Sardunya Adası’nda yaşayan Melis ailesinde 9 kardeşin yaş toplamı tam 819!.. Kardeşlerin yaşam sırrı ise çok çalışmak ve etli sebzeli ‘İtalyan çorbası’
İtalya’nın Sardunya Adası’nda yaşayan ve yaşlarının toplamı 819 olan 9 kardeş, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Kardeşler ise bu uzun yaşamın sırrını öncelikle etli ve sebzeli İtalyan çorbasına bağlıyor. Salı günü Guinness Rekorları yetkililerince “yaşlarının toplamı en yüksek kardeşler” ilan edilen Melis Kardeşler’in en genci olan “Ufaklık” lakaplı Mafalda 78 yaşında. En büyük kardeş Consolata ise çarşamba günü 105 yaşına girdi. Guinness yetkilisi Craig Glenday, “Bu kadar çok sayıda kardeşin yaş ortalamasının 90’ın üzerinde olması son derece az rastlanan bir durum” diye konuştu. Adanın dağlık Ogliastra bölgesindeki Perdesdefogu Köyü’nde yaşayan Melis ailesi, böylece bilim adamlarının “uzun yaşamın sırrı” araştırmalarının merkezine de oturmuş oldu.
GENETİK MİRASIN ÖNEMİ…
Sardunya’da 371 kişinin 100 yaşının üzerinde olduğunu belirten Glenday ise, “Ogliastra, nüfusla orantılı olarak yüz yaşını devirmiş en çok insanın yaşadığı yer” bilgisini verdi. Bilim insanları, genetik miraslarının yanısıra Akdeniz usulü beslenme ve dayanıklı bünyelerin uzun yaşamdaki kilit noktalar olduğunu düşünüyor. Adada 1996’dan bu yana 100 yaşını gören 2 bin 500 kişiyle görüşen Sardunya Sassari Üniversitesi biyokimya profesörü Luca Deiana, “Uzun yaşamlarının sırrı bir açıdan genleriyle ilgili. Ama aynı zamanda ada doğal beslenme bakımından çok zengin. Bölgede çok fazla meyve yetişiyor. Özellikle de armut ve erik… Diğer bir etken de aile bağları. Yaşlılar burada çok saygı görüyor ve aile hayatının çok önemli bir yerini oluşturuyorlar” diye konuştu.
ÇOK ÇALIŞIP AZ YİYORLAR
İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi askerlerinden kaçtığını anlatan ailenin 89 yaşındaki üyesi Alfonso Melis, “Doğal besleniyoruz. Bu da çokça etli sebzeli İtalyan çorbası anlamına geliyor. Ayrıca çok çalışıyoruz” diyerek yaşam ve beslenme sırlarını anlattı. “Her boş kaldığımda üzüm, fasulye, patlıcan, biber ve patates yetiştirdiğim tarlalarda çalışıyorum” diyen Alfonso’nın ablası 99 yaşındaki Claudia ise “Hep çalışıyoruz. Çorba içiyoruz. Fasulye ve patates yiyoruz” diye konuştu. AKeA isimli bilimsel proje de Sardunyalılar’ın uzun yaşamlarında beslenmenin en önemli etken olduğunu gösteriyor. Adalılar İtalya’nın diğer bölgelerine göre, çok daha az karbohidrat tüketiyor. Beslenmeleri, süt ve keçi peynirinden elde edilen protein ağırlıklı bir mönüden oluşuyor. Şekerli yiyeceklerle tatlı tüketimi ise dini günler ve festivallerle sınırlı.