Tahrir’de ‘Mübarek’e idam’ isyanı

Mısır’da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in müebbet hapis cezasına çarptırılmasına, Mübarek’in oğulları Ala ve Cemal aleyhindeki suçlamaların düşürülmesine kızan binlerce muhalif yeniden Tahrir Meydanı’na indi.
Kahire Ağır Ceza Mahkemesi’nin Mübarek aleyhine verdiği müebbet hapis cezası (Mısır kanunlarına göre müebbet hapis, 25 yıl hapis anlamına geliyor) muhaliflerin Tahrir Meydanı’nda toplanmasına sebep oldu.
Kararı protesto eden muhalifler, ülkede tekrar devrim yapacaklarını söyleyerek, olanlardan iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey’i sorumlu tutu.
Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericilerin sayısı 50 bini geçerken, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’de 100 bine yakın gösterici Korniş Caddesi’nde protestolara başladı. Tahrir Meydanı’ndaki gösterilere muhalif liderler Abdulmunim Ebu’l-Futuh, Eymen Nur, Hamdin Sabbahi ve Halid Ali de katılarak, destek verdi.
Mısır’ın en büyük siyasi grubu olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler ile Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) alanlara inerek protestolara katılacaklarını açıkladılar. Müslüman Kardeşler, Mısır’ın tüm kentlerindeki protesto gösterilerine katılacaklarını duyuran bir bildiri yayımladı.
HAP’ın cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi ise devrimin halen devam ettiğini belirterek, ”Mısır halkı 1,5 yıldan bu yana Allah’ın hükmünün uygulanmasını ve hak sahiplerine haklarının verilmesini bekledi. Gerçek suçluların cezalandırılmasını beklediler. Ben Allah karşısında gerçek katillerin cezalandırılması hususunda sorumluluğumu yerine getireceğime söz veriyorum” dedi.
”İsmailiye, Süveyş ve Asvan” gibi kentlerde de Mübarek’e verilen cezanın hafif olduğunu düşünen binlerce gösterici meydanları doldurmaya başladı.
Mübarek’e verilen ceza konusunda Yüksek Askeri Konsey henüz bir açıklama yapmadı. Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, Mübarek davasında ”tanık” sıfatıyla verdiği ifadesinde, Mübarek’in, güvenlik kuvvetlerine, göstericilere müdahale edilmesi konusunda talimat vermediğini söylemişti.
Mübarek’e verilen cezaya muhaliflerin avukatlarının itiraz edecekleri belirtilirken, Tahrir Meydanı’nda gösteri yapan binlerce kişi devrimin tamamlanmasına kadar Tahrir Meydanı’nda kalacaklarını ifade etti.
Mısır’da, 25 Ocak 2011 tarihinde başlayan halk ayaklanması sonucunda Mübarek, görevinden istifa etmiş ve ”güvenlik kuvvetlerine, göstericilere müdahale edilmesi için talimat vermek” başta olmak üzere çeşitli suçlardan yargılanmaya başlamıştı.
AA

Post Author: ABGA

Leave a Reply