Vatikan’da bir ilk

Katoliklerin başkenti tarihinde ilk defa bir İslam kaligrafisi sergisine ev sahipliği yapıyor

 

Rome Reports adlı televizyon haberleri ajansı; tarihinde ilk kez, Vatikan’ın bir İslam kaligrafisi sergisine ev sahipliği yaptığını duyurdu.

Haberde kaligrafinin “bir tür ‘Hilyer-i Şerif ve Tesbih’ olarak adlandırılan Türk sanatı” olduğu söyleniyor ve bu sanat formunun “fiziksel özelliklerinden, cömertliğine, zekasına ve bilgeliğine kadar Peygamber Muhammed’e odaklı” olduğu vurgulanıyor ve kaligrafinin biçimi, stili ve içerdiği anlam onları gerçek bir sanat eseri kılıyor deniliyor.

Haberde sergide kullanılacak kaligrafileri seçen Uluslararası Sanat ve Kültür Derneği’nden Selman Gemuhluoğlu’nun ifadeleri de yer alıyor;

“Bu tabloları iki koleksiyondan seçtik.Bunların bazıları çok klasik ve tarihi, diğerleri ise modern sanatçılar tarafından yapılan modern çalışmalar.”

Çok kısa bir tarihçe de var: “Kaligrafi sanatı 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda doğdu. Fakat kaligrafilerde kullanılan stil modern sanatçıların orijinal çalışmaları yeniden yorumlamasıyla yeniden doğdu.”

Serginin misyonu ise Müslüman ve Hristiyan kültürlerini yakınlaştırmanın bir yolu olarak açıklanıyor, koleksiyonu yansıtan bir tesbih ve 30 tablonun bulunduğu belirtiliyor.

Sergiden sorumlu Mehmet Şen Lütfi de yaptığı açıklamada,

“Roma ve İstanbul şehirleri birbirine çok yakın. Bu sergi ile birlikte ikisi arasında bir köprü kuruyoruz. Bu iki toplum, iki kültür arasında kurulabilecek en güzel köprü çünkü bu kalben kurulan, hiç bir bombanın ve merminin yok edemeyeceği bir köprü.” diyor.

Şu an sadece Roma’da gösterilen sergiyi organizatörlerin farklı Avrupa ülkelerinde de sergilemek istedikleri vurgulanıyor.

HABERTÜRK

Post Author: SerGe

Leave a Reply