Gül 7 yıllık diyen CHP’li

CHP’nin hukuk profesörü olan ünlü vekili, Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğunu söylüşordu. Bugünlerde ortalarda görünmeyen bu vekil kim dersiniz

 

Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün görev süresi 5 yıl mı, yoksa 7 yıl mı tartışmasında partilerin en çok öne çıkması gereken milletvekilleri kimlerdir?

Tabi ki, hukuk kökenli milletvekilleri…

Pekala, CHP’nin en ünlü hukukçu milletvekili kim?

Prof. Dr. Süheyl Batum…

Kendisini ortalarda gören var mı?

Yok… (En azından ben denk gelmedim…)

5 yıl mı, yoksa 7 yıl mı tartışmaları sürüp giderken, CHP’nin en önemli isimlerinden Sayın Batum’a mikrofon uzatıp, ya da bir programa konuk edip, “Siz Türkiye’nin en tanınmış hukukçusunuz. Sizin bu konudaki hukuki değerlendirmeniz nedir?” diye kendisine neden sorulmaz acaba?

Yoksa sormak isteyenler var da, kendisi mi uzak durmaya gayret ediyor?

Bir zamanlar hangi kanalı zaplasanız karşınıza çıkan ve ekranları bu kadar çok seven politikacı Süheyl Batum, “Neden bu tartışmalar vesilesiyle eskiden olduğu gibi ekranlarda esip gürlemez ki…”

Sahi şimdilerde O nerede?

Köşe yazarları arşiv tutma anlamında ileride lazım olur düşüncesiyle konusuna göre yüzlerce, binlerce dosya kopyalarlar bilgisayarlarına…

Bakın 2 sene önce, gün gelir lazım olur düşüncesiyle, “Batum, Çankaya, 7 yıl” adını koyduğum world belgesine neler kaydetmişim…

Prof. Dr. Süheyl Batum, “Cumhurbaşkanının görev süresi kaç yıldır” sorusuna bundan 2 yıl önce 13 Şubat 2010 tarihinde Habertürk gazetesine şu açıklamayı yapmış, aynen okuyalım…

“Ben Abdullah Gül’ün Türkiye’nin değil, AKP’nin cumhurbaşkanı olduğuna inanan biri olarak diyorum ki; Gül’ün görev süresi 7 yıldır. Çünkü Abdullah Gül seçildiğinde cumhurbaşkanlığının statüsü 1982 anayasasının ilk şeklindeki statüydü. Yani 7 yıl için seçildi. Bir daha seçilemeyecek olan, tarafsız olması gereken ve Meclis’ten seçilen bir cumhurbaşkanıydı. Aday gösterme prosedürü de seçim süreci de tamamıyla 101. ve 102. maddelere göre düzenlenmiştir.

Oysa Abdullah Gül seçildikten sonra yapılan değişiklikle getirilen statü tamamen farklıdır. Örneğin yeni yasada cumhurbaşkanı 5 yıl için seçiliyor. Halk tarafından seçiliyor. Abdullah Gül ise parlamento tarafından seçildi. Şu anda partiler aday gösterebiliyor, eskiden parlamento aday gösteriyordu. Bugünkü cumhurbaşkanının tarafsız olma şartı yok ama o yasada tarafsız olmak zorundaydı. Dolayısıyla ikisi farklı statülerdir. Onun için Abdullah Gül, eski statüye ait bir cumhurbaşkanıydı. Dolasıyla görev süresi 7 yıldır.

5 yıl olabilir miydi? Olurdu. Bu metinde bir geçici madde olsaydı bu uygulanabilirdi. Aksi taktirde uygulanması mümkün değildir. Fransa’da bunun aynısı yaşandı. Chirac görevdeyken 7 yıldan 5 yıla indirildi görev süresi ama Chirac 7 yıl yaptı. Bir örnek daha vereyim. Milletvekili seçilme yaşı varsayalım 25. Ama anayasa değişti yaş sınırı 30’a çıktı. Seçilen vekilleri dışarı mı atalım.”

Süheyl Batum’un görüşleri böyle…

Bu konuya “CHP’nin Erdoğan’dan kurtulma planı” başlıklı bir yazıda geçen hafta kısmen temas etmiştim. Ama Batum yine de ortalarda görünmemeyi tercih etti.

Sayın Batum yukarıdaki açıklamalarında kendi içinde ne kadar mantıklı ve tutarlı bir yaklaşım göstermiş değil mi?

Kaldı ki yukarıdaki değerlendirmeyi, ilköğretim sekizinci sınıfta vatandaşlık dersi almış her öğrenci de bu bakış açısıyla gayet rahat yapabilir.

Çünkü Gül’ün görev süresinin kaç yıl olduğunu hukuk açısından hala tartışmak abesle iştigaldir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Gül’ün görev süresi 5 yıldır” diye her gün nakarat cümleleri kırduğu ortamda, Süheyl Batum ortaya çıkar da “7 yıldır” tezine savunursa, CHP Diyarbakır İl Başkanına yaptıkları gibi, “Batum bu açıklamasını partiden ihraç edildikten sonra yapmıştır” derler mi?

Sahi, tıpkı genel başkanının daima yaptığı gibi, Sayın Batum da ‘dün öyle dediğine bugün böyle deme’ alışkanlığını edinmiş olabilir mi?

Sayun Batum kameraların karşısına geçip, daha önce ifade ettiği görüşlerini tekrar ederek, “Gül’ün görev süresi 7 yıldır” der mi?

Ne dersiniz?

Prof. Dr. Osman Özsoy – Haber 7

Post Author: SerGe

Leave a Reply