Filistin’de Siyonist İsrail Mescid-i Aksa’yı yıkmak için yıllardır altında tüneller kazarken, Türkiye’de ise hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çabalarıyla harabelerde sinagog inşa ediliyor
İşgal altındaki Filistin topraklarında yıllardır İsrail Mescid-i Aksa’yı yıkmak için altında tüneller kazarken Türkiye’de hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çabalarıyla harabelerde sinagog inşa ediliyor. Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart beldesindeki, Sardes Antik Kenti kazıları sırasında ortaya çıkarılan mabedin İspanya’dan gelen Yahudiler tarafından inşa edilmiş bir sinagog olduğu iddia edilerek bunun, “inanç turizmi” çerçevesinde yeniden inşası planlanıyor.
İSRAİL MAKETİNİ BİLE YAPMIŞ
Antik kent üzerine araştırma yapan Salihli Turizm Derneği Başkanı Mustafa Uçar, sinagogun inanç turizmi açısından önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, “Museviler için en önemli yanı, çok yaygın bilinmese de ‘Sefarad havrası’ olmasıdır.
Sinagog M.Ö 280’lerde açılmıştır ve dünyanın üçüncü sinagogudur. İlki Ağlama Duvarı olarak bildiğimiz Süleyman Tapınağı’nın temellerinin olduğu yerdir. İkincisi Babil’dedir, kerpiçtendir ve pek fazla özelliği yoktur. Üçüncüsü de burasıdır ama pek bilinmez” dedi. Uçar, mabedin bir özelliğinin de doğu-batı doğrultusunda yapılması nedeniyle Yahudilik açısından ‘kıblesinin’ yanlış olduğuna işaret etti. Uçar, sinagogun taşıdığı önem nedeniyle Telaviv’deki bir diaspora müzesinde, maketinin bulunduğunu ifade ederek, “Burayı, o müzede maketle canlandırmışlar. Orada, sütunlar üzerinde ve üzeri üçgen şeklinde bir çatıyla kapalı şekilde tasvir edilmiş” dedi.
RODOS’TA 500 YILLIK CAMİ YIKILDI
Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesinden paralar harcanarak harabelerden havra ve kilise
inşa edilirken Hıristiyan dünyasındaki İslam eserleri yıkılmaya terk edilmiş durumda.
Son olarak Yunanistan’ın Rodos Adası’nda bulunan ve en önemli İslam eserleri arasında yer alan Recap Paşa Camii’nin önemli bir bölümü geçtiğimiz Pazar günü bakımsızlık sonucu çöktü. Tarihi cami, iç kısmının tamamen kaplı olduğu İran çinileri ile önemli kültür varlıkları arasında gösteriliyordu.
Caminin yıkılması ile ilgili Rodos Belediyesi’nden yapılan açıklamada, caminin restore edilerek sağlamlaştırılması için 2004 yılından beri çalışmalarda bulunulduğu, ancak hazırlanan projelerin, finansmanın yetkili makamlar tarafından desteklenmediği için gerçekleşmediği belirtildi. Caminin için geçen yıllar içerisinde ilgili makamlar nezdinde 9 kez girişimde bulunulduğu kaydedildi. Bugüne kadar ne Yunanistan Kültür Bakanlığı’ndan, ne de Avrupa Birliği’nden bu konuda herhangi olumlu bir yanıt alınamadığı kaydedildi.
Habervaktim.com