Ne Katrina ne Irene, bu defaki Benjamin Kasırgası!

Dünya para birimleri Amerika’dan gelen ‘Kusursuz Fırtına’ ile sarsılıyor

HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
Piyasalar dün başlayan sert rüzgar etkisini artırarak sürdürüyor.
FED toplantısı öncesi sessiz bekleyişe geçen global piyasalar, toplantının ardından yapılan açıklamadan tatmin olmadı. Öte yandan, Avrupa ise yangın yerine dönmüş durumda. Yunanistan’ın batmasına günler kaldığı ifade edilirken, Euro Bölgesi’ne yönelik risk algılamaları da artıyor. Ve kredi derecelendirme kuruluşları Fransız bankalarının ardından İtalyan’nın da notunu kırarken bu sefer potaya kimin gireceği merak ediliyor.

GÖZDEN KAÇAN ÇİN ETKİSİ
Ayrıca, Çin ekonomik büyümesinin Avrupa’daki borç krizinin de etkisiyle yavaşlayacağına yönelik beklentiler artmaya başladı. Ki bugün gelen veriler bunu destekler nitelikte. Tüm bu gelişmeler dün itibariyle piyasalara darbe vuruyor. Riskli varlıklardan ve gelişmekte olan ülkelerden para çıkışları hızlanırken bu en çok dolara yarıyor. Euro Bölgesi’ne yönelik kaygıların da iyice artması dolara olan talebi artırıyor.

EN ÇOK DEĞER YİTİRENLER
İşte bu gelişmelerle dolar son bir haftada neredeyse tüm global para birimleri karşısında inanılmaz prim yaptı. Doların karşısında en fazla değer kazandığı para birimlerinin başında Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı bulunuyor. Bu para birimleri dolar kaşısında yüzde 11’in üzerinde değer yitirdi.

TL GERİLERDE
Ve bunları yüzde 7 ile Meksika Pesosu ve Polonya Zlotisi izliyor. Euro ise dolar karşısında son 1 haftada yüzde 3 eridi.
Türk Lirası’nda son 2 günde yaşanan değer kaybı kaygılandırsa da global para birimleriyle karşılaştırıldığında düşüşün sınırlı kaldığı gözleniyor. Son bir haftada lirada yaşanan değer kaybı sadece yüzde 3.5 oldu.
Yani dolar 1 hafta önce 1.78 lira seviyesindeyken bugün 1.8440 lirayla rekor seviyeye ulaştı.

SADECE İKİSİ DEĞER KAZANDI
Dolar sadece iki para birimi karşısında ise değer yitirdi. Bu kayıp çok sınırlı olmakla birlikte Çin Yuanı ve Japon Yeni karşısında gerçekleşti. Japon yeni, küresel büyümenin yavaşlamakta olduğu endişelerine bağlı olarak dolar karşısında 2. Dünya Savaşı sonrası en yüksek seviyesine doğru çıkışını sürdürüyor.

Yani aslında bugün olağandışı karşıladığımız Dolar/TL kurundaki hareket global piyasalarda kasırga etkisi yaratmış durumda. Türk Lirası ise bu kasırgadan şimdilik en az etkilenen para birimleri arasında yer alıyor.

İŞTE SON BİR HAFTADA DOLARIN DÜNYA PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA GÖSTERDİĞİ PERFORMANS:

Post Author: SerGe

Leave a Reply