Siyasetten iş dünyasına, medyadan sanata, akademisyenlerden spora Türkiye’nin önde gelen isimlerinin “Liderlik” sorularına verdiği yanıtlar bir kitapta toplandı. Kitapta Başbakan Erdoğan’ın “Liderlik” tanımı da var: Kötümser olmaz, çevresine olumlu enerji yayar. Farklılıkları tek bir potada eritir, halka güven verir, yalan söylemez.
Bülent AYDEMİR – Gazete HABERTÜRK
baydemir@htgazete.com.tr
Türkiye’nin kendi alanında lider 119 ismi ile birebir röportaj yaparak “Türkiye lider çıkarmaya aç bir ülkemidir”, “Karizmatik liderlik nedir”, Lider olunurmu doğulurmu”, “İyi bir lider her zaman iyi bir yöneticimidir” gibi sorular yönelten Sevinç Engin aldığı yanıtları “Lider öyle olmaz böyle olur” adlı kitabında topladı. Engin kitabında liderliğin hep siyaset ve iş dünyası bağlamında düşünüldüğünü ancak kendini işine adayan bilimadamları, öğretmenler, annelerin de büyük lider olabileceğini vurguluyor. Kitapta röportajı yer alan spor, siyaset, iş, sanat vemedya dünyasının lider isimleri arasında Başbakan Tayyip Erdoğan da var.
Erdoğan’ın liderlik tüyoları şöyle:
PANİKLEMEZ: Politika yaparken en önemli şey, attığınız adımlar yüzünden birtakımsorunlara ve krizlere sebep olmamaktır. Bu yüzden bir siyasetçinin her türlü olasılığı göz önünde bulundurarak, çok yönlü değerlendirmeler sonucunda adımlar atması önemlidir. Ama son küresel krizde olduğu gibi elinizde olmayan sebeplerden dolayı bazı krizlerle karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu durumda en önemli şey, topluma güven vermek ve bir panik duygusunun oluşmasını önlemektir.
İYİMSER OLUR: Her toplum, farklı düşünceleri, farklı inançları, farklı beklentileri olan insanlardan oluşur. Bir lider olarak size düşen asıl şey bu farklılıklarımümkün olduğunca tek bir potada eritmek, bir uzlaşı ortamı tesis edebilmektir. Bir lider olarak kötümser olma lüksünüz yoktur. Hep daha iyiye, daha güzele giden yolların önünü açmak boynunuzun borcudur.
GÜVEN İLİŞKİSİ: Benimhep söylediğimbir söz var: “Ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız” diye. Halkla samimi bir şekilde, ne düşünüyorsam, ne hissediyorsam o şekilde iletişimkuruyorum. Bu samimiyeti halkımız anlıyor ve benimsiyor. Bu şekilde halkımızla aramda derin bir güven ilişkisinin oluştuğunu düşünüyorum. Onları aldatmayacağımı, onlara yalan söylemeyeceğimi biliyorlar.
İŞİNİN EHLİ EKİP: Ekibimin işinin ehli olması benimaçımdan büyük önemtaşır. Ayrıca toplumda ve çevresinde seçkin ve güvenilir bir kişi olması önemlidir. Çalışkanlığı ve başkalarıyla uyum içerisinde çalışması da önem verdiğimözellikler arasındadır.
HUZURLU AİLE: İnsanın ailesinin bulunduğu noktaya gelmede önemli bir rolü vardır. O yüzden liderlikte de ailenin çok önemli rolü olduğunu düşünüyorum. Ailesinde huzur içinde olanlar, aileden destek görenler, bu huzuru,mutluluğu ülkesine de yansıtacaktır. Halkla daha doğru ileşitimkuracaktır.
LİDER DOĞULUR: Bazı insanlar liderliğe yatkın birmizaçla doğabilirler. Ama bence bir insanı lider yapan şey, ülkesine duyduğu sevgi ve onun uğrunda yürüttüğü toplumsal mücadeledeki kararlılığıdır. Ben güzel bir gelecek özlemiyle yürütülen toplumsalmücadelelerin liderliği yarattığı inancındayım.
MUTLU RUH HALİ: Eskiler, “Hal saridir” derler. Yani haller, haletiruhiyeler, bulaşabilir. Dolayısıyla, liderin ruh hali de saridir, bulaşıcıdır, çok çabuk etrafına yayılır. Eğer lidermutlu bir ruh haline sahipse, etrafındaki insanların da her şeye daha olumlu baktıkları görülür. Bu da onları ortak hedeflerine varma konusunda daha iyimser yapar.
Aynı kitapta Bahçeli de var:
“Çift başlı kartalın yönü Osmanlı ve Cumhuriyet”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de kitaba “Demokratikleşme ve Liderlir” başlıklı bir makale yazdı. “Türkiye’nin muhteşem konumu ve manevi birikimleri yüzünü ne yalnızca Doğu’ya, ne de sadece Batı’ya dönmesini mümkün kılar. Türkiye kendisini merkeze alıp hem Batı’ya, hem de Doğu’ya dönük olmak zorundadır. Selçuklu Devleti’nin bayrağındaki iki yöne bakan çif başlı kartaldan, Osmanlı’ya ve oradan Cumhuriyete miras kalan stratejik vizyon da bunu gerektirir.
Fatih Terim (Galatasaray Teknik Direktörü)
“Evet, lider doğulur”
– Lider olunmaz, doğulur görüşüne katılıyor musunuz?
Bir ölçüde katılıyorum. Hiç şüphe yok ki insan kendini yetiştirir; aldığı eğitimin kalitesine ve çevresinin katkısına bağlı olarak yüksek mevkilere gelebilir. Ama liderlik büyük ölçüde kişinin karakter özelliklerine bağlıdır.
– Sizce bir liderin hangi özellikleri olmazsa olmaz?
Bir lider her şeyden önce geniş hayal gücüne sahip olmalı. Vizyonuyla çevresindekilerin ufkunu açmalı. Sıradan insanların görmediklerini gören, geleceği planlayan biri olmalı. Sürekli fikir üretmeli. Bu vizyonun gerektirdiği enerjiye de sahip olmalı. Kararlarında cesur ve adil olmak da çok önemli. Geniş kitleleri etkileyebilmek, onların peşine takabilmek için bir liderin vicdan sahibi olduğunu ve adil kararlar verdiğini göstermesi lazım.
Faruk Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding Başkan Yardımcısı)
“Lider hizmet edendir”
– Bir liderin hangi özellikleri olmazsa olmazdır?
Lider aslında hizmet edendir. Yönettiği kişilere hizmet ettiğini gösterebilmeli, yol gösterme özelliği bulunmalıdır. En önemli özelliği karar verebilme ve ikna edebilme yeteneğidir.