‘Çeyize silah’ önerisiyle tepki çeken Şefkat-Der’in Başkanı Hayrettin Bulan, bu kez deyim yerinde ise işin belini kırdı. Uzmanların görüşü net: Türkiye kovboy devleti değildir!
Özgür Sarı’nın haberi
“Çeyize silah” önerisiyle tepki çeken derneğin başkanı Hayrettin Bulan, 3 bin kadının atış eğitimi için talepte bulunduğunu belirtti ve ekledi: Silah almaya parası yetmeyen kadınlar adına silah kredisi isteyeceğiz
Şiddete karşı kadınların, kendilerini korumaları için “çeyiz sandıklarına silah koymaları” önerisiyle tepki toplayan Şefkat-Der’in Başkanı Hayrettin Bulan, kendilerine 3 bin kadının silah eğitimi almak için talepte bulunduğunu açıkladı.
Bulan, “Maddi durumu silah almaya elverişli olmayan kadınlar için bankalara dilekçe yazarak kredi talebinde bulunacağız” dedi. Son zamanlarda artan kadına şiddet olaylarına karşı Şefkat Der Başkanı Hayrettin Bulan genç kızların çeyiz sandıklarına silah konulması önerisinde bulunmuş, öneri kamuoyunda tepki çekmişti.
Çok tartışılan bu önerinin ardından Bulan, kendilerine atış poligonlarında silah eğitimi almak için 3 bin kadının başvurduğunu söyledi.
‘POLİGONLARA YÖNLENDİRİYORUZ’
Derneğe telefon ya da internet üzerinden ulaşan kadınları, kendi illerinde bulunan atış poligonlarına yönlendirdiklerini belirten Bulan, şunları söyledi: “Şiddete karşı kendilerini korumak isteyen kadınlara ilk etapta öfke kontrol eğitimi, savunma sporları ve meşru müdafaa konusunda hukuki bilgiler vereceğiz.
Ardından atış poligonlarında silah eğitimi verilecek. Ocak ayının sonunda ise İstanbul ya da Konya’da toplu olarak atış poligonlarında silah eğitimi vermeyi planlıyoruz.”
NASIL ALIRIZ?
Kendilerine ulaşan birçok kadının öncelikle nasıl silah sahibi olacağını sorduklarını belirten Hayrettin Bulan, bu konuda kadınlara ön bilgi verdiklerini söyledi.
Maddi durumu silah almaya elverişli olmayan kadınlar için de bankalara kredi talebinde bulunacaklarını belirten Hayrettin Bulan, “Birçok kadın basında çıkan haberlerin ardından bize ulaşarak nasıl silah sahibi olacaklarını soruyor.
Biz de onlara gerekli hukuki prosedürü anlatıyoruz. Silah almak isteyip buna maddi gücü olmayan kadınlar için de bankalara dilekçe vererek kredi talebinde bulunacağız” dedi.
UZMAN GÖRÜŞÜ
‘TÜRKİYE KOVBOY DEVLETİ DEĞİLDİR’
Denge Hukukçular Derneği Başkanı Avukat İbrahim Bakım: “Silah savunma ve saldırı amaçlı kullanılan bir araçtır. Biz silah toplumu ya da kovboy devleti değiliz. Her şey demokratik hukuk kuralları içinde olmalı. Devletin yapacağı işleri kişiler yaparsa bu hukuka uygun olmaz.
Şefkat Der’in kadınlara şiddeti iyi niyetli olarak engellemek ve azaltmak için yaptığı bu yaklaşıma da katılmıyoruz. Çünkü her birey devletin çizdiği çerçeveler içinde yaşam hakkını elde eder.”