Mardin, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Erzurum’da bulunuyor. Kara Havacılık Komutanlığı’ndan emekli bir askeri pilot, “Bu radarlar birbirinden bağımsız çalışır. Radarlardan alınan görüntüler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat merkezine ulaştırılır. Orada dev bir ekrandan saniye saniye takip edilir. Herhangi bir radarda arıza olduğunda, o bölgeyi gören bir başka radar mutlaka vardır. Tüm radarların aynı anda bozulması ise mümkün değil.” ifadelerini kullanıyor.

DDK’nın daha önce konuyla ilgili hazırladığı raporda, savaş uçaklarının helikopterler için tehlike arz ettiği ve yakınından geçtiği bir helikopteri savurabileceği vurgulanmıştı. Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Akademisinde uçuş öğretmeni olarak çalışan emekli asker Mustafa Koç’un Eskişehir 1. Hava jJet Üssü’nde çalışırken benzer bir kaza yaşadığı rapora yansımıştı. Mustafa Koç’un olayı “UH-1 H tipi bir helikopterde 2 pilot ve 1 teknisyen ile yaz aylarında 500 feet irtifada (Yaklaşık 150 metre) 80 nutt hızla tören geçişi yaparken, arkadan gelen bir F4 uçağının helikopteri son anda gördüğü ve helikopterin üzerinden tırmanışa geçtiği, helikopterin uçağın rüzgarıyla tutunamadığı, aşağı itildiği ve savrulduğu ve hızla gölete düştüğü, pilotun belinin kırıldığı, olayın aniden olduğu, eksoz kokusunu hatırlamadığı, olayın 1994 öncesinde gerçekleştiği” şeklinde anlattığı kayıtlara geçmişti. Ayrıca, sivil havacılık ile ilgili bakım şirketlerine yapılan ziyaretlerden birisinde helikopter pilotları yaşadıkları zor anları anlatırken, “Üzerinizden bir F16 geçer feleğinizi şaşırırsınız” şeklinde örnekler verdiği yönündeki tespit de raporda yer aldı.

CİHAN

BBP liderinden müthiş iddia

Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili BBP cephesinden müthiş bir iddia ortaya atıldı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Muhsin Yazıcıoğlu‘nun hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından, GPS cihazını devlet görevlilerinin söktüğünü ve konuyla ilgili görüntülerin özel yetkili savcılığa iletildiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Destici ve beraberindeki heyeti kabul etti. Destici, yaklaşık 1,5 saat süren kabulün ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede; terör, Suriye ile ilgili gelişmeler ve Muhsin Yazıcıoğlu‘nun ölümüyle ilgili sürecin ele alındığını bildirdi.

Destici, şunları söyledi:

”Terörün bir an önce sona erdirilmesini ve Türkiye gündeminden çıkartılmasını istiyoruz. 27 yıldır maalesef Türkiye’yi yöneten siyasi iktidarlar, sivil ve askeri bürokrasi aynı konseptle, aynı kararlılıkla terörle mücadele ettikleri için terörle mücadelede bir başarı sağlanamadığını görüyoruz. Biz, Sayın Başbakan’a BBP olarak hazırladığımız raporu sunduk.

Güvenlik alanında hükümetin bir konsept değişikliğine gittiğini görüyoruz. Biz bunu olumlu bir gelişme olarak buluyoruz. Onun dışında terörün şehir yapılanması ile ilgili ve dış destekleriyle ilgili de hükümetin bir takım adımlar içinde olduğunu biliyoruz. Biz bu konudaki gelişmeleri de olumlu değerlendiriyoruz.

Bütün siyasi partilerimiz, askeri ve siviliyle bütün bürokratlarımız, bütün milletimiz, topyekun bir araya gelerek ve terörü yok edeceğiz. Terörün amacı olan ülkemizdeki bir kardeş kavgası çıkmadan bunu önleyeceğiz.”

Suriye’nin de kendileri için önemli bir konu olduğunu belirten Destici, Başbakan Erdoğan ve hükümetin bunun bilincinde olduğunu ifade etti. ”Sayın Başbakan’ın, ‘Suriye bizim bir iç meselemiz’ türünden bir açıklaması olmuştu. Biz, bu açıklamayı çok yanlış bir açıklama olarak bulmuyoruz” diyen BBP Genel Başkanı Destici, Suriye’deki vatandaşların Türkiye’yi bir umut olarak gördüklerini söyledi.

”GPS CİHAZINI DEVLET GÖREVLİLERİ SÖKTÜ”

Başbakan Erdoğan’a, Muhsin Yazıcıoğlu‘nun ölümüne ilişkin Malatya Özel Yetkili Savcılığındaki dosyayla ilgili bilgi verdiğini belirten Destici, bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili Başbakan Erdoğan’dan bazı taleplerde bulunduklarını dile getirdi. Destici, Başbakan Erdoğan’ın da kendilerine, hükümet olarak ne yapılması gerekiyorsa bunu yapmaya hazır olduklarını söylediğini belirtti.

Helikopter kazasının ardından GPS cihazlarını kimin söktüğü konusunda görüntü bulunduğunu kaydeden Mustafa Destici, bu görüntülerin soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılığa ulaştırıldığını bildirdi.

Destici, helikopterdeki GPS cihazını kimlerin söktüğüne ilişkin bir soru üzerine, resmi bir makamın GPS cihazını söktüğünü ifade etti. Destici, bu resmi görevlilerin kim olduğu yönündeki ısrarlı sorular üzerine de ”resmi derken, devlet görevlisi demek istiyorum” karşılığını verdi. (AA)

Post Author: SerGe

Leave a Reply