Yargıtay, ölen babalarının maaşından yararlanmak için eşlerinden anlaşmalı boşanıp birlikte yaşamaya devam eden çiftlerle ilgili önemli bir karar geldi
Ömür Emlik’in haberi
Boşanmanın sahte mi gerçek mi olduğu artık ikametgah senedi, nüfus kayıt örnekleri, resmi-özel kurumlara verilen adres bilgileri ve emniyet ya da jandarma araştırmasıyla somutlaştırılacak.
Davaya konu olay Adana’da yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), sigortalı babasının ölümü nedeniyle kurumdan maaş almaya hak kazanan S.E.’nin ‘fiilen boşandığı eşiyle birlikte yaşadığını’ tespit etti. Yapılan inceleme sonucu, S.E.’ye verilen maaş kesildi ve boşanma tarihinden itibaren verilen 1 yıllık maaş geri istendi. S.E. yapılan işlemin haksız olduğunu belirterek olayı yargıya taşıdı. Ceyhan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, S.E.’yi haklı bularak, SGK’nın işlemini iptal etti.
SOMUT DELİL İSTEDİ SGK avukatlarının kararı temyize taşımasının ardından dosya Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’ne geldi. Olayı kapsamlı şekilde inceleyen Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, ‘fiilen birlikte yaşama iddialarının somut delillerle kanıtlanması gerektiğini’ belirten daire, yerel mahkemenin ‘eksik inceleme ve araştırma’ yaptığına hükmetti. Kararda şu ifadelere yer verildi:
‘Bu konuda karar verilirken yeterli derecede araştırma yapılmalı, tüm kanıtlar toplanmalı ve tarafların tüm tanıkları dinlenmelidir. Davacı S.E. ile birlikte yaşadığı iddia edilen eşinin ikametgah senetleri, nüfus kayıtları, su, elektrik ve telefon faturalarının hangi adreste kimin adına kaydedildiği saptanmalıdır. Bunun dışında resmi ya da özel kurumlara verilen adres bilgileri ile kapsamlı Emniyet ya da Jandarma araştırması yapılmalıdır. Sonrasında veriler değerlendirilerek ‘boşanılan eşle eylemli olarak birlikte yaşama’ konusunda karar verilmesi gerekirken mahkemece eksik inceleme sonucu davanın kabul edilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.’ Akşam