ABD’de 1989 yılında bir polisi öldürmekle suçlanan ve iki yıl sonra idama mahkum olan Troy Davis’in cezası hiçbir ‘fiziksel delil’ olmamasına ve dokuz tanıktan yedisinin ifade değiştirmesine rağmen infaz edildi. Davis infazı izleyen kurbanın ailesine “Ben masumum” dedi
ABD’nin Georgia eyaletinde görevli polis memuru Mark MacPhail mesaisi dışında ek gelir için bir hamburger restoranında güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. 1989’da restoranın yakınındaki bir park yeri yakınında saldırıya uğrayan evsiz bir adamın yardımına koştu. İddiaya göre Troy Davis ve birkaç arkadaşı evsiz adama saldırmışlardı. Tartışmaya müdahale edenlerden biri polise gidip Davis’in, MacPahil’i kalbinden ve yüzünden vurduğunu anlattı. Dört gün sonra yakalanan Davis iki yıl süren yargılamadan sonra dokuz tanığın teşhisiyle idama mahkum edildi.
Ancak polisin elinden ne DNA ne de cinayette kullanılan silah vardı. Yani hiçbir somut delil yoktu. Üstelik Davis’in mahkumiyetine yol açan dokuz tanıktan yedisi de geçen yıllar içinde polis baskısıyla verdiklerini söyledikleri ifadelerini ya geri almış ya da değiştirmişti. Davis’in idam kararı 2007’den bu yana üç defa durdurulmuştu.
‘Yasal linç’ iddiası
Ancak “yeni tanıklar” bulunarak Davis’in hakkındaki karar bozulamadı. Sonunda avukatların önceki gün Yüksek Mahkeme’ye yaptığı başvurunun kabul edilmesi son bir umut yarattı. Mahkeme, Davis’in cezasını son kez değerlendirirken, ABD kamuoyu çıkacak kararı büyük bir gerginlikle bekledi. BM ve AB’den gelen erteleme çağrılarına rağmen karar değişmedi. Davis’in dün TSİ 06.08’de infazı zehirli iğneyle gerçekleşti. Zehir damarlarına verildikten sonra gözlerini kırpıştıran Davis, sonra onları sıkıca yumdu ve perde kapandı. Davis’in avukatı Thomas Ruffin idamı “yasal linç” diye niteleyerek idam sürecini “mide bulandırıcı” diye niteledi.
Son nefesinde bile ‘masumum’ dedi
Troy Davis zehir enjekte edilmeden önce başını kaldırdı “MacPhail ailesine seslenmek istiyorum. Ben masumum. O gece olanlar benim hatam değildi. Tüm isteğim bu olaya daha derinlemesine bakın, sonunda gerçeği bulacaksınız. Bu mücadeleyi sürdürün. Benim canımı alanların Tanrı ruhunu affetsin” dedi.
Ne Avrupa Konseyi’ni ne Papa’yı dinlediler
ABD’de büyük tartışmaya neden olan davada, yüzbinlerce insan Davis’in suçsuz ilan edilmesi için imza kampanyasına katıldı. Avrupa Konseyi, ABD yönetimine önceki gün yaptığı çağrıda, Davis’n idamının durdurulmasını istemişti. İdam cezasının “insanlık dışı” olduğu ve bu cezanın Avrupa Konseyi ülkelerinin tamamında kaldırıldığı hatırlatılan açıklamada, ABD’deki bazı eyaletlerde kaldırılan bu cezanın, artık tüm eyaletlerde gündemden çıkartılması istenmişti. Davis’in destekçileri arasında ABD eski başkanlarından Jimmy Carter, Papa 16’ncı Benedikt, eski bir FBI başkanı ve politikacılar ile aralarında şarkıcı Sean “P.Diddy” Combs’un da bulunduğu sanatçılar da yer alıyordu.
Bir günde iki infaz
1999’da bir Afro-Amerikalıyı öldürüp nefret suçu işleyen aşırı sağcı Lawrence Russell Brewer (44) da dün Teksas’ta idam edildi. Böylece ABD’de yılbaşından beri idam edilenlerin sayısı 35’e yükselmiş oldu. ABD’de her eyalette ölüm cezası uygulanmıyor. Ancak uygulayan eyaletler ülkeyi idamda dünyada beşinci sıraya getirmeyi başarıyor. Af Örgütü’ne göre ilk dört sırada Çin, İran, Irak ve Suudi Arabistan var