Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, çok sayıda öğretmenin hayatını kaybettiği ve okulların hasar gördüğü Van’daki depremin yaralarının kısa sürede sarılacağını söyledi
14 Kasım’da ders zili çaldığında eğitim öğretimin sorunsuz başlamasını hedeflediklerini anlatan Dinçer, öğrencilerin hasarsız okullara dağıtılacağını ve öğretmenlere kalacakları yerlerin temin edileceğini açıkladı.
Van’daki depremde eğitim de büyük yara aldı. Resmî rakamlara göre 65 öğretmen can verdi, çok sayıda öğretmen yaralandı. Henüz ulaşılamayan kayıp öğretmenlerin yanı sıra çok sayıda okul da yıkıldı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, mesaisinin büyük bölümünü bu ağır tabloyu onarma yolunda harcıyor. Hayatını kaybeden öğretmenlerin yakınları ve yaralı öğretmenlerin yaralarının sarılmasına önceliği verdiklerini belirten Dinçer, diğer taraftan da 14 Kasım’da Van’da yeniden ders zili çaldığında eğitim öğretimin sorunsuz başlamasını hedeflediklerini söylüyor. Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve afet işlerinden sorumlu Başbakan YardımcısıBeşir Atalayile bu kapsamda temaslarının sürdüğü bilgisini veriyor.
Ömer Dinçer, kısa sürede yapılması gerekenleri ‘deprem sebebiyle memleketlerine giden öğretmenlere Van’a döndüklerinde kalacak yer temini, öğretmen açığının kapanması ve okulları zarar gören öğrencilere eğitime devam edecekleri okulların bulunması’ şeklinde sıralıyor. “Eğitim öğretimi hiçbir şekilde aksatmayacağız.” diyor. Yıkılan ve hasar gören bütün okulların yıkılıp yeniden yapılacağını aktarıyor. Dinçer, “Çocukların ve öğretmenlerin hayatıyla ilgili en ufak bir risk dahi varsa o okulda eğitim öğretim yapılmayacak, yıkıp yeniden yapacağız.” ifadelerini kullanıyor.
RİSKLİ OKULLAR TEK TEK BELİRLENDİ
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, depremin hemen ardından yapılanlar ile belirledikleri yol haritasının detaylarını da anlattı. Buna göre, bölgeye Ankara’dan mühendis ve mimarların da yer aldığı 29 kişilik bir ekip gönderildi. Van Milli Eğitim Müdürlüğü ile ekip, yıkılan ve hasarlı okulları belirledi. ‘Riskli’ ve ‘depreme dayanıklı’ okullar kayda geçirildi. Yıkılan ve riskli okullardaki öğrencilerin gideceği okullar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tespit edildi. Köyler için taşımalı eğitim planları bitirildi. Kullanılacak okullardaki onarımlar ve altyapı sorunlarının 14 Kasım’a kadar giderilmesi için ihaleler yapıldı.
Hayatını kaybeden ve yaralananlar sebebiyle ortaya çıkan öğretmen ihtiyacı belirlendi. Bunun karşılanması amacıyla, daha önceki atamalarda atandıkları halde göreve başlamayanların doğurduğu 800 kişilik boş kontenjanın Van için kullanılması kararlaştırıldı. Atamalar, kısa sürede gerçekleştirilecek.
Öğretmenlerin kalacak yer sorununun çözülmesi yolunda da adımlar atılıyor. Van’a dönecek öğretmenlerin kalacağı geçici ve kalıcı konutlar hazırlanıyor. Köylerde öğretmenler için geçici prefabrik konutlar 14 Kasım’a kadar tamamlanacak. Geniş ailesi olan öğretmenler için birden fazla geçicikonuttemin edilecek. Şehircilik Bakanlığı, Van ve Erciş’teki boş konutlardan öğretmenler için kontenjan ayıracak.
ZAMAN