Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in, duran kalbinin yeniden çalıştırılmasının ardından solunum cihazına bağlanırken son gelen haber Mübarek’in beyin ölümü gerçekleştiği şeklinde.
Gazetecilerin, Mübarek’in getirildiği hastaneye girmelerine izin verilmezken, Mübarek’in geniş güvenlik önlemleri içinde hastaneye getirildiği kaydedildi.
MENA, Mübarek’in akşam saatlerinde kalbinin durduğu ve tekrar çalıştırıldığı, daha sonra ise felç geçirdiği yönünde haberler yayınlamıştı.
Ülkede 25 Ocak 2011 tarihinde başlayan halk ayaklanması sonucunda 30 yıllık iktidarını bırakmak zorunda kalan 84 yaşındaki Mübarek’in kalp hastası ve kanser olduğu biliniyordu.
Halk ayaklanmasının ardından Şarmu’ş-Şeyh’te önce göz hapsinde tutulan Mübarek aynı zamanda burada bulunan Devlet Hastanesi’nde tedavi görüyordu.
Geçen yılın Ağustos ayından itibaren ”adam öldürülmesine mani olmamak” suçlaması ile Kahire Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Mübarek, önce Şarmu’ş-Şeyh’ten Kahire yakınlarındaki bir hastaneye nakledildi ardından da Tura Cezaevi’nde bulunan kliniğe yatırıldı.
Mübarek, 2 Haziran’da yapılan karar duruşmasında mahkeme tarafından müebbet hapis cezasına (25 yıl) çarptırıldı.
Mübarek’in daha önce de 2 kez kalbi durmuş, doktorların müdahalesi ile çalıştırılmıştı.
-30 yıl süre ile iktidarda kaldı-
Ala ve Cemal adında 2 çocuğu bulunan Hüsnü Mübarek 1928 yılında Kahire yakınlarındaki Münifiye kentinin Kefru’l-Meselha beldesinde dünyaya geldi. Belbes’deki Hava Harp Okulu’ndan pilot olarak mezun olan Mübarek, 1950 yılında Sovyetler Birliği’ne bağlı olan Kırgızistan’da ağır bombardıman teknikleri konusunda eğitim aldı.
İsrail ile yapılan 1973 Savaşı’nda Hava Kuvvetleri’nin kazandığı başarılarda rol sahibiydi.
Mısır’ın ikinci Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından 1972 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Mübarek daha sonra Sedat’ın yardımcısı oldu. Sedat’ın suikaste uğrayarak hayatını kaybetmesinin ardından cumhurbaşkanı olan Hüsnü Mübarek, Mısır’da 30 yıl süre ile iktidarda kaldı.
Bir çok yazar, aydın ve politikacı Mübarek için ”Son Firavun” nitelendirmesini yaparken, Mübarek 30 yıllık iktidarı boyunca muhalefeti sert bir şekilde bastıran bir politika izledi.
İsrail ile iyi ilişkiler kuran Mübarek, Batı dünyası ile yakın Arap ülkeleri ile mesafeli bir politik tutumu benimsedi. Mübarek’in en çok eleştirildiği konulardan birisi de Filistin ile ilgili izlediği siyasetti.
Gazze Şeridi’ne İsrail tarafından uygulanan ambargoya Mübarek yardımcı olmuş ve uzun süre Mısır, Refah Sınır Kapısı’nın kapalı tutulmasını sağlamıştı.
Kaynak: AA