BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, Amerika’daki bilim adamları genetik olarak Escherichia coli isimli bakterinin farklı ırklarını geliştirdiler. Bunların her biri ultraviyole ışığında banyo yaptığında farklı renklere bürünüyor. Daha sonra bilim adamları bu bakterilerin farklı eşleşmeleri üzerinde temellenen basit bir kod oluşturdular.
Daha sonra bakteri renklendirmenin kaybolması için kağıt gibi görünen ve kuru nitroselülöz bir tabaka üzerine basıldı. Bakteri alıcı tarafından yeniden çoğaltıldığında mesaj posta tarafından gönderildikten sonra alıcı renkleri kullanarak mesajın şifresini çözebilir. Mesajı daha ileride şifrelemek amacıyla antibiyotik direnci için bakterinin kızarmasını sağlayan DNA gibi bir gen ekleniyor. Bu şu anlama geliyor: doğru antibiyotiği eklemek bakterinin doğru mesajı şifrelemesini sağlıyor.
Massachusetts’te bulunan Tufts Üniversitesi’nde yapılan araştırma DARPA (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı) tarafından maddi olarak destekleniyor. Tekniğin arkasındaki ekip şimdi de mesajları mayanın içinde şifrelemeyi deniyor. Araştırmayı yöneten ve üniversitede kimyacı olan Dr. Manuel Palacios, mayanın kullanımı şifrelemenin daha fazla aşaması için kapı açacak. Çünkü mayanın zengin bir biyokimyası var ve onun genetikleri çok iyi biliniyor” dedi.
Zararsız bakteri casusluk için mesajları şifrelemede kullanılırken, taklit ya da sahte olmayan ürünleri barkodlamak için de kullanılabilecek. Böylece tüketiciler üzerinde damga bulunan bu ürünlere hiçbir şekilde hile karıştırılmadığından emin olacak